Daiyang`da adim adim greve

Daiyang`da adim adim greve

SK DAIYANG Fabrikasinda TIS görüsmelerinin tikanmasindan dolayi grev asamasina gelmesi isçileri sokaga döktü.

SK DAIYANG Fabrikasinda TIS görüsmelerinin tikanmasindan dolayi grev asamasina gelmesi isçileri sokaga döktü.
Birlesik Metal Is Trakya Subesi çagrisiyla bir araya gelen isçiler sendika sube binasinin  önünden  Cumhuriyet Meydanina kadar yürüdü. Çesitli sendika ve siyasi partilerin de destek verigi eylemde mecliste görüsülmekte olan Toplu Is Iliskileri Yasasina da tepki gösterildi.

Üç sene önce çalismalarini baslatan ve örgütlenme sürecinde birçok baskilara, isten atilmalara karsi mücadele ederek örgütlenen SK Daiyang isçileri simdi haklari olan toplusözlesme sürecinde binbir engelle karsilasiyorlar. Isçiler simdi de TIS sürecinde fabrika yönetiminin önlerine koydugu engelleri asmak için mücadele ediyor. Uzun süre sendikaya teklif bile vermeyen fabrika yönetimi süreci, sendikadan zor durumda oldugunu iddia ettigi fabrikanin daha iyi nasil çalistirilacagi noktasinda öneriler istemekle geçirdi. Güney Koreli yöneticiler, isçilerin sigortalarinin yapilmasi, isçilere yemek verilmesi ve servis tutulmasi gibi yasal zorunluluklari bir lütuf olarak gösterip pazarlik meselesi yapmak istedi.

Fabrika yönetimiyle yapilan görüsmelerden bir sonuç alinamamasi üzerine sendikanin yaptigi “grev oylamasi”ndan ezici bir çogunlukla ‘grev’ karari çikti. Isçiler simdi greve hazirlaniyor.

SÖZLESME YOKSA...

Dün sokaga çikan SK Daiyang isçileri meydanda da “Sözlesme Yoksa Baris da Yok”, “Daiyang Isçisi Köle Degildir” sloganlari ile kararliligini gösterdi.

Trakya Sube Baskani Hazir Fedai Duvan, “Her gün zam yagmurunun altinda kaldigimiz bu günlerde Daiyang patronu isçilerin sesine kulak vermelidir” dedi. DISK Trakya Temsilcisi Arif Kuday da, yeni çikartilmak istenen yasa ile mücadeleci sendikaciligin tasfiye edilmeye çalisildigina dikkat çekti. (Çorlu/EVRENSEL)


HER SEYE HAZIRIZ!

Soner Kesgin (SK Daiyang Isçisi): Hiçbir sosyal hakkimiz olmadan sürekli is kazalarina maruz kalarak çalismaktayiz. Bu bizim ilk sözlesmemiz. Bu sözlesmeyi yapmak için üç yildir mücadele ediyoruz. Patron ise sürekli zarar ettigini, fabrikayi bile kapatabilecegini söylüyor ama yeni bölümler açilip, makineleri yeniliyor. Biz ikramiye gibi sosyal haklar ve çalisma kosullarinin iyilestirilmesini istiyoruz. Biz agir sanayide köle gibi çalisiyoruz ama bir tane bile ikramiyemiz yoktur. Mücadele ederek haklarimizi alacagiz. Grev ise grev, biz her seye variz.