Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Danistay'dan berberleri ilgilendiren 'pazar günü çalisma' karari

Danistay'dan berberleri ilgilendiren 'pazar günü çalisma' karari

Avcilar’da, pazar günü dükkânini açmak isteyen berberi Danistay hakli buldu; 94 berber hizmet vermeye basladi.

Istanbul’un Avcilar ilçesinde berber dükkani sahibi Öztürk Karahan, is yerini pazar günleri açmasinin yasak olmasina karsi çikarak o gün de çalisabilmek için belediyeye dava açti ve kazandi. Karahan, karari diger berberlerle paylasti. 94 berber pazar günleri de ilçede hizmet vermeye basladi.

Mustafa Kemal Pasa Mahallesi’nde dükkani olan erkek berberi Öztürk Karahan, pazar günü isyerinin açik olmasina izin vermeyen Avcilar Belediyesi aleyhine 1 Mart 2012’de Istanbul 5’inci Idare Mahkemesi’nde dava açti. Mahkeme 30 Nisan 2014’te, Avcilar’daki erkek kuaförü ve belediye yetkililerinin is yerlerinin pazar günleri kapali tutulmasina karar verdigini bu nedenle belediyeden pazar günü için isyeri açma ruhsati almasi gerektigine karar verdi.

Karahan, karari Danistay’a tasidi. Danistay 8’inci Dairesi yasa koyucunun hafta tatilini zorunlu kildigini kabul ederken, su hükme vardi:

“Ilgili mevzuatta ayni isi yapan esnaf, çogunlugunun kararina göre islem yapilacagina iliskin hüküm bulunmadigindan bu durumun tek basina hafta sonu çalisma izni verilmemesi islemine gerekçe olamayacagi sonucuna varilmistir. Kanunda sayilan istisnai is kollari arasinda bulunmadigi açik olan berber esnafinin belediyeye müracaat ederek izin almak suretiyle hafta tatilinde de çalisabilme hakki bulunmakta iken davali, idarenin davaciya taninan hafta tatilinde çalisabilme hakkini kisitladigi açik oldugundan dava konusu islemde hukuka uyarlik, davanin reddine yönelik idare mahkemesi kararinda yasal isabet görülmemistir.”

Karahan, diger berberlerin de emsal karari is yerlerinin ön camina yapistirdiklarini ifade ederek, “Isteyen pazar günü çalissin, isteyen kapatsin. Berberler Odasi hafta sonu tatiliyle ugrasacagina berber çocuklarina burs imkani saglasin, önemli bölümü sosyal güvencesiz çalisanlarin haklarini, meslegin onurunu korusun” ifadelerini kullandi.



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı