Tarih: 01.01.2018 00:00

Darbe yasalarindan beter

Facebook Twitter Linked-in

Diyarbakir’da Türk-Is’e bagli isçi sendikalarinin sube baskanlari Toplu Is Iliskileri Yasasi’nin sendikalari tasfiye etme amaci güttügüne isaret ederek örgütlenmenin daha da zorlasacagini söylediler.
Uzun süredir Karayollari’nda çalisan taseron isçilerin 674’ü Bölge’de olmak üzere Türkiye genelinde 6 binini örgütlediklerini söyleyen Yol-Is Diyarbakir 1 No’lu Sube Baskani Halil Öztopalan, “Taseron isçisinin Karayollari isçisi oldugu yönünde açtigimiz davayi kazandik. Mahkeme karari Yargitay tarafindan onandigi halde hükümet bu karari uygulamiyor. Bu durum bile basli basina hükümetin sendikalara ve sendikal örgütlülüge olan yaklasimini gösteriyor” dedi. 
 
YOL-IS BARAJIN ALTINDA KALACAK
 
Öztopalan, “Hükümetin çikaracagi yeni sendika yasalari sendikaciligi öldürecek. Bir çok sendikayi tarihe gömecek” dedi. Yeni yasa ile is kolu sayisinin 18’e düsecegini, grev çadiri kurulamayacagini, grev gözcülerinin yetkilerinin sinirlandirilacagini belirten Öztopalan, Yol-Is’i bekleyen tehlikeyi söyle açikladi: “Bu yasanin amaci sendikalari ortadan kaldirmak. Bir yandan da bazi sendikalari güçlü kilmak. Örnegin belediyeler yasasi ve bu yasayi paralel düsündügümüzde bizim 20 bin üyemiz belediyelere baglanacak. Belediyelerin çogunlugu da AKP’de oldugu için Hak-Is güçlenecek. Bu 20 bin isçi belediyelere geçtiginde Yol-Is barajin altinda kalacak. TIS yetkimiz elimizden alinacak. Bu yasa ile tüm sendikalara ayagini denk al yoksa yetkini düsürürüm tehdidi savuruyor hükümet”
 
ÖRGÜTLÜLÜK ZAYIFLAYACAK
 
Tez Koop-Is Diyarbakir Sube Baskani Adem Can ise yeni yasanin en çok özel sektörde örgütlenen sendikalari etkileyecegini belirterek “Bu sendika yasasi çiktiginda otomatikman 30’un altinda isçi çalistiran isyerlerimizde örgütlülügümüz tehlike altina girecek. Kültür müdürlükleri ve üniversitelerde üyelerimizi farkli sirketler adi altinda gösterip örgütsüzlesme yönünde baskilar artacak. Taseron çalistiran yerlerde örgütlenmek çok zorlasacak” dedi. 
Yeni yasanin 12 Eylül yasalarinin bile çok gerisinde olduguna dikkat çeken Can, “10-20 kisi çalisan Migros, Carrefour’da çalisan üyelerimizin hakki gasbedilecek. Zaten Hak-Is’e bagli Öz Büro-Is üzerinden üyelerimiz üzerinde hükümetin gücüyle bir baski olusturuluyor. Siyasi güçle bu sendika yetki almaya çalisacak” diye konustu.
 
ENGELLERI KALDIRMIYOR
 
Tes-Is Diyarbakir 1 No’lu Sube Baskani Sükrü Kaçmaz, yeni yasa ile 30’un altinda isçi çalistiran isletmelerde sendikalasmanin imkansiz hale gelecegini, grev çadiri kurmanin yasaklanmasinin kabul edilemeyecegini söyledi.
  “Ancak yeni yasadaki is kolu barajinin düsmesi gibi maddeleri sendikalar lehlerine çevirebilirler. Ama bugün sendikalarda bu ruh bu takat yok” diyen Kaçmaz söyle devam etti, “En iyi sendika yasasinin çimasi halinde bile eger sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldirilmiyorsa bir islevi olmaz. 
Örgütlenen isçinin isten atilmasi, baski altina alinmasi gibi durumlar degismedigi, taseron isçilerin örgütlenmesi önündeki engeller asilmadigi sürece sendikalarin yenilenmesi, örgütlenmesi mümkün olmaz.”
 Yeni yasanin kendi is kollarini fazla etkilemeyecegini söyleyen Haber-Is Diyarbakir Sube Baskani Hüseyin Erdal, “Ama yasadaki birçok madde aslinda sendikalari, sendikaciligi zayiflatmaya, isçilerin örgütlenmesini zorlastiran maddelerle dolu. Birçok is kolunda yetkili sendika kalmayacak. TIS yetkisi düsecek olan sendikalar var. Bu sendikaciligin ve sendikalarin gelecegi için çok kötü bir durum” diye konustu. (Diyarbakir/EVRENSEL)
 

SENDIKALAR DA  SORUMLU
 
ISTANBUL  Bagimsiz Milletvekili Levent Tüzel, Toplu Is Iliskileri Kanun Tasarisinin görüsmeleri sirasinda TBMM’de yaptigi konusmada su ifadelere yer verdi; “Çok temel bir yasayi görüsüyoruz, yani toplumsal siniflar içerisinde isçilerin, emekçilerin örgütlenme hakkini güvenceye almasi beklenen bir yasa, sendikalar, toplusözlesme ve grev yasasi ama burada demokrasinin, örgütlenme hakkinin, ifade özgürlügünün kirintisini bile bulmak mümkün degil. Dolayisiyla, bu yasa, diger yasalar gibi ama hepsinden de çok Hükûmetin demokrasi karnesi olacak.  Sendikalarin direncini kirmak ve onlari âdeta kolu kanadi kirik bir vaziyette her seye boyun egdirmek adina getirilmistir bu taslak. 
Ama getirildigi gibi de yerinde de saymamistir. Iste, ara ara geçen, getirilen öneriler, simdi hazirlanmakta olan öneriler, barajin yüzde 1’den yüzde 3’e çikartilmasina dönük düsünülen öneri, ayrica, yandas sendikalari kollamaya, onlari bu bataktan çikarmaya dönük bir çaba, aslinda bu saldirilarin ne kadar büyük oldugunu ne kadar kapsamli oldugunu gösteriyor. Yani mesele, bunu, bugüne kadar gelirken, iste ‘uzlasma’ adi altinda, ‘mutabakat’ adi altinda, isçi sinifinin gücünü ortaya çikartmadan seyreden, sadece, bütün görevini bir gazeteye ilan vermekle yasak savan ve isçinin, hak arayan isçinin önüne düsmeyen, adi turuncu sendikacilara çikmis birtakim sendikacilar da bir o kadar, tabii ki, bu olan bitenden sorumlu olacak.”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —