Tarih: 06.02.2012 09:45

Dayanisma havada kalmasin

Facebook Twitter Linked-in

Hava is kolunda baslatilan eylem dördüncü gününe girdi. Dün sabah 09.30 itibariyle Havaalani dis hatlar önünde bir araya gelen THY çalisanlarinin gün boyu ziyaretçileri oldu. Isçileri, Türk-is Istanbul Subeler Platformu, Denizciler Sendikasi Baskani Hasan Pekdemir, Türk Metal-Is, DISK Gida-Is Genel Sekreteri Seyit Aslan, TEKSIF yönetim Kurulu, Haber Is 1 Nolu Sube Yönetimi, Belediye Is 2 Nolu Sube Baskani Hasan Gülüm, Birlesik Tasimacilik Sendikasi (BTS), Toley–Is Genel Sekreteri Ali Sahin, Bayer Ilaç Fabrikasi Temsilcileri, Sel Hortumlari Fabrikasi Temsilcileri, Hey Tekstil Isçileri, Kampana Isçileri, Emek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Sabri Topçu, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Musa Çam ile Tiyatrocu Levent Kirca ziyaret etti.

‘HAVA-IS SATIN ALINMAK ISTENIYOR’

Eyleme Sendikal Güç Birligi Platformunun bilesini sendikalar da destek verdi. Petrol-Is Sendikasi Baskani Mustafa Öztaskin da sunlari söyledi: “Bu grev yasagi Türkiye’nin demokratiklesmesine vurulan bir darbedir. bu ülkenin demokratiklesmesi ve özgürlesmesi için mücadele eden Hava Is üyelerine yapilan bir saidiridir. Hava Is Sendikasini satin almaya çalisiyorlar. Bir gece yarisi  yasa tasarisi ile isçilerin emekçilerin grev hakkini ellerinden almak isteyebilirsiniz ama biz o yasayi alip basiniza çalmayi biliriz.”

ÇAM: TÜRK-IS SENDIKANA SAHIP ÇIK

“THY’de isten atilmalara hayir” tisörtü giyerek eyleme katilan CHP Milletvekili Musa Çam “Bizler grev yasagina karsiyiz, isten atilmalara karsiyiz. Bu sorun çözülünceye kadar da bu tisörtlerimizle meclise gitmeye devam edecegiz” diye konustu. Türk-Is Yönetimini de Hava –Is  Sendikasina  sahip elestiren Çam söyle devam etti: “Size bagli olan bir sendikaya saldiriliyor. Siz orada koltuklariniz da oturuyorsunuz. Ayaga kalkin Hava Is’e sahip çikin, sokaklara çikin” diye konustu.

GÜL’E ÇAGRI

CHP Milletvekili Süleyman Çelebi’de “THY’de grev yasagina hayir” tisörtü giyerek eyleme katildi. Çelebi Cumhurbaskani Gül’e seslenerek sunlari söyledi: “Siklikla AB standartlarinda söz ediyorsunuz. Simdi bu yasa sizin AB standartlarini mi? Yoksa arap Birligi standartlarini mi? referans aldiginizi gösterecek. Yasalara aykiri bir sekilde düzenlenen bu yasayi veto edin.”

Tiyatrocu Levent Kirca da tüm tiyatroculara, sinema sanatçilarina seslenerek “Üç kurusun pesinden kosmayi birakin emekçilerin isçilerin hakli mücadelesine katilin. Bu saldiri sizlere de yapiliyor. Mücadele safina katilin” dedi.

TÜM YURTTA DESTEK

Ankara’da KESK’e bagli BTS üyesi kamu emekçileri, ayni isyerlerinde örgütlü bulunan isçilere dönük grev yasagina tepkilerini Atatürk Bulvari üzerindeki THY Bilet Satis Bürosu önünde basin açiklamasi yaparak gösterdiler. Burada konusan BTS Genel Baskani Yavuz Demirkol, isten atmalarla THY emekçilerine gözdagi verilmek istendigini belirterek, “Dün grev gözcüsü önlügü ile sendikal haklar  ve grev özgürlügünden bahsedenler,  bugün o gömleklerini çikartip emekçi düsmanligi yapiyorlar” diye konustu. Yasa degisikliginin Cumhurbaskani tarafindan Meclis’e iade edilmesini talep eden Demirkol, “Basta Türk-Is olmak üzere THY emekçilerine yönelik bu saldirilara karsi sessiz kalan bütün emek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini ve halkimizi Hava Is Sendikasi ve THY emekçileri ile dayanismaya ve AKP’nin baskici uygulamalarina karsi mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

Havacilik hizmetlerinde grev yasagi yasasina karsi Kocaeli KESK Subeler Platformu da bir basin açiklamasi yapti. KESK Dönem Sözcüsü Yener Çaliskan, “THY’de uzun zamandir kazanilmis haklarin gasbedilmeye çalisildigi, çalisanlarin daha yogun ve olumsuz sartlarda çalismaya zorlandigi, mobbing ve her türlü baskilarin uygulandigi bilinmektedir. Bu nedenle karsi karsiya kalan mevcut saldirinin sadece grev hakkina yönelik degil ayni zamanda tüm emekçilerin yillardir mücadele ile kazandiklari haklarina yönelik de bir tehdittir.” diye konustu.

GÖREV SENDIKALARDA

Adana’da da hükümet ve THY protestosu vardi. Hava-Is Adana Bas Temsilciligi önünde bir araya gelen Hava-Is üyelerine sendikalar ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile TÜMTIS Genel Baskani Kenan Öztürk destek verdi. Hava-Is Adana Temsilcisi Bülent Koçder, kararin Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtigini söyledi. THY çalisanlarinin grevle hükümetin ve THY’nin oyununu desifre ettigini belirten Koçder,  “Simdi asil görev konfederasyonlar ve her is kolundan sendikalara düsmekte; grev hakkina yönelik saldiriya karsi gerçek bir yanit vermek için üstlerine düseni yapmaya girismelidirler. Bunun ilk adimi da THY’ye geri adim attiracak ve hükümeti grev yasagindan caydiracak güçle Hava-Is’in yaninda mevzilenmektir” dedi.

DARBE ÜRÜNÜ

KESK Dersim Subeler Platformu, yaptigi basin açiklamasiyla THY’nin tutumunu kinadi. Bartin’da GMIS, TEKSIF, Egitim Sen, SES ve BES yaptiklari ortak açiklamayla hükümetin hava is kolunda grevi yasaklamasina tepki gösterdi. (HABER MERKEZI)


AKP’LI KÜLÜNÇ: THY’NIN BÜYÜMESI IÇIN GREV YASAGI

Havacilik sektöründe grev yasagi getiren yasanin teklifini veren AKP Istanbul Milletvekili Metin Külünk, itiraf niteliginde bir açiklama yapti.
Külünk, TV8’de yayinlanan bir programda havacilik sektöründe grev yasagi için THY yönetiminin TBMM’ye basvurdugu mesajini verdi.
Külünk, “Neden toplu is sözlesmesi görüsmeleri sürerken grev yasaginin havacilik sektöründe de uygulanmasi için yasa teklifi verdigi” sorusu üzerine, “Neden THY yönetimi milletin iradesine basvurma ihtiyaci hissetti. Ne oldu ki, emegin yönetenleriyle THY yönetimi arasinda hangi gerginlikler, hangi iletisimsizlikler ortaya çikti ki, milletin meselelerinin çözüm merkezi olan milletin iradesine basvurma ihtiyaci hissetti” dedi.
Külünk, bu sözler üzerine pes pese yöneltilen “Grev yasagi için THY yönetimi mi size basvurdu” sorularina net yanitlar vermekten kaçindi.
Grev yasaginin, “THY’nin büyümesine engel olmak isteyenleri” önleyecegini de öne süren Külünk, “Yumruk sallayarak, yakarak ve yikarak sendikacilik yapma dönemi bitmistir artik dünyada” dedi.
(HABER MERKEZI)


‘DARBECILERLE AYNI ZIHNIYET’

DISK’e bagli Sosyal-Is hava iskolundaki grev yasaginin toplusözlesme hakkina vurulmus agir bir darbe oldugunu belirtti. Sosyal-Is’ten yapilan açiklamada, “Dün grev hakki postallar altinda çignenirken, bugün yasa marifetiyle igdis edilmektedir. Bu yasanin kabul edilmesi için el kaldiran herkes, 12 Eylül darbecileri ile ayni zihniyeti tasidiklarini gözler önüne sermistir” denildi. Hukuk disi olanin grev degil, grev nedeniyle 305 isçinin isine son verilmesi oldugu kaydedilen açiklamada, “Bugün havada yasanan bu aymazlik, hak hukuk tanimazlik, yarin ‘inis-izni’ dahi istemeksizin ‘karadaki’ tüm hak ve özgürlükleri yok etmek için harekete geçebilecektir. Havadaki bu yasagin gölgesi, ‘karadaki’ herkesin üzerindedir” ifadeleri kullanildi.

ABDULLAH GÜL’E ÇAGRI

Maden-Is Yönetim Kurulu, hava iskolunda grev yasagi getiren yasanin veto edilmesi için Cumhurbaskani Abdullah Gül’e çagri yapti. Sendikadan yapilan açiklamada, isten çikarilan isçilerin de geri alinmasi talep edildi.
Açiklamada, grev yasagi getiren yasanin Anayasa’ya ve Türkiye’nin imzaladigi uluslar arasi sözlesmelere aykiri oldugu belirtilerek, “Ileri demokrasiye geçildigi belirtilen bir Türkiye’de böyle bir yasak kabul edilemez” denildi. Grev yasaginin sendikal haklarin geriye götürülmesi anlamina geldigi ifade edilen açiklamada, Cumhurbaskani yasayi veto etmeye çagrildi.

DTK’DAN THY GREVINE DESTEK

DTK Sosyal Politikalar Komisyonu yaptigi açiklamayla THY grevine destek verdi. AKP’nin, Kürt sorununda demokratik barisçil çözümü yerine savasta israr ettigi vurgusu yapilan açiklamada, AKP’nin hak isteyen bütün toplum kesimlerine saldirmaktan geri durmadigi söylendi. Iktidarin, kadin düsmanligini kürtaj yasagi tartismalari ve kadin bedenine dil uzatarak gösterdigi ifade edilirken, “THY grevinin yasaklanmasi ve çalisanlarin isten atilmasi iktidarin emek düsmani yüzünü bir kez daha göstermistir” denildi. DTK’nin, THY yönetiminin emek düsman politikalarina karsi grev hakkini kullanan Hava-Is Sendikasi ve isten atilan isçilerle dayanisma içerisinde oldugu vurgulanirken, “Halkimizi Kürt’e, kadina, emekçiye düsman olan AKP iktidarina karsi demokrasi, baris ve insanca yasam için birlikte mücadeleye çagiriyoruz” denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —