Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

Dayanışma yaşatır: Halk depremzedeler için seferber oldu

Dayanışma yaşatır: Halk depremzedeler için seferber oldu

Maraş merkezli, birçok ili vuran depremin ardından bölgeye halk depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu.

Birçok ili vuran depremin ardından birçok bölgeye henüz arama kurtarma ekipleri ulaşmamışken, halk depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için ülkenin dört bir yanında dayanışma örgütlüyor. Birçok sendika, kadın ve öğrenci örgütleri, sivil toplum kuruluşları, hak örgütleri, meslek örgütleri dayanışma çağrılarıyla deprem bölgeleri için gerekli malzemeleri topluyor; koordinasyon ekipleri kuruyor.

YARDIMA HALK KOŞTU

Sabah erken saatlerde gerçekleşen depremin ardından afet bölgelerinin çoğuna yardım gitmedi. Arama kurtarma ekipleri de hala çoğu bölgeye ulaşmadı. Buna karşın pek çok kadın örgütü, hak örgütü, sivil toplum kuruluşu, öğrenci örgütü ve sendika ülkenin dört bir yanında yardım kampanyaları başlattı. Dayanışma çağrılarıyla deprem bölgesindeki yurttaşların ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor.

YURDUN DÖRT YANINDAN DESTEK

Kızılay’ın yaptığı kan verme çağrısının ardından illerdeki Kızılay noktalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Kızılay “Bugün kan bağışına koşan tüm hayırseverlere teşekkür ediyor, kan bağışının önümüzdeki günlere yayılmasının stok ve test süreçleri açısından daha uygun olacağını hatırlatıyoruz" açıklaması yaptı.

Yüzlerce Vanlı Cumhuriyet Caddesi üzerindeki mobil kan bağışı merkezlerinin önünde kuyruk oluşturdu. Vanlılar,  "Belki aramızda kilometreler var ama biz de gördük, biz de yaşadık. Elimizden şu anda sadece kan vermek geliyor” dedi.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) da “Acınız acımızdır” diyerek ihtiyaç listesi paylaştı ve depremden etkilenen yurttaşlarla dayanışmak için kampanya başlattı.

Ordu'nun Akkuş ilçesinde deprem bölgesine yardım göndermek isteyenler yoğun kar yağışına rağmen ellerinde taşıdıkları battaniye, uyku seti, kışlık kıyafetleri kamyonlara yükledi. 

yardım toplanıyor

Göçmen Sendikası Girişimi depremden etkilenen bölgede yoğun göçmen nüfusu olduğunu belirterek Arapça ve Farsça bilenleri arama kurtarma çalışmalarına katılma çağrısı yaptı.

İŞÇİLERDEN ÇAĞRI

Ford işçileri üyesi oldukları Türk Metal'e seslenerek “Son 3 ayda toplanan başta Gölcük şubemiz olmak üzere aidatlarımızın deprem bölgesine yardım olarak gitmesini istiyoruz" dedi.

As Plastik işçileri, Emek Partisi Esenyurt İlçe Örgütü’nün başlattığı yardım kampanyasına ihtiyaç listesinde yer alan malzemeleri kendi aralarında toplayarak dahil oldu.

Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) "Şimdi dayanışma zamanı! Depremden en çok etkilenen illerden #Gaziantep’te on binlerce işçi ve ailesi sokaklarda. Sendika olarak yardım ve gönüllü çalışması başlattık" diyerek acil iletişim listesi ve iletişim bilgisi paylaştı.

EDREMİT’TE “UMUDU BÜYÜTELİM” ÇAĞRISI

Balıkesir’in Edremit ilçesinde ise Edremit’te bulunan sendikalar, emekten yana siyasi partiler ve derneklerin oluşturduğu Demokrasi Platformu deprem için bir araya geldi. Platform “Dayanışmayı gören çevreden insanlar ne yapabilirim diye sormaya başladılar. Örneğin sendikamızın altında bulunan bir esnaf, aldığımız koli bantlarından ve poşetlerini para almayarak destek verdi. Her şeyin kötü gittiği bugünlerde dayanışma umudumuzu tazeliyor. Elimizde kalan tek şey olan bu umudu büyüten emekçiler iyi ki var” açıklamasını yaptı. 

yardım toplanıyor

KADIN ÖRGÜTLERİ KOLLARI SIVADI

Pek çok kadın örgütü de, afet dönemlerinde karşılanması güç olan depremzede kadınlara özel ihtiyaçların karşılanması için organize oldu.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ve Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evinin kadınlara yaptığı dayanışma çağrısı hızla karşılık buldu. Kadınların temel ihtiyaçları için mahalle halkı hızla ihtiyaç ürünlerini derneklere ulaştırdı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlar da sokak sokak dolaşarak depremzedeler için acil ihtiyaç malzemeleri topladı

yardım toplanıyor

Pek çok kadın derneği de iletişim bilgileri vererek özellikle kadın pedi, kadın iç çamaşırı, kadınlar için gerekli tıbbi malzemeler için çağrı yaptı.

ÖĞRENCİLER AFET BÖLGESİNE YARDIM GÖNDERİYOR

ODTÜ öğrencileri, toplulukları ve ODTÜ Mezunlar Derneği, Vişnelik’te ihtiyaç listesi hazırlayarak deprem illerine yardım göndermek için hazırlıklara başladı. Hazırlıklara ODTÜ Mezunlar Derneğin, ODTÜ’lüler, mezunlar, akademisyenler ve mahalle halkı katılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu da ihtiyaç listesi yayınlayarak gerekli malzemelerin muhtarlığa teslim edilebileceğini söyledi.

8 YAŞINDAKİ YAKUP TOPUNU PAYLAŞTI

DHA’nın haberine göre Samsun’dan 8 yaşındaki Yakup da depremde etkilenen yurttaşlara dayanışma dileklerini iletti. Deprem bölgesine top ve oyuncak örümcek adam gönderen Yakup mektubuna “Keşke daha çok göndersem ama gücüm buna yetti” yazdı.

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Cervetoğlu, bir çocuğun dayanışma kampanyasına gönderdiği 10 liralık harçlığının ve oyuncaklarının fotoğrafını paylaştı. 

yardım toplanıyor

HAYVANLAR UNUTULMADI

Pati Koruyucuları evcil hayvanlarını depremde kaybedenler ve evcil hayvan bulanlar için irtibat hattı oluşturduğunu açıkladı. Dernek ayrıca depremden zarar gören bölgelerdeki hasar gören ve haber alınamayan barınaklara ekip gönderildiğini söyledi.

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu sahipsiz ve yaralı bulunmuş hayvanların bildiriminin yapılması için form oluşturdu. Deprem bölgesi içinde doğru bilginin yayılımı için koordinasyon kurdu.

DİYARBAKIR'DA ÇOCUK HAKLARI KRİZ YÖNETİM AĞI OLUŞTURULDU

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri ve aktivistlere çağrıda bulunarak, deprem nedeniyle çocuk hakları kriz yönetim ağı oluşturulduğunu belirtti.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Diyarbakır'da çocuk hakları kriz yönetim ağı oluşturulmuştur. Ağ, çadır ve toplanma alanlarındaki çocuklara her türlü desteğin sağlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirecektir. Alanda deneyimi olan ve destek olmak isteyenler doğrudan aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirler.

Huriye Hamidi: 0533 082 60 19Yeter Erel Tuma: 0543 629 68 44Eylül Özgültekin: 0532 154 82 86Mehmet Akbaş: 0541 853 85 89"Not: Telefon hatlarını meşgul etmemek için lütfen Whatsapp'tan mesaj atarak iletişime geçiniz." Kaynak EVRENSEL



  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli