Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Demokratik iradeye saygi duyulsun

Demokratik iradeye saygi duyulsun

Istanbul Üniversitesi rektörlük seçimini ?Demokratik Üniversite Girisimi` adayi Prof. Dr. Rasit Tükel kazandi. Akademi, Tükel`in atanmasini istiyor.

Istanbul Üniversitesi rektörlük seçimini ‘Demokratik Üniversite Girisimi’ adayi Prof. Dr. Rasit Tükel kazandi. Akademi, Tükel’in atanmasini istiyor.

 Istanbul Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in AKP’den milletvekilligi aday adayligi için istifa etmesinin ardindan gerçeklestirilen yeni rektör seçimini “Istanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girisimi” adayi Prof. Dr. Rasit Tükel kazandi. Rektörlük için Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Harun Cansiz, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof. Dr. Recep Seymen ve Prof. Dr. Rasit Tükel yaristi. Toplam 2 bin 595 oyun kullanildigi seçimde Prof. Dr. M. Rasit Tükel 1202 oy alarak rektörlük seçimini kazandi. Yunus Söylet’in istifasinin ardindan rektör vekili olarak görev yapan Prof. Dr. Mahmut Ak ise 908 oy alarak ikinci sirada yer aldi. Üçüncü sirada ise 382 oyla Prof. Dr. Harun Cansiz yer aldi.

ÜNIVERSITENIN IRADESINE SAYGI ÇAGRISI

Oy sayiminin ardindan salonda bir konusma yapan Tükel “Demokratik üniversite dedigimizde, her alanda demokratik kurallarin isletildigini anliyoruz. Bunun için de en yüksek oy alanin rektör olarak atanmasi da yer almali. 2012 seçimlerinde ikinci sirada yer aldigim için daha sonraki asamalara katilmamistim. Çünkü demokrasinin geregi buydu. 2 bin 595 ögretim üyesi oy kullandiysa bunun sonucunda birinci olanin rektör olmasi gerekiyor. Ben nasil ikinci oldugumda çekildiysem, simdi de ikinci olanin ve digerlerinin çekilmesini talep ediyorum. Eger seçim çalismalarinda sözünü ettikleri demokrasiyi içtenlikle dedilerse, bunu yapmalari gerekiyor. Üniversiteyi özgür kilmak için verilen oylara tesekkür ediyorum” dedi.

AK’IN UMUDU AKSARAY

Seçimlerin ardindan açiklama yapan ikinci olan Mahmut Ak ise çekilmeyeceginin sinyalini verdi: “Burada yaptigimiz isin adi seçim degil. Rektör adaylarini belirleme seçimi yapildi. Bu üç asamali bir seçim. Özgür seçime göre 6 kisilik liste olusturuldu ilk asamada. Bu adaylari kutluyorum. Bundan sonra YÖK asamasi var ve sonrasinda da Cumhurbaskani atama yapacak. Bundan sonra alinacak kararin hayirli olmasini diliyorum.”

REKTÖR ATAMA SÜRECI

Baslangiçta rektörlük için Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Harun Cansiz, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof. Dr. Recep Seymen ve Prof. Dr. Rasit Tükel’in yaristigi ve sandiktan ise 15 rektör adayinin çiktigi Istanbul Üniversitesinde en çok oyu alan 6 aday Yüksek Ögretim Kurumuna (YÖK) sunulacak.YÖK de üç aday belirleyerek Cumhurbaskanligina gönderecek. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ise üç aday arasindan birini seçerek Istanbul Üniversitesine rektör olarak atayacak. En çok oyu alan 5 aday ile birlikte YÖK’e gönderilecek 6’nci isim için kura çekildi. Kurada 1’er oy alan adaylardan, Iktisat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Kaplan listeye eklenecek altinci isim oldu. Geçerli oylarin yarisina yakinini alan Tükel’in kazanmasinin ardindan gözler Ankara’ya çevrildi. Ikinci olan Ak umudunu Ankara’ya bagladigini isaret eden açiklamalar yaparken seçimleri kazanan Tükel’i destekleyen kesimler ise Istanbul Üniversitesinin iradesinin taninmasini bekliyor. Tükel’i destekleyen kesimler “Sandiktan siz çikinca milli irade oldu, herhalde biz kazaninca sandiga limon sandigi muamelesi yapmazsiniz” diyerek ögretim üyelerinin iradesinin taninmasini talep ediyor.


YARISANLAR KIMDI?

Istanbul Üniversitesinde rektörlük seçiminde yarisan ve seçimi açik ara farkla kazanan adaylardan Prof. Dr. Rasit Tükel Istanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girisimi tarafindan destekleniyordu. Tükel  demokratik üniversite programiyla seçimlere girmisti. Istanbul Üniversitesinin toplumcu birikiminin bütünün destegini alan Tükel birlikte yönetme çagrisi, kadrolasma degil liyakat, taseron ve güvencesiz çalisma biçimine karsi kadrolu güvenceli çalismayi esas alan bir yönetim anlayisini ilke olarak duyurmustu.
Rektör Vekili olarak seçimlere giren Prof. Dr. Mahmut Ak ise, Yunus Söylet döneminde Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlügü ve rektör yardimciligi yapmisti. Ak, Yunus Söylet’in ikinci döneminde üniversite koridorlarinda gölge rektör ya da parti komiseri olarak aniliyordu. Recep Tayyip Erdogan ile yaptigi telefon görüsmesinin ses kayitlari internete düsen YÖK Baskani Prof. Dr. Yekta Saraç ile ayni ekibin parçasi olan Mahmut Ak geçmisi itibariyle Milli Görüsçü degil, ülkücü gelenekten gelip AKP’ye devsirilen kadrolar arasinda sayiliyor. Ak’in, seçim sürecinde fakültelerin en önemli akademik karar alma alanlari olan akademik kurullari seçim sürecinde propaganda alani olarak kullandigi da üniversitede dolasan iddialar arasinda. Mahmut Ak’a destek için üniversitenin çesitli fakültelerinde dekanlarin ve bölüm baskanlarinin ögretim üyelerini yüz yüze ya da telefonla görüserek kadro tehdidinde bulundugu da öne sürülüyor. Seçim gününde de Ak için oy isteyenlerin “Rasit zaten atanmayacak daha bekleyen profesörlük kadronuz, doçentlik kadronuz var” diyerek ögretim üyelerine baski yaptigi iddiasi da yine üniversitede konusulan konular arasinda yer aliyor.
Üçüncü olan Aday Prof. Dr. Harun Cansiz ise üniversitenin geleneksel Islamci kadrolari tarafindan desteklendi. Geçmiste YÖK üyeligi yapan Cansiz, Yunus Söylet karsisinda da aday olmustu. Cansiz bu seçimde Söylet’e karsi aldigi oyun gerisinde kaldi.


‘AKADEMI’DEKI ISYANIN GÖSTERGESI’

Egitim Sen Istanbul 6 No’lu Üniversiteler Sube Baskani Görkem Dogan: Rasit Tükel’e oy verenler, Tükel’e degil, saglikta dönüsüm programina, YÖK’e ve onun politikalarina karsi ortaya konulan programa oy verdiler. Bu sonuçlar akademideki isyanin da göstergesi. Akademide bir rahatsizlik var ve eger çikan sonucun üzerine daha farkli isler yapmaya kalkarlarsa, bu rahatsizligi daha fazla artirirlar. Üniversiteleri yönetmeleri artik daha da zorlasir. Bu sonuç 30 yilin sonunda YÖK’ün ve AKP’nin politikalarinin artik pek çok akademisyen tarafindan da anlasilabildigi anlamina geliyor. Biz bunun diger üniversitelere yayilacagini da düsünüyoruz. Bu oyun anlaminin iyi anlasilmasini istiyoruz; “Bir tane sevilen hoca çikti, aday oldu ve kazandi” diye bir sey yok. Ortada bir program var. Dolayisiyla bu sonuç bütün Türkiye için de önemlidir.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli