Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Denizler Ankara'da mezarlari basinda anildi

Denizler Ankara'da mezarlari basinda anildi

Denizler idam edilmelerinin 48. yil dönümünde Ankara'da mezarlari basinda anildi. Bu yil koronavirüs salgini nedeniyle anmaya katilim sinirli tutulsa da birçok kisi kendi imkanlariyla Denizleri ziyarete geldi.

Anmada konusan Emek Partisi Genel Baskani Selma Gürkan, "Dolmabahçe'de 6. filoyu kible eyleyenler, 6.filoya secde edenler bugün ayni sekilde tekellerin çikarlari için iktidarlarini sürdürmektedirler" dedi. Denizlere söz verdiklerini belirten Gürkan, Denizlerin idealleri olan sosyalizm ve halk iktidari kazanacagini vurguladi.

Türkiye Halk Kurtulus Ordusu (THKO) ve '68 gençlik hareketinin önderleri Deniz Gezmis, Yusuf Aslan, Hüseyin Inan 12 Mart cuntasi tarafindan idam edilmelerinin 48. yil dönümünde mezarlari basinda anildi. Her yil binlerce kisinin akin ettigi Karsiyaka Mezarligi, bu yil koronavirüs salgini nedeniyle temsili katilim ve fiziksel temas kurallariyla yapilan anmalara sahne oldu. Ancak sabah saatleri itibariyle birçok kisinin bireysel olarak da Denizleri ziyarete geldigi görüldü. Siyasi partiler ve gençlik örgütleri sinirli katilimlarla anmalar gerçeklestirdi. Emek Partisi ve Emek Gençligi üyeleri sinirli katilimla saat 12.00'de Karsiyaka mezarligi 2 No'lu Kapi'da bulustu. Buradan fiziksel temas kurallarina dikkat edilerek Denizlerin mezarina yapilan yürüyüste "Yasasin dedvrim ve sosyalizm" sloganlari atildi. Denizlerin mezarina karanfiller birakilmasinin ardindan konusmalar yapildi.

'YASANANLAR SADECE SALGINLA SINIRLI DEGIL'

Denizlerin mezari basinda Emek Gençligi adina konusma yapan Meri Kelleci, "Bugün yasanilanlarin sadece salginla sinirli sorunlar olmadigini çok iyi biliyoruz! Denizlerin karsisinda durdugu ve yikmak adina mücadele ettigi emperyalizm, bugün kendini dahi tasiyamaz bir hale geldi. O gün Denizleri asan sistem bugün sirf çalismak zorunda oldugu için 20 yasinda bir genci öldürmeye devam ediyor" dedi.

'MÜCADELEYI DENIZLERDEN ÖGRENDIK'

Emperyalizm kendi çikmazlarindan halki sorumlu tutmaya devam etse de onun karsisinda nasil mücadele etmek gerektigini Denizlerden ögrendiklerini belirten Kelleci, bugün sadece denizleri anmakla kalmayip, onlarin mücadelesini büyüttüklerini ifade etti. Çünkü Denizleri anmanin kapitalist yagmaciliga karsi emekçi halkin safinda, emperyalist barbarliga karsi enternasyonalist dayanismanin safinda olmak anlamina geldigi belirten Kelleci, "Denizleri anmak kapitalizm ve salgina karsi gelecek ve sosyalizmi büyütmektir" dedi.

 

 

'DENIZLERI ASAN ANLAYIS HALA IKTIDARDA'

Emek Partisi Genel Baskani Selma Gürkan da Deniz Gezmis Yusuf Aslan, Hüseyin Inan ve avukatlari Halit Çelenk'i ugruna mücadele ettikleri degerleri büyüterek andiklarini söyledi. Dün Denizleri idam sehpasina yollayan anlayisin bugün hala iktidarda oldugunu belirten Gürkan, emekçilerin emeginin sömürü üzerinden ve cani pahasina da olsa ekonomiyi büyütenlerin salgin sürecinde sömürü çarkini tekellerin çikari ugruna döndürdügünü dile getirdi.

'ISÇILER HAYATI YENIDEN KURMAYA ADAYDIR'

Gürkan, "Salgin sürecinde gördük ki isçi ve emekçiler üretmezse hizmet sunmazsa hayat durur. Iste bu hayati durduranlar, hayati yeniden kurmaya da adaydir. Dolmabahçe'de 6. Filoyu kible eyleyenler, 6. Filoya secde edenler bugün ayni sekilde tekellerin çikarlari için iktidarlarini sürdürmektedirler" dedi.

HAZINE BAKANINA: HANGI KAYNAKLARI TEKELLERE PESKES ÇEKECEKSINIZ?

Hazine ve Maliye Bakaninin aksam saatlerinde uluslararasi yatirim sirketleriyle basina kapali bir görüsme yapacagina dikkat çeken Gürkan, “Bu görüsme neyin görüsmesidir? Ülkenin hangi kaynaklarini tekellere peskes çekmek için pazarliklar yapilacaktir? Salgin sürecinde zayiflattiklarini, susturduklarini düsündükleri isçi sinifinin emegini tekellerin emrine sunmanin pazarligini mi yapacaklardir?” diye sordu. Görüsmenin çerçevesinin kuskusuz bu oldugunu ifade eden Gürkan, ülkenin bütün kaynaklarinin tekellerin emrine nasil sunulacaginin görüsülecegini söyledi.

'DENIZLERIN IDEALI SOSYALIZM KAZANACAK'

Denizlere söz verdiklerini belirten Gürkan, konusmasina söyle devam etti:

“Baski degil özgürlük, tek adam degil halk egemenligi ve halkin iktidari. Bu sömürü baski ve talan düzenine karsi diyoruz ki; yasasin sosyalizm. Yasasin tam bagimsiz Türkiye. Yasasin halklarin kardesligi ve baris. Biliyoruz ki bir gün Denizlerin idealleri olan sosyalizm ve halk iktidari kazanacaktir.”

Denizlerin mezari basinda gerçeklestirilen anmanin ardindan Avukatlari Halit Çelenk'in de mezari ziyaret edilerek karanfiller birakildi. (Ankara/EVRENSEL)

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı