Denizlerin yolunda binler Dolmabahçe`ye yürüdü

Denizlerin yolunda binler Dolmabahçe`ye yürüdü

Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan, idam edilislerinin 40. yilinda Istanbul`da binlerce kisi tarafindan anildi. Emek Gençligi`nin çagrisiyla yapilan anmada, AKP Hükümeti`nin savas politikalarina tepki ön plandaydi.

Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan, idam edilislerinin 40. yilinda Istanbul’da binlerce kisi tarafindan anildi. Emek Gençligi’nin çagrisiyla yapilan anmada, AKP Hükümeti’nin savas politikalarina tepki ön plandaydi. Anmada, 1 Mayis 1977’de yasanan katliami solcularin yaptigini söyleyen Halil Berktay’a da  tepki ön plandaydi.

Emek Gençliginin çagrisiyla saat 15.00’te Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen 5 bini askin kisi, Denizlerin 6. Filo’yu denize döktügü Dolmabahçe’ye yürüdü. Yürüyüs kortejinin en önünde “Idam sehpalarinda, iskencelerde, dag baslarinda katledilen gençlik önderlerini aniyoruz” pankarti arkasinda HDK Istanbul Meclisi üyeleri yürüdü. Bu kortejde, HDK Istanbul Milletvekilleri Sirri Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, EMEP Genel Baskan Yardimcisi HDK Genel Meclisi Üyesi Ender Imrek, EMEP, BDP ve ESP il baskanlari ile Türkiye Yazarlar Sendikasi yöneticileri yürüdü.  

Bu kortejin arkasinda yürüyen Emek Gençligi üyeleri ise Denizleri unutmadiklarini anlatan döviz ve pankartlar açarken, parasiz, bilimsel, demokratik, anadilde egitim isteyen, tutuklu ögrencilere özgürlük isteyen, AKP’nin Suriye politikalarini protesto eden pankart ve dövizlerle yürüdüler. Besiktas Çarsi Grubu da kendi pankartlariyla Emek Gençligi kortejinde yürüdü. Emek Gençligi kortejinin arkasinda Pir Sultan Abdal Kültür Dernegi, ESP, BDP, SDP, YDG üyeleri yürüdü. Yürüyüs sirasinda sik sik “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Yasasin halklarin kardesligi”, Bijî Biratîya Gelan “Içerde disarda savasa hayir” sloganlari atildi.

‘YOLDASLAR MÜCADELEYE ÇAGIRIYORLAR’

Dolmabahçe’de devrim ve sosyalizm mücadelesinde yasamini yitirenler adina yapilan 1 dakikalik saygi durusunun ardindan, ilk konusmayi Emek Gençligi Merkez Yöneticisi Onur Aydin yapti. Aydin, 68 Gençlik Hareketinin ortaya çikardigi tüm mücadele birikiminin önlerini aydinlattigini söyledi. “ABD’nin 6. Filosunu denize dökerek bozguna ugratan yoldaslarimiz bugün de dinginsiz biçimde süren saldirilara karsi bizleri mücadeleye çagiriyorlar” diyen Aydin, Arap topraklarinda gelisen özgürlük mücadelesini emperyalist güçlerin bosa çikarmaya çalistigina dikkat çekti. Daha düne kadar Esad’a “kardesim” diyen Basbakan Tayyip Erdogan’in simdi Suriye’ye girmekten bahsettigini söyleyen Aydin, AKP Hükümetinin emperyalistlerin çikari için Suriye’ye müdahale etme girisimlerine karsi mücadele edeceklerini söyledi. Esad’a akil veren AKP Hükümetinin Esad’in Suriye halkina yaptigindan baska bir sey yapmadigini belirten Aydin, “Roboski’de çocuklarin üzerine bomba yagdiran devlet her vesileyle Kürt halkinin taleplerini bastirmaya çalisiyor” diye konustu. Üniversiteleri sermayenin hizmetine açan AKP’nin bu politikalara karsi mücadele eden 600’den fazla ögrenciyi tutukladigini hatirlatan Aydin, gençligin amfilerde, siniflarda, atölyelerde, mahallelerde mücadelesine devam edecegini vurguladi.

HALKLARA GÖZDAGI VERMEK IÇIN IDAM ETTILER

Aydin’dan sonra söz alan Emek Partisi MYK üyesi Iskender Bayhan da, “Merhaba 40 yildir Denizlerin bayragini tasiyanlar” diyerek konusmasina basladi.

“Bundan 40 yil önce bize  bu aciyi yasatanlari lanetleyerek konusmama baslamak istiyorum” diyen Bayhan, Denizlerin idaminin  sadece Türkiye halklarina verilen bir gözdagi olmadigini, onlarin idam sehpasindan söyledikleri sözlerle bugünün devrim mücadelesine imza attiklarini belirtti. O dönemde parlamentoda Denizlerin idamina evet oyu verenlerin bugün Türkiye ve Orta Dogu halklarina içerde ve disarida savasi dayattigini söyleyen Bayhan, AKP Hükümetinin Orta Dogu’daki yeni emperyal düzenin öncüsü olmak istedigini söyledi. Her 6 Mayis’in öncesinde ve sonrasinda bazi güçlerin  Denizler yasasaydi, kimilerinin Denizlerin devlet adami olacagini, kimilerinin hatalarini kabul edecegini kimilerinin darbeci kimilerinin ise milliyetçi olacagini söyledigini hatirlatan Bayhan, “Bizim buna itirazimiz var. Tüm yürekliligimizle söylüyoruz ki, Denizler bugün yasasaydi, bugün onlari yasatanlarin arasinda, isçi sinifinin partisinin saflarinda, isçi sinifinin en deneyimli neferi olarak bulunurlardi” diye konustu.

O’NLARIN MÜCADELESI CESARET VERDI

HDK  Istanbul Milletvekili Sirri Süreyya Önder de, kitleyi Kürtçe ve Türkçe selamlayarak konusmasina basladi. Önder, “Bir gün bu ülkenin devrim mücadelesinin tarihi yazilacaksa bu tarihi yazacaklar nüfus kayitlarina bakacaklar. Bir dönem doganlarin adi Deniz, Yusuf, Hüseyin, Ulas’ti. Ondan sonra Mazlumlar, Hayriler, Kemaller oldu. Ölümsüzlük dediginiz bundan baska bir sey degildir” diye konustu. Denizlerin, Kaypakkayalarin mücadelesiyle sayesinde  bugün insanlarin bombaya, kursunlara karsi korkmadan gögsünü siper ettigini belirten Önder, demokrasi ve devrim mücadelesinin bayragini her yerde dalgalandiracaklarini ifade etti.

TÜRK VE KÜRTLERIN ÖZGÜRLÜGÜNÜ ISTEDILER

HDK Istanbul Milletvekili Sebahat Tuncel  “Bir kez daha Dolmabahçe alanindan fasizme karsi tek ses tek yürek oldugumuzu haykirmaya geldik” diye sözlerine basladi. “Hep slogan atiyoruz, hesap soruyoruz. Denizlere sahip çikanlar, isçiler, emekçiler bugün devletten hesap soruyor” diyen Tuncel, “Denizlerin Kürt ve Türk halklari için özgürlük istedigini o yüzden daragacina giderken tereddüt etmediklerini söyleyen Tuncel, aradan 40 yil geçmesine ragmen devrimcilerin halklarin kardesligi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye Yazarlar Sendikasi adina konusan Müslüm Çelik, sairlerin, yazarlarin, bagimsizlik, özgürlük mücadelesini halkla beraber mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Anma programi konserlerin ardindan sona erdi. (Istanbul/EVRENSEL)