Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Depremzedenin kura isyani!

Depremzedenin kura isyani!

Ercis`te deprem sonrasi 2 yildir konteynerlerde yasam mücadelesi veren yurttaslara TOKI evleri çikmazken, yurttaslar yasanan duruma isyan ediyor. Çekilisin adaletli olmadigini düsünen depremzedeler görevlileri adaleti saglamaya çagirdi.

Ercis’te deprem sonrasi 2 yildir konteynerlerde yasam mücadelesi veren yurttaslara TOKI evleri çikmazken, yurttaslar yasanan duruma isyan ediyor. Çekilisin adaletli olmadigini düsünen depremzedeler görevlileri adaleti saglamaya çagirdi.

Van’da 23 Ekim 2011’deki depreminin ardindan yasanan ve devam eden barinma sorunlari yurttaslari çileden çikardi. Depremden sonra mülkiyet sorunu yüzünden konut sahibi olamayanlar ve kiracilar için TOKI tarafindan yaptirilan konutlarin kura çekimi Ercis ilçesinde yapildi.Van Valisi Münir Karaloglu ve AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi’nin katilimiyla, Karataslar mevkisinde bulunan kapali spor salonunda basladi. Depremin ardindan hiç bir ekonomik dayanagi olmayan depremzedeler, kura çekilisinde sike oldugunu iddia ederek, yapilan kuranin depremzedeler için degil, zenginler ve polisler için yapildigini söyledi. Konteynerlerde yasayan depremzedeler, yasanan depremin ardindan yaralarinin sarilmadigini ifade ederek, devleti adaletli olmaya çagirdi. AKP’li Vekil Çiftçi’nin çektigi ilk kura topunda akrabasi çikti. Depremzedeler gecenin geç saatlerine kadar, “Fatih Çiftçi istifa” slogani atti.

Depremzede Ercan Gün, çekiliste adi çikan birçok insani tanidigini ve Ercis’in zengin ve önde gelen insanlari oldugunu ifade ederek, yasanan çekilisin açikça sikeli oldugunu ileri sürdü. Kiraci olduklarini ve hiçbir gelirlerinin olmadiklarini belgeleyip vermelerine ragmen hak sahibi olmadiklarini ifade eden Güler Yigit, “Sabaha kadar uyuyamadim. Iki yildir konteynerlerde umutla bu günü bekledim, salonda ilk çekilisler baslayinca umudumu kestim, çünkü çikan isimlerin hepsini taniyordum ve çogu ya polis ya memur ya da AKP’ye yakinligi olan kisiler vardi. Sonunda düsündügüm oldu. Burada yapilan incelemeler sadece AKP’li ya da baska görüsteki incelemelerdir. Biz bu çekiliste bunu anladik” seklinde konustu.

AKP’YE OY VERDIGINE PISMAN

Seçimlerde AKP’ye verdigi oydan dolayi pisman olan Hatice Kaya, sunlari dile getirdi: “Biz sizden sadaka degil hakkimizi istedik, siz gittiniz hakkimizi akrabalariniza ve tanidiklariniza verdiniz. Insansaniz bir daha kapima gelip benden oy dilenmezsiniz”dedi. Gözyaslari içinde konusan Hatun Yas, “Tek umudum yapilan çekilisti, bu umudu da hirsiz zihniyetler elimden aldi. Devlet hakkimi zengine yedirdi” dedi.

DEVLET GÖREVE

Kisla l ve Alkanat konteynerlerinde yasayan binlerce depremzede konteynerlerden baska gidecek yerlerinin olmadigini belirterek, “Deprem daha önce kaldigimiz evlerimizi, esyalarimizi, umutlarimizla birlikte aldi. Simdi ne gidecek yerimiz var ne de yurdumuz” dedi. Yetkililerin sorunlarina çözüm bulmak yerine “biktirma” politikalarini uygulayarak su ve elektriklerini kesip kendilerini konteynerlerden çikarmaya çalistigini ifade eden depremzedeler, sunlari söyledi: “Bizi deprem öldürmedi, fakat devletin ve hükümetin çikarci ve haksiz politikalari bizleri her gün öldürmekten beter ediyor. Isimiz yok asimiz yok bu saatten sonra gidecek hiçbir yerimiz yok. Devleti göreve davet ediyoruz.” 

ESYALARINI ATESE VERDILER

Yapilan kura çekilisinde usulsüzlük yapildigini belirten depremzedeler, bulunduklari konteynerlerde eylem yapti. Depremzedeler aksam saatlerinde konteyner kentte esyalarini atese verdi.

Evrensel



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı