TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Yönetim Kurulu Baskani Baki Remzi Suiçmez, Covid-19 salgininin Türkiye’ye en az zarar vermesi için, Cumhurbaskani tarafindan açiklanan “Ekonomik Istikrar Kalkani”ndaki önlemler arasinda ve “ekonomik destek paketinde” tarim sektörüne yer verilmedigine dikkati çeken bir açiklama yapti.
Türkiye’yi etkileyen Covid-19 salginindan tarim sektörünün en az etkilenmesi için acil önlemler alinmasi gerektigini ifade eden Suiçmez, “Bir aylik Ekim sezonunu kaçirirsak, bir yillik mahsulü kaybederiz. Üretmezsek beslenemeyiz. Üretemezsek tüketemeyiz. Üretemezsek kitlik ve açlik yasariz. Derhal ‘Tarimsal Üretim Seferberligi’ ilan edilmesini talep ediyoruz” diye konustu.
Suiçmez, "Sagligimizi korumanin tibbi yöntemler disindaki en önemli etkenlerinden ikisi, her insanin temiz ve saglikli su ile gidaya ulasma hakkidir. Su ve gida günümüzde ve gelecekte dünyadaki en stratejik iki üründür. Bir yandan su kaynaklarimizi korurken diger yandan tarimsal üretimimizi artirmamiz mutlak bir zorunluluktur" ifadelerini kullandi.
EKIM SEZONUNU KAÇIRIRSAK, AÇ KALIRIZ
Tarim sektöründe yillardir uygulanan yanlis tarim politikalari nedeniyle sorunlarin çözülemedigini kaydeden Suiçmez, “Ülkemizi de yogun olarak etkileyen koronavirüs salgininin sektöre yikici etkilerinin olacaginin açiktir” dedi.
Suiçmez, Covid-19 salgininin Türkiye’ye en az zarari vermesi için yapilmasi gerekenleri söyle özetledi:
“ ‘Ekonomik Istikrar Kalkani’ndaki önlemler arasinda ve ekonomik destek paketinde tarim sektörü yer almadi. Oysa tarim sektörü, stratejik bir sektördür. Üreticilerin bir kez üretimden koptuktan sonra tekrar tarimsal üretime dönmeleri oldukça zor, hatta olanaksizdir.
Ülkemizde Mart ve Nisan aylari, özellikle sebze tohumu ve fidesi ile pamuk, ayçiçegi, misir gibi ürünler için ekim, dikim, gübreleme ve ilaçlama zamanlari. Halen bakim çalismalari yürütülen mevsimlik meyvelerin hasat zamani yaklasiyor. Üreticilerimiz, çiftçilerimiz ise bugün maalesef önlerini göremiyor. Bir aylik ekim sezonunu kaçirirsak, bir yillik mahsulü kaybederiz. Üretmezsek beslenemeyiz. Üretemezsek tüketemeyiz. Üretemezsek kitlik ve açlik yasariz. Disalim, normal zamanlarla birlikte, özellikle salginin dünyayi tehdit ettigi günümüzde de çözüm degil. Çözüm, çiftçilerimizin tarim ürünlerini üretebilecegi olanaklarin güçlendirilmesi ve tüketicilerimizin de bu gidalara uygun fiyatta sürdürülebilir bir sekilde ulasmasinin saglanmasidir.”
TARIM BILIM KURULU OLUSTURULMALI
Suiçmez, “Derhal ‘Tarimsal Üretim Seferberligi’ ilan edilmesini talep ediyoruz. ‘Tarimsal Üretim Seferberligi’nin saglikli isletilebilmesi, çok boyutlu çözüm önerilerinin gelistirilmesi ve uygulanabilmesi için Tarim ve Orman Bakanligi’nin öncülügünde kamu, üniversite, meslek odalari, meslek kuruluslari, ilgili özel sektör ve STK’larin temsil edildigi ‘Koronavirüs Tarim Bilim Kurulu’ kurulmalidir" dedi.