Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Dersimliler vekilini istedi

Dersimliler vekilini istedi

Aygün`ün kaçirilmasi karsisinda büyük bir kalabalik yüksek sesle tepki göstermedi ama kentin tamami sessiz de olsa vekiline gönülden sahip çikti. Radikal

TUNCELI - Tunceli ’nin orta yerindeki Inönü Meydani’nda, bir mitinge göre ciliz, bir basin açiklamasina göre ise kitlesel denebilecek bir kalabalik, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün ’ünPKK tarafindan kaçirilmasini kiniyor. Parkin da disinda bir o kadar kalabalik, gösteriyi izliyor. Aslinda bütün bir sehir vekilini sahiplenirken, destegini ayni ölçüde ifade etmiyor, edemiyor. Görüsler ancak, ‘isimler belirtilmeksizin’ açiklaniyor. Sebep mi? Bazilari “Korkuyorlar” diyor. Bazilari köylere haber salinmadigindan, bazilari CHP ’nin yeterince çalismadigindan söz ediyor. 

Tepki yaratti 
CHP ’li Hüseyin Aygün ’ün önceki gün kaçirilmasi sehirde saskinlik ve tepkiyle karsilaniyor. Sokak, Aygün’ün kaçirilmasini ‘Örgütün devlete mesaji’ diye degerlendiriyor. Tuncelililer Aygün ile ortak kimlikleri olan Alevililige dikkat çekerek, “O bizim sesimizdi” diyor. Ne var ki ‘seslerinin’ kisilmasina karsi yeterince ‘ses’ çikarabildiklerini söylemek hayli zor… 
Aslinda dün her sokak basinda ve kahvehanede, bu konu konusuluyordu. Yillardan beri çatismalar, köy bosaltilmalari ve göçlerin yasandigi Tunceli için, ‘bir alikoyma, kaçirma olayi’ ülkenin batisinda oldugu kadar saskinlik verici olmasa da, kaçirilan kisi, oylariyla Ankara ’ya yolladiklari Hüseyin Aygünolunca duygu ve düsünceler en sert seklini aliyor. 
Konustugumuz vatandaslar, ilkin “Ismimi yazamayin” diye uyararak söze basliyor. Sonra, “Burasi Tunceli ” demeye getirerek, tedirginligini dile döküyor. En son geçen ay bir müteahhidin kaçirildigini ve dün birakildigini animsatarak, “Buralar için artik bu tür seyler sasirtici degil” diyor. Bir ögretmen, Tunceli ’nin özellikle sol siyaset açisindan genis bir yelpazeye sahip oldugunu vurgularken, “ Hüseyin Aygünözellikle son dönemde Dersim olaylari, Meclis’te cemevi açilmasi ve Alevi vatandaslarin evlerine yönelik yapilan çesitli saldirilardaki tutumu nedeniyle tüm Alevilerin sesi durumuna gelmisti. Sehrin tamaminin Alevi oldugunu düsünürsek, kaçirilmasi Alevilige yönelik bir eylem olarak yansidi” diyor. Kültür Kitap ve Kirtasiye Sarayi’nda konustugumuz bir baskasi, “Bizler artik baris içinde yasamak istiyoruz” diyor. 
Bu hal, Aygün’ün serbest birakilmasi için Inönü Parki’nda saat 17.30’da yapilan açiklamaya bile yansidi. Parkta ‘kitlesel basin açiklamasi’ denebilecek bir düzeyde, yaklasik 300 kisilik bir kalabalik toplandi. Parkin disinda da izleyiciler birikmisti. ‘Adini açiklamayan’ Tuncelililer, Aygün’ün herkesin destek vermesine ragmen katilimin az oldugu fikrini paylasiyordu. Hatta bir yurttas söz konusu kalabalik için bile, “Iyi cesaret” ifadesini kullaniyordu. Gösteride daha çok Avrupa’dan gelen Tuncelililerin oldugu ifade edilirken, bazilari ‘korkudan’ ötürü, bazilari ‘köylülere duyuru yapilmadigini’ ve bazilari da CHP’nin çalismadigini gerekçe gösteriyordu. 
Eylemde, Aygün’ün esi Emine, çocuklari Idil Deniz ve Taylan Özgür de vardi. Çocuklari babalarinin resimlerini tuttular. Açiklama, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafindan yapilan kisa bir konusmayla son buldu. Eylem biterken, katilsa da katilmasa da tümünün ortak noktasi, Aygün’ün ‘burnu kanamadan’ serbest birakilmasiydi. 

CHP ’DEN SERT BILDIRI 
Samimiyet testinden geçiyoruz 
CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Milletvekili Aygün’ün kaçirilmasi konusunda hükümeti elestirdi. “Bu olaylar istihbarat ve güvenlik skandalidir” diyen Koç, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in “Birkaç Mehmet sehit oldu diye Meclis olaganüstü toplanmaz” açiklamasini da “Sikintili bazi ifadelerle kendi iç dünyasini yansitiyor” seklinde degerlendirdi. Koç, BDP ’ye “Samimiyet testinden geçiyoruz. Açiklamalarla, etkin olabildikleri alanlardaki eylemlerin birbirini tutmasi gerekir” diye seslendi. Koç, Aygün’ün PKK ’lilar tarafindan kaçirilmasi sonrasi Türkiye ’ye dönük terör saldirilarinin yeni bir asamaya geçtigini vurgularken, AKP ’nin ülkeyi yönetemedigini söyledi. Aygün’ün kaçirilmasinin tüm boyutlariyla ‘vahim’ oldugunu belirten Koç, “ Türkiye ’de ilk kez seçilmis bir milletvekili kendi seçim bölgesinde, yolu kesilerek, silahli teröristlerce alikonuluyor ve kaçiriliyor” dedi. Hükümetin konunun vahametini örtmeye çalistigini iddia eden Koç, sunlari söyledi: “Su anda PKK ’nin elinde 26 yurttasimiz tutulmaktadir. Bunlardan 8 tanesi kamu görevlisi, bir tanesi kaymakam vekili, bir tanesi polis memuru, 6 tane de askerimiz söz konusudur. Tüm bu olaylar bir istihbarat ve güvenlik skandali degilse nedir? Idris Bal’in söyledigi gibi, ‘Bu ülkede girilemeyen, kontrol edilemeyen yerler var.’ Ve Basbakan ‘Her sey kontrolümüzde’ diyor.”{ RADIKAL /ANKARA } 

BDP ’DEN OLAYA NET TAVIR 
Kesinlikle tasvip etmiyoruz 
Hüseyin Aygün ’ün kaçirilmasina BDP ’den de sert tepki geldi.BDP Esbaskanlari Selahattin Demirtas ve Gültan Kisanak, eylemi kabul edilemez bulduklarini belirterek, PKK ’ya “Tasvip etmiyoruz derhal serbest birakin” dedi. Aygün’ün ‘zaman geçirilmeksizin derhal serbest birakilmasini’ beklediklerini kaydeden Esbaskanlar söyle devam etti: “Meclis’teki milletvekillerinin tamaminin dahi alikonulmasinin insani açidan hükümetin umurunda olmadiginin farkindayiz. Nitekim dünden bu yana hükümet partisinden yapilan açiklamalari ibretle izlemekteyiz. Alikonulan kaymakam, asker, polis için umursamaz, gayri insani tutum takinan hükümetin Sayin Aygün için de ayni ciddiyetsizlikle hareket edeceginden kuskumuz yoktur! Ancak biz BDP olarak Sayin Aygün’ün serbest kalmasi ve sag salim geri dönebilmesi için elimizden gelen insani destegi sunmaya hazir oldugumuzu ifade ediyoruz.” 
BDP ’nin de içinde yer aldigi Halklarin Demokratik Kongresi (HDK) adina yapilan açiklamada da “Aygün, Dersim gibi baski altinda olan bir bölgenin milletvekilidir. Dersim katliaminin Meclis’te ve toplumda yeniden güncellesmesi dogrultusunda yaptigi girisimlerle taninan, Insan Haklari Komisyonu’nun üyesi olan bir vekilin kaçirilmasi Kürt sorununda çözümü kolaylastirmaz. Diyalogun gelismesi gereken yer Meclis’tir” denildi. {RIFAT BASARAN / ANKARA } 



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli