KHK ve ihraçlarin da etkisiyle kamuda çalisanlarin sayisi azaliyor. SGK verilerine göre bu yilin ilk dört ayinda 11 bin 276 kamu isçisi isini kaybetti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye Ekonomi Politikalari Arastirma Vakfi (TEPAV) verilerine göre kamuda çalisan sayisi geriliyor. OHAL ve kanun hükmünde kararnamelerin de etkisiyle Nisan 2017’de kamu çalisan sayisi Nisan 2016’ya göre yüzde 3’lük azalisla 2 milyon 967 bine geriledi. SGK verilerine göre son bir yilda kamuda çalisan sayisi 92 bin 101 kisi azaldi. DISK’in yaptigi hesaplamalara göre ise 21 Temmuz 2016-14 Temmuz 2017 arasindaki OHAL döneminde herhangi bir somut gerekçe ya da kanit sunulmadan KHK’ler yoluyla 113 bine yakin kamu görevlisi ihraç edildi. Bu sayiya kamu kurumlarinin KHK disinda is sözlesmesini feshetme, sözlesme yenilememe, disiplin sorusturmasi vb. yollarla yaptigi isten çikarmalar dahil degil. DISK’e göre OHAL döneminde kamu görevlilerin çalisma hakki ve is güvencesi ortadan kaldirildi. Sadece Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu’na devredilen 879 sirkette 45 bine yakin isçi çalisiyor. Bunlarin ne kadarinin issiz kaldigi konusunda net bilgi de bulunmuyor.
6 milyon issiz
Türkiye’de nisan dönemi itibariyla resmi issiz sayisi 3 milyon 287 bine yükseldi. Genis tanimli issiz sayisi 6 milyonu bulurken istihdam seferberlikleri ise istenilen sonucu vermedi. Yeni üretim alanlari yaratilmayinca yaratilan istihdam da kalici olmuyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in geçen subatta yaptigi “Hep beraber gecikmeden süratle adimi atip eleman alimlarini baslatarak mart sonuna kadar ciddi bir dönüsümü yakalamaliyiz. Yeni bir istihdam seferberligi baslatiyoruz. Bizim ne yapip edip mart dönemi içerisinde orani gümbür gümbür asagi çekmemiz lazim” konusmasindan bu yana issizligi tek haneye indirecek is yaratilmadi. SGK ve TEPAV verilerine göre Subat 2017’den Mart 2017’ye kadarki sürede sadece 473 bin kisilik kayitli istihdam yaratilabildi. TEPAV Istihdam Izleme Bülteni’nin Nisan 2017 verilerine göre sigortali ücretli çalisan sayisi Nisan 2016’ya göre yüzde 1.3’lük artisla 13 milyon 849 bin oldu. Subatta uygulamaya baslanan istihdam tesvikinin etkisini görmek amaciyla Nisan 2017 ile Ocak 2017 sigortali ücretli çalisan sayisi farkina bakildiginda, mevsimsellikten arindirilmamis ham verilerde 733 binlik bir artis görülüyor. Mevsimsellikten arindirilmis verilere göre ise nisandan ocak ayina göre sadece 165 binlik artis gözlendi.
En hizlisi savunma sektörü
TEPAV Istihdam Izleme Bülteni’ne göre Nisan 2017’de Türkiye genelinde faaliyet gösteren isyeri sayisi Nisan 2016’ya göre yüzde 2.6 (46 bin) artarak 1 milyon 783 bin oldu. Sektörler bazinda incelendiginde, Nisan 2016’ya göre 11 bin artis ile perakende ticaret sektörü isyeri sayisi en fazla artan sektör oldu. Bu sektörü; gayrimenkul faaliyetleri, toptan ticaret, yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri ve egitim sektörleri izledi. Oransal degisime bakildiginda kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik sektörü bir yilda yüzde 68 oraninda artti. Bu sektörü; istihdam faaliyetleri ve egitim sektörleri takip etti.