Tarih: 01.01.2018 00:00

`Devlet de tarihi adimlar atmali`

Facebook Twitter Linked-in

PKK’nin geri çekilme karari Diyarbakir’da büyük yanki buldu. Diyarbakir halki, siyasetçiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri kalici bir baris için tarihi bir firsat olarak degerlendirdikleri bu gelismenin hükümet tarafindan iyi degerlendirilmesi gerektigi ve adim sirasinin devlette oldugu görüsünde.

TEKER: DIL DEGISMELI

TUHAD-FED Genel Baskani ve Akil Insanlar Komisyonu Üyesi Zübeyde Teker, geri çekilme kararinin Kürt hareketinin barisi savunan bir noktada durdugunu bir kez daha gösterdigini söyledi. “Bu asamadan sonra sorumluluk hükümettedir” diyen Teker, “Toplumda, gerillalarin ailelerine güvenli bir sekilde kavusmasi beklentisi var. Bunun için öncelikle güvenli bir geçis saglanmali. Demokratik zemini güçlendirecek olan hükümettir. Bu süreçte devletin dili de degismelidir” dedi.

ELÇI: DEVLET DE TARIHI KARARLAR ALSIN

Geri çekilmenin tarihi bir karar oldugunu ifade eden Diyarbakir Baro Baskani Tahir Elçi ise “Halk baris olsun, kimse ölmesin istiyor” dedi. Gerçek bir çözüm için, Kürt halkinin temel sorunlarina çözüm bulunmasi gerektigini belirten Elçi, “Yeni anayasa ile birlikte Kürt halkinin hak ve özgürlükleri garanti altina alinmali. Tutuklular bir an önce birakilmali. Tarihi bir mesele ufak tefek düzenlemelerle çözülemez. Devletin de tarihi kararlar almasi” dedi.

Baris Anneleri Inisiyatifi Üyesi Havva Kiran ise KCK yönetiminin yaptigi açiklamanin arkasinda olduklarini belirterek, “Bu kan dursun diye geri çekiliyorlar. Devlet de askerini kislaya çeksin”dedi.

DEMIRBAS: SIRA DEVLETTE

Sur Belediye Baskani Abdullah Demirbas, yasanan süreci basindan beri destekledigini belirterek, bu asamadan sonra hükümet ve devlete önemli sorumluluklar düstügünü söyledi. “Geriye çekilme demokratik siyaset zeminini güçlendirecektir” diyen Demirbas, “Ancak Hükümet bu zemini hazirlamali. Yeni ve demokratik bir anayasa olusturulmali” dedi.

‘PKK ÜZERINE DÜSENI YAPTI’

BDP Diyarbakir Il Baskani Zübeyde Zümrüt ise “PKK simdi tarihi bir adim atiyor. Bu adim iyi degerlendirilmeli. Demokratik çözüm için sorumluluk artik hükümette. Anayasal zemin saglanmalidir” dedi. Geri çekilme kararinin Kürt sorununun çözümü için bir baslangiç oldugunu söyleyen Zümrüt, “PKK üzerine düseni yapti. Simdi kimsenin burnu kanamadan süreci ilerletmeliyiz” dedi.

EMEP: SÜRECIN GARANTISI MÜCADELE

EMEP Diyarbakir Il Baskani Mehmet Aslanoglu ise “KCK ateskes ve ardindan geri çekilme kararlarini seri sekilde hayata geçirdi. Hükümetin atacagi adimlar daha da önem kazandi. Eger silahli mücadele devreden çikip demokratik siyasetin önü açilacaksa hükümetin de biran önce rehin tuttugu Kürt siyasetçileri serbest birakmasi, Kürt ve Türk halkinin esitligini içeren, Kürt halkinin kendi kendini yönetme talebini karsilayan yasal ve anayasal düzenlemeler hayata geçirmesi gerek. Bu adimlarin atilmasini garantiye almak için elbette en büyük sorumluluk Kürt halkinin örgütlü güçlerine ve Türkiye demokrasi güçleriyle yürütecegi ortak mücadeleye baglidir” dedi.


BARIS BIZE EVLATLARIMIZI GETIRECEK

Kürt sorununun demokratik çözümüne iliskin baslayan yeni süreç ve Kandil’de yapilan ‘geri çekilme’ açiklamasi kuskusuz en çok 30 yillik savasta evlatlarini yitiren, hâlâ çocuklari dagda ve cezaevinde olanlari heyecanlandirdi. Diyarbakir sokaklarinda konustuklarimiz, “Baris bizi evlatlarimiza kavusturacak, bu süreçten geri dönülmesin, hükümet de üzerine düseni yapsin” dedi.

‘BIR HALK ÖLÜME ALISMAMALI’

30 yillik savastan sonra baris ortamina girilmesinin kendilerini çok mutlu ettigini söyleyen Cihan Tutci, “Geri çekilme karari Kürt halki için çok önemli. Bu karari her iki halk da coskuyla karsilayabilse keske. Bugün bayram havasi olmasi gerekir” dedi. Baris sürecinin sekteye ugramamasini istediklerini söyleyen geçtigimiz yaz yasanan çatismalari hatirlatarak, “Her gün çok sayida cenaze geliyordu. Ölüm o kadar normallesmisti ki bu kadar cenaze herkese normal gelmeye baslamisti. Ölüm bir halk için normallesmemeli. Ölenlerin hepsi bizim evlatlarimizdi” diye konustu.

‘ÇOCUKLARIMIZI YANIMIZDA ISTIYORUZ’

Oglunun cezaevinde siyasi tutuklu oldugunu söyleyen Mehmet Çiftçi’nin ilk dilegi oglunun serbest birakilmasi. PKK’nin önce ateskes, ardindan da çekilme karari almasinin çok iyi niyetli bir adim oldugunu ifade eden Çiftçi, “Kürtler savas, kan, gözyasi istemiyor” dedi. 30 yillik süreçte her türlü zulmü gördüklerini anlatan Çiftçi, “Bu günden sonra dogacak çocuklar daha farkli bir yasam sürebilsin. Çocugu dagda olan aileler süreçten daha da umutlu ve beklenti dolu. Aileler çocuklarini evlerinde, yanlarinda istiyor” dedi. Bölge halkinin hafizasindaki tüm acilara ragmen barisi herkesten çok istedigini ifade eden Çiftçi, “Bu süreçten de geri dönülürse çok fazla gencin yasamini yitirecegi bir savas baslar” dedi.

‘BIRLIKTE VE HUZURLU YASAYALIM’

Abdulselam Nergiz ise barisin iktidarlarin isine gelmedigini ancak halkin barisi çok istedigini belirterek, “Iktidar hâlâ güven vermiyor. Bir adim atildi. Tek dilegimiz kan akmamasi, gençlerin ölmemesidir. Kürt halkinin baris mücadelesine ve istegine karsi iktidar da adim atmali” dedi. KCK tutuklularinin artik serbest kalmasi gerektigini söyleyen Nergiz, “Aylardir cenaze gelmiyor. Bundan dolayi herkes huzurlu” dedi. Artik köylerine rahat rahat gidebilmek istediklerini söyleyen Nergiz, “Biz birlikte ve huzurlu yasamak istiyoruz, baris istiyoruz” dedi.

‘HASTA TUTUKLULAR BIRAKILSIN’

Dicle Üniversitesi Ögrencisi Firat Tümer de sürecin heba edilmemesi gerektigini belirterek, yeni anayasanin kisa zamanda yapilmasi ve Kürtleri de kapsamasi gerektigini söyledi. Tümer, “Ana dili üzerindeki baskilara son verilmeli. Hasta tutsaklar bir an önce serbest birakilmali” dedi. Üniversite Ögrencisi Hasim Inan ise asil önemli olanin bundan sonra atilacak adimlar oldugunu belirterek, “Hepimiz bu sürecin olumlu sonuçlanmasini istiyoruz” dedi. (Diyarbakir/EVRENSEL)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —