Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

`Devlet sirri`nin altindan agir suçlamalar çikti

`Devlet sirri`nin altindan agir suçlamalar çikti

Devlet Denetleme Kurulu`nun "devlet sirri" gerekçesiyle Hrant Dink raporunda sansürledigi 6 sayfalik bölümde, emniyet ve jandarmaya yönelik agir suçlamalar yer aliyor. "Dink`in öldürülmesine yönelik silah temin edildigi seklindeki açik ve net istihbarat,

Habertürk Gazetesi`nden Bülent Aydemir`in haberine göre, "Devlet sirri" olarak karartilan bölümde, emniyet ve jandarmaya yönelik suçlamalar yer aliyor ve ihmalleri bulunduklari halde kamu görevlilerinin yargi önüne çikarilmadigi anlatiliyor.

Iste 649 sayfalik raporun karartilan 6 sayfalik bölümü:

ISTIHBARAT TRABZONA VERILMEDI 
"Yasin Hayal tarafindan, Hrant Dink`e suikast düzenlenecegi yönünde Yardimci Istihbarat Elemani Erhan Tuncel`den alinan ve 15 Subat 2006 tarihinde degerlendirmesi yapilan istihbari bilginin geregi için dönemin Trabzon Emniyet Müdürlügü görevlileri tarafindan Istanbul Emniyet Müdürlügü`ne gönderildigi ancak olayin Jandarma Komutanligi yetki alani olan Pelitli`de mukim kisilerle ilgili olmasina ragmen, alinan istihbaratin Istanbul Emniyet Müdürlügü`ne gönderilip Trabzon valiligi ve Trabzon Jandarma Komutanligi`yla paylasilmadigi görülmüstür.

Özellikle cinayetin islendigi dönende görevde olan emniyet personeliyle ilgili ihmal iddialarinin sorusturma/kovusturma açilabilmesi açisindan yeterli düzeyde ve ciddi oldugu degerlendirilmistir.

ISLEM YAPILMADI 
Trabzon Jandarma Komutanligi`na, Trabzon Emniyet Müdürlügü`nce edinilen istihbaratin benzerinin, daha net ve ayrintili olarak baska kaynaklardan intikal etmis oldugu görülmüstür. Hrant Dink`in öldürülmesine yönelik olarak silah temin edildigi istihbaratina ragmen, bu istihbarat Trabzon Jandarma Komutanligi`nca isleme konulmamis ve herhangi bir adli ya da idari birimle paylasilamamistir.

SAHTA RAPOR DÜZENLEDILER 
Istanbul Emniyet Müdürlügü görevlileriyle ilgili olarak, Istanbul Emniyet Istihbarat Sube Müdürlügü`ndeki görevlilerin, Trabzon`dan gelen yazi üzerine istihbarat gereklerini yerine getirmedikleri, Yasin Hayal`in agabeyi Osman Hayal`in çalistigi yerde arastirma yapmadiklari halde yapilmis gibi gerçege aykiri tahkikat raporu düzenledikleri görülmüstür.

YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMADILAR 
Yazilan raporlarla ilgili kamu görevlilerinin ihmam süphesinde makul ve yeterli delillerle ortaya konuldugu, ancak Istanbul Bölge Idare Mahkemesi`nin karariyla yargi önüne çikarilamadiklari görülmüstür." (Habertürk)



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli