Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Devlet Tiyatro, Opera ve Balesi`nin kapisina kilit mi vuruluyor?

Devlet Tiyatro, Opera ve Balesi`nin kapisina kilit mi vuruluyor?

Kültür ve Turizm Bakanligi`nda, yeniden yapilanma da devlet tiyatro, opera ve balenin kapisina kilit vurulacagi konusuluyor

ANKARA- Istanbul’da Emek Sinemasi’nin yikilma karariyla baslayan, Ankara’da Akün Sahnesi binasinin satisa çikarilmasiyla devam eden sahne kapanma sürecinin ardindan sirada devlet tiyatro, opera ve balenin kapisina kilit vurulabilir.

Cumhuriyetin temellerinin atildigi dönemden bu yana her siyasi parti döneminde ayakta kalan, evrensel sanatin temsilcisi tiyatro, opera ve balenin, ‘Türkiye Sanat Kurumu’ adli özerk bir bünyede toplanacagi belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, Devlet Tiyatrolari Genel Müdürlügü ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlügü çalisanlarindan yaslari gelenlerin emeklilikleri istenecek. Ankara ve Istanbul gibi büyük merkezlerdeki sanatçilar bölge müdürlüklerine ya da Il Kültür ve Turizm Müdürlüklerine gönderilecek. Taslak metnin son halini aldigina dikkat çekiliyor.

TAMER LEVENT: BAKANLIGIN ÇALISMA YAPTIGINI BILIYORUZ 

Devlet Tiyatrolari’nin hemen hemen her kademesinde yönetici ve oyuncu olarak görev yapan TOBAV Baskani Tamer Levent, T24’ten Hülya Karabagli`ya yaptigi açiklamada “Bakanlik, kapsamli bir taslak hazirlamis. Size gelen bir sey var mi” sorusuna, “ Çalisma yapildigini biliyoruz.  Uzun zamandir biliyoruz. Bakanlikta, uzun zamandir çalisma yapiliyor” yaniti verdi.

‘MESLEKI ALANA ZARAR VERECEK ENDISESI TASIYORUZ’

Levent, bu çalismalarin kendilerinden uzak hazirlandigini, “Ancak, bu çalismada, bu meselenin içinde olan bizlerin içinde ve uzman STK’larin görüslerine basvurulmuyor. O yüzden konu etraflica ele alindiginda bir bütünlük ve iliskilendirmeler açisindan mesleki alana zarar verecek endisesi tasiyoruz” diye aktariyor.

‘ÇOK CIDDI HATALAR OLABILIR’?


Usta rejisör ve oyuncunun sözleri bakanlik çalismasinin disinda birakilmalarindan dolayi  kayginin boyutunu da gözler önüne  seriyor. Levent,  devlet kurumlarinin yamali bohça  haline dikkat  çekiyor ve “Baslibasina daha önce yamali bohça olan bir yapinin artik  çok düzenlive sistemli bir yapiya dönüstürülmesi  söz konusu olmasi  gerekirken, hizla yapilmak istenen  degisiklikle de  çok ciddi hatalar  olacagi  endisesini simdiden yogun biçimde  yasiyoruz”.

‘NE YAPACAGIMIZI BILMIYORUM’

Levent,  ‘Hazirlanan taslak kapiya kilit  biçiminde olursa ne yapacaksiniz’ sorusuna,  “Ne yapacagimizi  bilmiyorum.  Sayin Ömer Çelik, göreve geldiginde TOBAV olarak tebrik  etmek istedik. Hala randevu verilmedi.”



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı