Bugün, 23 Ekim 2024 Çarşamba

Devlete siginan kadinlara fuhus tuzagi!

Devlete siginan kadinlara fuhus tuzagi!

Siddet ve istismardan kurtulmak için devlete basvuran kadinlarin konukevlerine sizan çetelerce fuhus batagina sürüklendigi öne sürüldü.

Devlete siginan kadinlara fuhus tuzagi!

Siddet ve istismardan kurtulmak için devlete basvuran kadinlarin konukevlerine sizan çetelerce fuhus batagina sürüklendigi öne sürüldü.

Siddet görüp devlete siginan kadinlari fuhusa götürmüs!

Istanbul`da istismara ugrayan kadinlarin misafir edildigi bir ilk adim istasyonunda fuhus skandali yasandigi iddia edildi

Siddet ve istismardan kurtulmak için devlete basvuran kadinlarin konukevlerine sizan çetelerce fuhus batagina sürüklendigi öne sürüldü.

Tugba Öcek ve Duygu Özkan`in Zaman gazetesinde yer alan haberine göre, istismar ve siddet sebebiyle ilkadim istasyonlarina getirilen kadinlar, burada fuhus çetelerinin hedefi haline geliyor. Istanbul ’da istismara ugrayan kadinlarin misafir edildigi bir ilkadim istasyonunda fuhus skandali yasandi. Iddiaya göre, ilkadim istasyonuna siginan D.K., konukevindeki diger kadinlari fuhus çetelerine pazarladi. Skandal, bir istasyon yetkilisinin D.K.’nin kuruma çok fazla giris çikis yaptigini tespit etmesiyle ortaya çikti. Yetkilinin ifadelerine göre D.K., sistemin açigindan faydalanarak ilkadim istasyonuna siginip bir süre sonra ise ayriliyordu. D.K.’nin ardindan 10 ila 15 kadinin daha konukevinden ilisigini kesmesi, yetkililerin dikkatini çekti. Ilkadim istasyonu kayitlari incelendiginde, D.K. ve diger kadinlarin kurumdan ayrilma tarihlerinin kesistigi fark edildi. D.K. ile ayrilan kadinlarin fuhus çetelerine pazarlandigini ise yine içlerinden birkaçi itiraf etti. 

Ilk adim istasyonunda çalisan Ö.Ç. anlatiyor: “D.K. adli bir kadin geldi. Kadin burada epeyce kaldi. Her disari çiktiginda yaninda 15-20 kadin götürüyordu. Bu dikkatimizi çekti ve bir gün disari götürdügü kadinlardan birkaçini alip, ‘Ne yaptiniz disarida?’ diye sorduk ve duyduklarimiz kanimizi dondurdu. Meger bu kadinlari hem pazarlamis hem uyusturucu vermis hem de kendisi kadinlarla zorla iliskiye girmis. Biz, ‘Neden bunu bize bildirmedin?’ diye sordugumuzda ise, ‘Bana çok para verdi’ ya da ‘Silahla tehdit edildik’ dediler. Tabii durumu hemen Bakanliga bildirdik, kadini kurumdan men ettik, magdur bayanlari da tedavi altina aldirdik.” 

Ö.Ç., bu konudaki kanun açigini, “Bu kadin daha önce de buraya girmis. Kanuna göre bu kurumlar gelen her kadini almak zorunda. D.K. da bu sekilde siddete ugramis rolü yaparak içeri giriyor. Kanuna göre kadin beyani esas” seklinde anlatiyor. Bir baska yetkili ise görevlilerin durumu fark ettigi halde harekete geçmedigini iddia ediyor. Söz konusu kisi, “Buraya esinden dayak yemis kadin da geliyor, istismara ugrayan da, uyusturucu bagimlisi olan da. Travma dereceleri ve tedavileri farkli” diyerek, bir arada kalan bu kadinlarin birbirlerini olumsuz etkilediklerini vurguluyor. Sahit oldugu bir olayi anlatan yetkili sunlari aktariyor: “D.K.’nin rahat bir yasam ve kolay is vaadiyle çocugunu burada birakip fuhusa baslayan kadinlar oldu. Bu kadinlarin ayni yerde olmamasi lazim. Bu yüzden kadin konukevleri ve ilkadim istasyonlarinda derecelendirme ya da ihtisaslasma sart.” 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi (ASPB) Istanbul Il Müdürlügü’nde çalisan baska bir yetkili ise, “Her istasyon ve kadin konukevlerinde bu tarz sikintilar yasanmiyor. Bu tarz vakalari ögrendigimiz zaman hemen ilgilenip bakanliga bildiriyoruz. Burada da benzer bir durum söz konusu. Kadinlarin yasadiklari travmaya göre ayrilmalari artik sart. Kadin konukevleri ve ilkadim istasyonlarinda ihtisaslasmaya bir an önce gidilmeli” diyor. 

Her Ay 500 Kadin Basvuruyor
Kadin konukevlerine Istanbul’da sadece 1 yilda 6 bin kadin sigindi. Istanbul’da 8 kadin konukevi, 2 ilkadim istasyonu, 1 erkek konukevi ve 4 adet belediyelere ait konukevi var. ASPB Istanbul Il Müdürlügü’nden alinan bilgilere göre, buralara ayda ortalama 500 kadin basvuruyor.

 



  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Cuma 17.6 ° / 13.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı