Tarih: 01.01.2018 00:00

Devletten para alip, engellilere dayak atiyorlar

Facebook Twitter Linked-in

CIHAN

 

Engelli hastalar, bakim merkezleri tarafindan para karsiligi ailelerinden aliniyor, daha yüksek ücrete baska bakimevlerine satiliyor. Ölen engellilerin maaslari alinmaya devam ediliyor. Engelliler, otogarlardan toplanarak bakim merkezlerine getiriliyor. Daha sonra da vasilikleri üstlenilerek devletten tesvik aliniyor. Buna ragmen merkezlerdeki sartlar son derece gayri insanî.

 

Birçok hastanin kötü muamele yüzünden hayatlarini kaybettigi kayitlara geçti. Basta Nevsehir olmak üzere Anadolu’nun küçük illerinde bile Istanbul’dan daha fazla engelli bakim merkezi olmasi ise olayin boyutunu gösteren bir baska gerçek.

 

Zaman gazetesinin ortaya çikardigi haber kan donduran türden.

 

Bakima muhtaç engelliler için devlet 2006 yilindan beri ailesine ya da bir bakim merkezinde kaliyorsa saglik kurulusuna maddî destekte bulunuyor. Özel bakim merkezleri devletten, baktiklari her engelli hasta için iki asgari ücret miktari para aliyor. Ancak bu uygulama pratikte bir çok istismari da beraberinde getirmis. Engelli hastalar, insanlik onurunu yerle bir edecek sekilde ailelerinden para karsiligi aliniyor, baska bakim merkezlerine yine para karsiligi satiliyor. Emniyet ve sosyal hizmetler uzmanlari ‘engelli pazari’nda bir hastanin bedelinin 1.500 ile 4.000 TL arasinda oldugunu söylüyor.

 

Hasta simsarlarinin diger bir taktigi de otogarlardan sahipsiz engellileri toplayip anlastiklari bakim merkezinin oldugu sehre getirmek. Polise ihbar edilen sahipsiz hastalar bakim merkezlerine getirilerek vasilikleri üstleniliyor, daha sonra da devletten tesvik aliniyor. Sartlarin son derece kötü oldugu bakim merkezlerinde yasamaya çalisan özürlülerden, kötü muamele yüzünden hayatlarini kaybedenlerin oldugu mahkeme kayitlarina geçti. Olayin boyutlarini gösteren bir baska gerçek de Anadolu’nun küçük illerinde bile Istanbul’dan fazla bakim merkezi olmasi.

Nevsehir’de bir bakim merkezinde çekilen görüntüler, bakima muhtaç hastalarin durumunu gözler önüne seriyor. Sagliksiz ortamlarda barinan hastalara siddet uygulandigi da görülüyor. Gerek Nevsehir gerekse Türkiye’deki baska illerde (Istanbul, Batman, Gaziantep vs.) özel bakim merkezleri ve engelli bakim ücretleri konusunda yasanan sorunlar ve milyonlarca TL’lik kamu zararlari nedeniyle 17 Kasim 2012 tarihli ve 2012/26 No’lu “Evde Bakim Ücretlerinin Geri Ödenmesi” konusunda bir genelge yayimlanmak zorunda kalinmis. Nevsehir Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürlügü’nde görevli sosyal hizmet uzmanlari tarafindan yapilan denetimlerde T.P.’ye ait bir bakim merkezinin fiziki sartlarinin çok kötü oldugunun tespit edilmesine ve söz konusu merkezde engelli bakimina uygun sartlarin olmadigi defalarca belirtilmesine karsin Il Müdürlügü idarecileri tarafindan herhangi bir islem yapilmayarak T.P. korunmus.

Özel B.P. Bakim Merkeziile ilgili olarak yine bakanlik müfettisleri tarafindan yapilan denetimlerde 44 engelli için 26 bin TL’lik fazla engelli harçligi ödemesi yapildigi teftis raporlariyla tespit edilmis, bu sebeplerle kurum idarecileri hakkinda devleti zarara ugratmalari nedeniyle zimmet çikartilmis.

Nevsehir’deki bir bakim merkezi ile ilgili olarak 273 engelli için 186 bin TL’lik fazla engelli bakim ücreti ödenerek kamu malina zarar verildigi tespit edilmis.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi tarafindan da Özürlü ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü’nün koordinatörlügünde bakanlik müsavirleri ve bakanlik müfettislerinden olusturulan komisyonlarla Türkiye genelinde 150 özel bakim merkezlerinin denetimi ve engelli bakim ücretleri konusunda bir çalisma baslatilmis.

OTOGARLARDAN SAHIPSIZ KISILER TOPLANIYOR

 

Sosyal HizmetlerUzmani K.Y., hasta fiyatlarinin bin 500’den baslayip 4 bin TL’ye kadar çiktigini söylüyor. K.Y., “Yeni açilan kurumlar bu ise önceden baslayan kisilerden hasta satin aliyor. Hastalar, nakil adi altinda baska illere transfer ediliyor. Hastalarin yasadiklari ilin disina çikarilmamasi, vasiliklerin kurum sahiplerinden alinmasi gerekir.” diyor. Ismini açiklamak istemeyen bir yetkilinin aktardiklarina göre, bakim merkezleri hasta bulmak için farkli sehirlerdeki otogarlari ve tren garlarini geziyor. Gözlerine kestirdikleri kimsesiz zihinsel, bedensel ve ruhsal engellileri alip faaliyet gösterdikleri sehirlere getirerek sokaga birakiyor. Sonra polise sokakta kimsesiz vatandaslarin oldugu ihbar ediliyor. Polis, sahsin kimsesi olmadigina dair bir rapor tutup engelli kisiyi hasta bakim merkezine getiriyor.

 



 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —