Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Devrimci Önderi Saygi Ile Aniyoruz

Devrimci Önderi Saygi Ile Aniyoruz

Kemal Türkler, 1926 yilinda Denizli`de yoksul bir ailenin çocugu olarak dünyaya geldi. Çocuklugu ve ilk gençligi çok zor kosullar içinde geçti. Küçük yaslardan itibaren çiraklik yaparak hayatini kazanmaya basladi.

 Devrimci Önderi Saygi Ile Aniyoruz

Türkiye Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu baskanligi yapmis olan Kemal Türkler, 1926 yilinda Denizli`de yoksul bir ailenin çocugu olarak dünyaya geldi. Çocuklugu ve ilk gençligi çok zor kosullar içinde geçti. Küçük yaslardan itibaren çiraklik yaparak hayatini kazanmaya basladi. Daha bu dönemde çiraklarin haklarinin yilmaz bir savunucusu oldu.

Türkler 1944 yilinda liseden mezun oldu. Askerlikten sonra Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi`ne girdi. Ayni anda Bakirköy Emayetas fabrikasina isçi olarak girdi. Böylece Türkler`in hayatinda isçilik dönemi basladi. Bir süre sonra isyeri temsilcisi oldu; böylece, sendikal yasami basladi.

Ancak ailevi sorunlar ve geçim sikintisi yüzünden Kemal Türkler, Hukuk Fakültesini 3. sinifta birakmak zorunda kaldi. 1953 yilina kadar gömlek terziligi yapti. 13 Eylül 1953`de Türkiye Maden-Is Sendikasinin Bakirköy yönetim kurulu üyeligine seçildi. 19 Mart 1954 tarihinde yapilan Genel Kurul`da Maden-Is Sendikasinin Sekreterligine getirildi. Yine ayni yil, saglik sorunlari nedeniyle genel baskanlik görevinden ayrilan Yusuf Sidal`in görevini üstlendi.

Böylece 1958 yilinda Türkiye Maden Is Sendikasi Türkiye genelinde örgütlenmeye basladi. 1960 Devrimi`nin getirdigi hak ve özgürlükler, sendikal çalismalari hizlandirdi. 9 Ekim 1960 Türkiye Maden Is Sendikasi, Milletlerarasi Maden Isçileri Sendikalari Federasyonu`na üye oldu.

Kemal Türkler 1961 yilinda Türkiye Isçi Partisi kuruculari arasinda yer aldi. 15 Temmuz 1966`da sendikaci arkadaslariyla bir ortak karar alarak Sendikalararasi Dayanisma Anlasmasi (SA-DA) olusturdular. Bu sendikalar sunlardi: MADEN-IS, BASIN-IS, LASTIK-IS, GIDA-IS. Bu sendikalar 15 Ocak 1967`de Türk-Is`ten ayrildi ve Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu`nu kurdular.

Maden-Is sendikasindan Kemal Türkler, Lastik-Is sendikasindan Riza Kuas, Maden Isçilerinden Mehmet Alpdündar, Basin-Is`ten Ibrahim Güzelce, Gida-Is`ten Kemal Nebioglu, DISK yönetim kuruluna seçildiler.

DISK, ilk en genis kitlesel tepkiyi sendikalar ve isçiler aleyhine olan 274 ve 275 sayili yasaya gösterdi. 15-16 Haziran 1970 Türkiye isçi hareketinin kitlesel mücadelesinde aktif rol oynadi. Isçi sinifinin devasa gösterileri sonucunda sikiyönetim ilan edildi. Kemal Türkler ve arkadaslari tutuklandi.

Bu dönemde Kemal Türkler ve DISK, MESS grevini sürdürüyordu. Çesitli yerlerde MESS patronu Turgut Özal ile toplu sözlesme pazarliklarina otururlar ve hepsi de uzlasmazlikla bitti.

Iktidarin Devlet Güvenlik yasa tasarisini getirmesi üzerine DISK bu tasariya karsi 16 Eylül 1976`da ülke düzeyinde genel yas ilan etti: Ilk örgütlü genel grev baslamis oldu ve Kemal Türkler tutuklandi.

Devasa 76 1 Mayis`i son derece görkemli geçti. Egemenler bu durum karsisinda dehsete kapildilar ve 1 Mayis`lari engellemek için çesitli yöntemler düsünmeye basladilar. 77 1 Mayis daha görkemli, daha büyük bir cosku ve büyük bir katilimla basladi. 1 Mayis 77, 36 kisinin katledilmesiyle sonuçlandi..

Disk`in 6. Genel Kurul`unda 26 Aralik 1977 Kemal Türkler, DISK genel baskanligini kaybetti. 78’in 1 Mayis`inda Taksim alanina Maden-Is baskani olarak yürüdü. Egemen sinif, Taksim alanini isçi sinifina kapamaktan baska çare bulamadi. Istanbul`da sikiyönetim ilan edildi.

1 Mayis 79 isçi bayrami DISK`in öncülügünde Izmir`de kutlandi. 19 Aralik 1979`da yapilan Maden-Is sendikasinin, 23. Genel Kurulunda, Enternasyonal Marsi`nin okunmasi nedeniyle tutuklandi.

1980 1 Mayis, DISK`in öncülügünde Izmir`de kutlandi. Egemenler 1 Mayis`larin kutlanmasinin engellenemeyecegini anladi. Isçi sinifinin önderlerine her türlü saldiriyi düzenledi. Türkler, fasizm`e olan mücadelesini bir an olsun birakmadi. O, emekçilerin, isçilerin can düsmani fasizmin, ne demek oldugunu iyi biliyordu.

11 Temmuz 1980`de Gönen`deki Genel Yönetim Kurulunda ölümünden on gün önce yaptigi konusmada: "Ülkemizde bu kanli plani bozacak, fasizm tehlikesini yok edecek güçler ve olanaklar vardir. Fasizmi tüm örgüt ve yuvalariyla yok etmenin, bunalimdan kesin kurtulmanin, ülkemizin ve halkimizin sorunlarini çözümlemenin yolu da anti-fasist, anti-emperyalist, anti-tekel, anti-soven güçlerin cephesinden, bu cephe güçlerinin ortak iktidarindan geçiyor. Gerçek kalici çözüm sosyalizme açilan ileri demokratik iktidarin kurulmasidir" diye sesleniyordu.

1980 2. Bölge Genel Kurulunda yaptigi konusmasinda, "fasist olaylarin kökü devlet aygitindan fasist unsurlar temizlenmeden, MHP ve fasist odaklar dagitilmadan kazanilamaz. Fasist tehlikeyi bertaraf etmenin yolu tüm demokrasi güçlerinin aktif katilmasiyla seferber edilecek bir eylem birliginden geçmektedir" diyordu.

Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980`de katledildi. Katili ülkücü fasist Ünal Osmanagaoglu, 12 Eylül sonrasinda yurt disina kaçti. Sonra sanki aranmiyormus gibi Türkiye`ye döndü. Susurluk olayi öncesinde Abdullah Çatli`yla bulustugu iddia edildi. Kusadasi`nda kardesinin kimligiyle yasarken, 1999`da yakalandi ve 7 kez müebbete çarptirildi.

Isledigi tek cinayet Türkler suikasti degildi, 1978`de 7 sosyalist ögrenciyi Ankara Bahçelievler`de vahsice öldüren katillerden biriydi. AKP Hükümetinin yargida yaptigi düzenlemeye son dakikada sokulan bir madde ile serbest birakildi. MHP lideri Devlet Bahçeli ise serbest birakilan katile iftar yemegi verdi. Fasist katil 2014`te öldü.

 

 



  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı