Arama konferanslarinda sunulan yeni modele göre ortaokul 8. sinifta ögretmen tarafindan dönemsel olarak yapilan yazili sinavlardan bir tanesi merkezi sinav olarak gerçeklestirilecek. Sinavlar aralik ve nisan ayi sonunda, o zamana kadar islenilen müfredata uygun konular dahilinde yapilacak. Merkezi sinavlar her ders için ayri ayri yapilacak.
Yeni model söyle uygulanacak:
Ortaokul 8. sinifta ögretmen tarafindan dönemsel olarak yapilan yazili sinavlardan bir tanesi merkezi sinav olarak gerçeklestirilecek. Sinavlar temel dersler olan Türkçe, fen ve teknoloji, matematik, TC inkilap tarihi ve Atatürkçülük, yabanci dil, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini içerecek. Sinavlar aralik ve nisan ayi sonunda, o zamana kadar islenilen müfredata uygun konular dahilinde yapilacak. Merkezi sinavlar her ders için ayri ayri yapilacak. Sinavda çoktan seçmeli sorular (4 seçenekli) sorulacak. Sinavda yanlis cevaplar dogru cevaplari etkilemeyecek. 3 sinavi olan derslerden 2. sinav, 2 sinavi olan derslerden ise 1. sinav merkezi olarak yapilacak. Ögrenciler kendi okullarinda sinava girecekler (olaganüstü haller disinda). Sinav salon baskanlari ve gözetmenler, görev yaptiklari okulun disinda farkli bir okulda görev yapacak. Sinav görevlendirmeleri il/ilçe milli egitim müdürlüklerince gerçeklestirilecek. Geçerli bir özrü sebebiyle sinava giremeyen ögrenciler için sinavi takip eden haftada telafi sinavi yapilacak. Telafi sinavi, il ve ilçe merkezindeki sinav merkezlerinde yapilacak, ögrenciler bu sinava kendi okullarinda giremeyecek.
6, 7, ve 8. siniflarin yil sonu basari puanlarinin agirliklandirmasina göre olusan puan, ögrencinin bir sonraki egitim basamaginda devam edecegi okulu belirleyecek. Ögrencilerin gitmek istedikleri okullara yönelik olarak yaptiklari tercihler, puan esasina göre ve seffaf bir sekilde degerlendirilecek ve liselere merkezi yerlestirme gerçeklestirilecek.
YERLESTIRME NASIL OLACAK?
Liseye yerlestirmede puanlarin esit olmasi durumunda asagidaki öncelik siralamasina göre karar verilecek:
1- Tercih önceligi,
2- Sirasiyla 8, 7 ve 6. siniflardaki yil sonu basari puani yüksekligi,
3- Okula özürsüz devamsizlik oraninin azligi,
4- Dogum tarihinin daha sonra olmasi,
5- Tercih basvuru tarihinde ögrencinin ikametine yakinlik durumu.
Yil sonu basari puani
Yil sonu basari puani, tüm derslerin agirlikli yil sonu puanlarinin o dersin haftalik ders saati sayisi ile çarpiminin o sinifa ait haftalik ders saatleri toplamina bölümünden elde edilen puani ifade ediyor. 2013-2014 egitim ögretim yili için ortaögretime yerlestirmede kullanilacak 6, 7 ve 8. sinifin yil sonu basari puanlarinin agirliklandirma orani asagidaki sekilde olacak: 6. Sinif: Yüzde 10, 7. Sinif: Yüzde 20, 8. Sinif: Yüzde 70
Dönem puani nasil hesaplanacak?
Ögrencilerin dönem puani, merkezi ortak sinavlar ile ögretmenler tarafindan verilen puanlardan olusacak. 8. siniftaki ögrencinin bir dersten karneye yansiyan dönem sonu puani söyle hesaplanacak:
Ögretmenin verdigi toplam notlarin yüzde 40’i
Ortak sinav puaninin yüzde 60’i
Cumhuriyet