Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

DIN VE VICDAN ÖZGÜRLÜGÜ

DIN VE VICDAN ÖZGÜRLÜGÜ

ISTANBUL AVRASYA-BIR VAKFI ,14 MART 2015 cumartesi Konferansinda? DIN VE VICDAN HÜRRIYETININ MAHKEME KARARLARINDAKI GELISIMI ? konusu islendi.

 DIN VE VICDAN ÖZGÜRLÜGÜ

ISTANBUL  AVRASYA-BIR VAKFI  ,14 MART 2015 cumartesi  Konferansinda“ DIN VE VICDAN     HÜRRIYETININ MAHKEME KARARLARINDAKI GELISIMI ” konusu islendi.
Oturum Baskanligini Avrasya-Bir Vakfi  Yönetim  Kurulu  Üyesi  Prof. Dr. Ferman DEMIRKOL ‘un yaptigi konferansin  konugu ; Danistay Eski Baskani (8 Haziran 2011- 15 Haziran 2013) Hüseyin KARAKULLUKÇU  idi. 
Konusmaci Hüseyin KARAKULLUKÇU-Hukuk ve Adalet kavramlarini  kisaca tanimlayarak “Din Özgürlügünün Türk Mahkeme Kararlarindaki Gelisimi” konusunda görüslerini aktardi.
HUKUK: Toplumun genel yararini saglamak için konulan ve kamu gücüyle desteklenen kaide, hak ve kanunlarin bütünüdür. Bireylerin birbirleriyle, toplumla ve devletle iliskilerini düzenler. Kisaca “Kamu erki ile saglanan düzen”dir diyebiliriz. Hukuk kurallari bulundugu toplumun deger yargilarini tasir 
Ülkemizde hukuk varmidir?elbette vardir biz hukuk adamlarinin yetismekte zorlandigimiz kadar çok hukukumuz vardir.
ADALET: Adalet, hakkin gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamina gelir. Hakli ile haksizin ayirt edilmesi adaletle saglanir. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadigindan söz edilebilir. Adalet kavrami temelde hukuk kurallarina uygunlugu içerir. Öte yandan, adalet insanlarin toplum içindeki davranislariyla ilgili oldugundan ahlak ve din kurallariyla da iliskilidir.
Ülkemizde Adalet varmidir? Olmalidir Adalet’i  de  yine biz insanlar saglariz, saglamaliyiz.
 Türkiye’de din ve vicdan özgürlügünün en çok tartismaya yol açtigi üç konu basligini
 1-Nüfus cüzdani din hanesi, 
2-Milli egitimde zorunlu din dersleri,
 3- Kamusal alanda dini simge içeren kiyafet, aksesuar ve benzerlerinin kullanilmasi’
 olarak özetleyen KARAKULLUKÇU;  konuyu, güncel   örneklemelerle ve akademik düzeydeki bilgilerle çok güzel ve anlasilir izah ettiler.
 Kimse Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kismen de olsa, din kurallarina dayandirma veya siyasî veya kisisel çikar yahut nüfuz saglama amaciyla her ne suretle olursa olsun dinî veya din duygularini yahut dince kutsal sayilan seyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz. Herkes vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14. madde hükümlerine aykiri olmamak sartiyla ibadet, dinî ayin ve törenler serbesttir. Kimse ibadete, dinî ayin ve törenlere katilmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açiklamaya zorlanamaz, dinî inanç ve kanaatlerinden dolayi kinanamaz ve suçlanamaz. Din ve ahlak egitimi ve ögretimi Devletin gözetim ve denetimi altinda yapilir.
Oturum Baskani;  Prof.Dr.Ferman DEMIRKOL- Konuyu özetler mahiyette konusarak;   ‘’Dogru algilanip dogru uygulanan, yani dogru din ülkenin gelisiminin önünde engel degildir,ancak dindeki yanlis uygulamalar elbetteki  ülkenin gelisiminde,ilerlemesinde bir engel teskil eder.’’diyerek sözlerini bitirdiler. 
Konferansin son dakikalarinda dinleyicilerin sorulari cevaplandirildi.
Avrasya-Bir Genel Baskani  Saban GÜLBAHAR’in  kapanis konusmasi  ile konuklar kütüphanedeki çay sohbetleri bölümüne alindilar.   
 14.Mart 2015  Hülya ASLAN.                                         ``


  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu