Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Dinamitli dönüsüm!

Dinamitli dönüsüm!

Türkiye`nin en büyük kentsel dönüsüm hamlesi basladi Nebahat KOÇ - Mert INAN / VATAN

33 ilde, 6.5 milyon binanin elden geçecegi çalismalar kapsaminda ilk olarak 150 kamu binasinin yikimi için dügmeye basildi. Dönüsümde ilk kez patlatmali yikim teknigi uygulandi; Erdogan dügmeye basti, ayni anda 10 lojman yerle bir oldu.

Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in Van depreminden hemen sonra, ‘’Iktidari kaybetme pahasina da olsa yapacagiz’’ dedigi kentsel dönüsüm süreci dün basladi. Erdogan, Istanbul Esenler’de gerçeklesen törende, yaklasik 6.5 milyon binanin elden geçecegi kentsel dönüsüm projesi için dügmeye basti. Istanbul, Izmir, Gaziantep, Samsun, Kahramanmaras, Bingöl, Agri, Afyon’un aralarinda bulundugu 33 ilde 3 bin 169 bina (6 bin 404 daire) ile 34 hizmet binasinin yikimi 8 ayri yerle canli baglanti kurularak baslatildi. Teknik olarak riskli bulunan yapilan kisa bir süre içerisinde yikilip yerine saglikli yapilar insa edilmesi için gerekli mekanizmalari kurduklarini söyleyen Erdogan, “Yeni hayat alanlarini, yesile önem veren bir anlayisla insa edecegiz. Yeni yesil alanlara ihtiyacimiz var. Mevcut güvensiz yapilari, can ve mal güvenligi bulunan yeni yapilarla degistirecegiz. Kentsel dönüsüm de bunu saglayacak. Rant odakli degil, insan odakli bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Saglik merkezleri, parklari ile yepyeni yasam alanlari yaratacagiz” dedi.

INSAN ODAKLI PROJE: Asil amaçlarinin bir binayi yikip yerine yeni bir bina yapmak olmadigini söyleyen Erdogan, “Asil amacimiz, afetler karsisinda can ve mal güvenligini saglayacak bir dönüsümü gerçeklestirmek. Yani rant degil, insan odakli bir proje yürütüyoruz” diye konustu. “Diyelim ki, bir taraftan yikimlar yapiliyor, birileri de direniyor” diyen Erdogan, söyle devam etti: “Tekliflerimiz belli. Parasiyla parasi, hazir konutsa hazir konut. Bunlara ‘hayir’ diyorsa kusura bakma. Yetki var kanunda, yikar geçeriz.” Konusmanin ardindan 8 ayri yerle canli baglanti kurularak yikim islemine baslandi.

DINAMITLE YIKILDI: Patlayici, uzun erisimli yikim makinesi, kat eksiltme ve çekme halati teknikleri kullanilarak yapilan yikimlar arasinda özel mülkiyet binalari ile kamuya ait hizmet binalari da yer aldi. Dönüsümün ilk gününde, Istanbul Esenler’de özel mülkiyete ait 331 bina, Beyoglu’nda 87 özel mülkiyet binasi, K.Çekmece’de 80 özel mülkiyet binasi ile Sarigazi ve Sancektepe’de Milli Savunma Bakanligi’na ait lojmanlarda çalisma yapildi. Tören sirasinda bir ilk de yasandi, dinamitle bina yikimi yapildi. Erdogan, Esenler’deki törende dügmeye basti, 30 km uzakliktaki Sarigazi’deki askeri lojmanlar birkaç dakikada yerle bir oldu. Güvenli ve genis alan olmasi nedeniyle tek bu bölgede kullanilan patlayicili yikim teknolojisinde, 19 lojmandan, ortada olan 10 lojmanin yikimi, 440 kg dinamit ve atesleme için 8 bin 220 elektrik kapsülün kullanimiyla gerçeklestirildi.

En fazla yikim Istanbul’da

Dönüsüm kapsaminda en fazla yikim da Istanbul’da yapiliyor. Istanbul Yenilevent’te 33 daireli Milli Savunma Bakanligi lojmani, Sancaktepe’de 8 bin 110 metrekare MSB er pavyonu ve 90 metrekare su kulesi, Sarigazi’de MSB’ye ait 276 daireli 23 binadan olusan lojman, Maltepe’de MSB’ye ait 4 bin 536 metrekare er pavyonu ile Sakir Gürkan Saglik Ocagi, Hadimköy’de MSB’ye ait 6 daireli lojman, 6 bin 480 metrekare er pavyonu, bin 810 metrekare karargah binasi, Küçükyali’da MSB’ye ait lojmanin 606 metrekarelik su deposu, 3 bin 872 metrekare KBRN Egitim Taburu er pavyonu, Tuzla’da 824 metrekare subay ve astsubay yatma yeri, 50 metrekarelik su kulesi, Çatalca’da Binkiliç Saglik Ocagi, Sisli’de Okmeydani Hastanesi A ve P Blok lojmanlari, Mecidiyeköy Aile Sagligi Merkezi, Sultangazi’de Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi, Sariyer’de Istinye Semt Poliklinigi binasi, Rumeli Feneri Aile Saglik Merkezi, Kadiköy’de Semt Polis Hizmet Binasi ve Fatih’te Vilayetler Semt Poliklinigi’nin yikimi gerçeklesiyor.

Hangi illerde ne yikilacak?

Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin yürüttügü kentsel dönüsümde, 20 yillik bir sürecin sonunda Türkiye genelinde 6.5 milyonu askin binanin yikilarak yenilenmesi planlaniyor. Yikimina baslanan yerler arasinda bulunan bazi binalar ise söyle siralaniyor: ‘’Ankara’da MSB lojmani, Aydin’da Kadin Dogum Hastanesi ve Jandarma Karakolu Hizmet binasi, Balikesir’de 6. Ana Jet Üs Komutanligi lojmanlari, Bitlis Emniyet Ana Hizmet Binasi, Bolu Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü lojmani, Bursa Çekirge Maliye lojmanlari, Denizli 75. Yil Cumhuriyet Ilkögretim Okulu, Elazig Jandarma Komando Bölük Komutanligi hizmet binasi, Hatay Il Tarim Müdürlügü hizmet binasi ve MSB misafirhanesi, Izmir Hava Teknik Okullar Komutanligi lojmanlari, Kahramanmaras Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü lojmanlari ile Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü hizmet binasi, Kirikkale Emniyet Müdürlügü hizmet binasi, Kirsehir Kadin Dogum Hastanesi, Sinop Atatürk Devlet Hastanesi, Van Iller Bankasi Bölge Müdürlügü hizmet binasi.’’

Depremden arta kalanlara yikim!

VAN’da 23 Ekim ve 9 Kasim 2011’deki depremlerin ardindan hasar gören 26 bin konutun yikimi devam ederken, Türkiye’de 35 ilde baslatilan kentsel dönüsüm yikimlari kapsaminda da ilk bina yikiliyor. Alinan kararla Iskele Caddesi’ndeki 5 katli Iller Bankasi Bölge Müdürlügü ve 2 lojmaninin yikimi is makineleriyle gerçeklestirildi.

Kocaeli’de 3 bin bina hasarli!

KOCAELI’de yaklasik 20 bin kisinin yasamini yitirdigi 17 Agustos 1999 Marmara depreminin ardindan hasarli oldugu tespit edildigi halde yillardir güçlendirilmeyen binalarin yikimina dün Gölcük’te baslandi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, resmi kayitlara göre Kocaeli’de 3 bin 751 orta hasarli binanin bulundugunu belirterek, ”Bu tür binalarin islemi devam ediyor, 3 bin 751 binadan, bin civarinda binanin güçlendirmesini yaptigi anlasiliyor. Bunlar belediyeler tarafindan incelenerek, yapilan güçlendirme fen ve teknik kurallara uygunsa, bunlari orta hasarli bina listesinden çikartacagiz. Geride ne kadar kalmissa, orta hasarli binalar bir sekilde vatandasimizin can güvenligini tehdit etmeyecek ve muhtemel bir depremde yikilmayacak sekle ya getirilecek ya da yikilacak” dedi.

Evi yikilana kredi

Ilgili bakanlik, riskli alanda olup, binasi riskli oldugu tespit edilen vatandaslara kredi destegi ve kira yardimi yapacak. Ayrica vatandaslarin sosyoekonomik durumlarini degerlendirerek, talepte bulunmalari halinde faiz destegi, geçici konut desteklerini de verecek. Bakanlik, dönüsümde bina stoku olusturmamak için çalismalar yaparak, yikilan konutlarin adedi kadar konut üretilmesini saglayacak. Bakanligin yapacagi riskli bina tespiti, Döner Sermaye Isletmesi Müdürlügü’nce belirlenen birim fiyatlari kullanilarak yapilacak.

Kentsel dönüsüm 33 ilde basladi

Uygulamaya, ilk etapta Istanbul gibi birinci derece deprem kusaginda bulunan yerlerden baslaniliyor. Türkiye için dönüm noktasi olacak kentsel dönüsümde ilk yikimlar; Adana, Afyonkarahisar, Agri, Amasya, Ankara, Aydin, Balikesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazig, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kirikkale, Kirsehir, Kocaeli, Malatya, Nevsehir, Samsun, Sinop, Tekirdag, Tunceli ve Van’da yapiliyor. Türkiye genelinde 33 ilde gerçeklesecek dönüsüm çalismalari kapsaminda, ilk olarak dün sabah, Hatay Kirikhan’daki eski askeri lojmanin yikimina baslandi. Bolu’da da kentsel dönüsüm kapsaminda Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’ne ait lojmanlarin yikim çalismalari basladi. Sakarya’da ilk balyoz SGK’ya ait binaya vurulurken; Ankara’daki çalismalar kapsaminda, Etimesgut’ta Milli Savunma Bakanligi’na ait 4 katli askeri lojman yikildi. Yikilacak kamu binalari arasinda, karargah, emniyet müdürlügü hizmet binasi, ilkögretim okulu, devlet ve kadin dogum hastanesi, saglik ocagi ve lojmanlar yer aliyor.

‘Biz kimsenin evini yikmayiz, yuva yapariz’

Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, ”Simdi bu isi 3-5 kisi geliyor engellemek istiyor. ’Bizim evimizi yikmayin’. Kardesim biz kimsenin evini yikmayiz. Biz kimsenin evini yikmayacagiz. Biz yuva yapacagiz yuva” dedi. Esenler’deki ‘Kentsel Dönüsüm Basliyor” töreninde konusan Bayraktar, “Önce garibin, gurebanin yuvasini, önce alt gelir grubunun yuvasini, önce orta gelir grubunun yuvasini, barinmaya ihtiyaci oldugu halde ev alacak kadar parasi olmayan insanimizin yuvasini yapacagiz. Bizim derdimiz bu” diye konustu.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli