Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Dindar; kömürün karasini, yolsuzlugun alasini önledi

Dindar; kömürün karasini, yolsuzlugun alasini önledi

Bayrampasa Belediyesi 2015 yilinin ilk meclis toplantisina CHP grup sözcüsü Abdulfettah Dindar`in konusmasi meclise damgasini vurdu.

Dindar; kömürün karasini, yolsuzlugun alasini önledi 

Bayrampasa Belediyesi 2015 yilinin ilk meclis toplantisina CHP grup sözcüsü Abdulfettah Dindar’in konusmasi meclise damgasini vurdu.

Mecliste Abdulfettah Dindar’in konusmasinin yankilari kamuoyunda büyük yanki buldu. Günlerdir dillendirilmeye çalisilan kömür dagitimindaki söylentiler bu günkü meclis gündemine tasinmasiyla ayyuka çikti. Kamuoyunun “yolsuzluk” diye tabir ettigi kömür dagitim konusu için herkes ayri bir soru soruyor.

Kamuoyunun yolsuzluk olarak nitelendirdigi kömür olayinda kafalarda soru isareti birakan iste o sorular.
Toplantida gündem disi konusan CHP grup sözcüsü Abdulfettah Dindar kömür ile ilgili yapilan usulsüzlükleri anlatti. Tarihler ve yer belirterek yaptigi konusmasinda; “500 ton kömürün %75’nin yerli %25’inin ithal oldugu, Yerli kömürün 240lira, ithal kömürün 540 lira seklinde aldigim bilgilerin teyidi üzerine 24 Kasim 2014 günü kömürlerin toplandigi eski cezaevinin oldugu alana gittim. Kömür alanina gittigim zamanki manzara bu bilgilerin dogruluguna kanaat getirerek belediye baskanimizi aradim. Baskana durumu izah edip kömür hakkinda bilgi verdim. Ne yazik ki, belediye baskaninin haberi yok, ilgili bir baskan yardimcisini çagirdi, baskan yardimcisinin da haber yok. Baskan yardimcisi, Kömürün belediyenin degil kaymakamligin kömürü oldugu bilgisini verdi.

Kömürün belediyeye ait oldugunu israr edince arastirmalar üzerine belediyenin dagitacagi kömür oldugu ortaya çikti. Baskana tüm belgeleri sunarak kömürü Tübitak’a götürü analiz yapilmasini söyledim. Baskan Tübitak’a gönderecegini eger uygun degilse iade edilecegini gerekirse sözlesmenin fesh edilecegini söyledi. Baskanin talimatiyla Tübitak’a gönderildi. Bu olan kömür takriben 100 ton civarindaydi, ikinci gelen partiye de baktim oda 100 ton civarindaydi. Ben kömür uzmani degilim ama benim aldigim bilgilerde ithal kömürün daha parlak yerli kömürün daha mat oldugu seklindeydi. 2. Parti gelen kömür daha iyi görünüyordu. Verilen bilgi 1. Parti gelen kömürün bir kamyonunun iade edildigini gerisinin de iade edilecegi seklinde oldu. 3. Parti gelen kömür gene sikintiliydi. Belediye Baskanimizi arayarak bu kömürden rahatsizlik duyuyorum, bu isin vebali var lütfen kontrol edin. Baskan ilgilenecegini söyledi. 5 Aralik 2014 günü tekrar kömür alnina gittim. Sikintili kömür yerinde duruyordu. Alana yeni bir parti daha kömür gelmis. Isin ilginç tarafi önde mostralik bes tane torba vardi. Bunlarin ne oldugunu sordugumda numune oldugunu söylediler. Samimiyetle söylüyorum o 500 ton kömürün içinde o bes torba gibi, insanla alay eder gibi bir bes torba daha bulamazsiniz. Kömürün tahlil yapildigini, tahlil yapilirken aci bir gerçek o bes torbadan alip tahlile gönderdiklerini ögrendim.

Belediye Baskan Yardimcisi arkadasimiz tahlilin geldigini söyledi. Kendilerine o tahlilin kötü gelemeyecegi çünkü o numune torbadan alindigi söyledim. Kömür alanina gittik hala o bes torba kömür alay edercesine orada duruyordu. Arkadaslar biz 270 bin Bayrampasalinin vebalini tasiyoruz.
Tahliller yapildi geldi. Fakat Tahliller için bizim teknik sartnamemiz diyor ki, alt isi deger minimum 620 kalori eksi 400 toleransi var. 12 12 2014 tarihli raporda 5800 olmasi gerekirken 5292 kalori. Kömürün kalorisi 5292 çikarken dagitilan kömür torbasinin üstünde de 6400 kalori eksi 200 tolerans yaziyor. Torbada görünen 6200 olmasi gerekirken 5292 kalori görülüyor. Baska bir sey toplam nem orani %10 olmasi gerekirken, raporda %15,41 gösteriyor. Yani %54 fazla ama torbaya bakiyorsunuz en çok %10 arti bir tolerans diyor. Sartnameye göre kisinin adi telefonu olmasi gerekir maalesef onlarda yok. Teknik sartnameye göre “degerler tutmadigi zaman sözlesme tek taraf fesh edilecektir. O zamana kadar yapilmis nakliye ve yükleme masraflari yüklenici firmaya aittir” diyor. Bizim için burada kaliteli kömür verilmesi su ana kadar yapilanlar karsisinda ne yapilacagini da merak ediyoruz” diyerek açiktan degilse bile kömürde yolsuzluk imareleri bulundugunu ima etti.

Mustafa Demirkan, Dindara ilgisinden dolayi tesekkür etti
Iddialari cevaplandirmak için AK parti grubu adina belediye baskan yardimcisi Mustafa Demirkan’da yaptigi gündem disi konusmada Abdulfettah Dindara ilgisinden dolayi tesekkür ederek bilgiler verdi.
Mustafa Demirkan konusmasinda; “Sayin Dindarin Bayrampasa belediyesinin kömür dagitim ihalesi ilgili bilgilere degindi. Söz konusu ihale 23.09.2014 tarihinde yapilmis 345.000 TL. ihale edilmis, Erdem Madencilik isimli firma bu ihaleyi almistir. Sayin Dindar’in ifade ettigi gibi 500 ton civarinda bir kömür aliyoruz. 25 kg lik paketlere bölmek sureti ile teslim ediyoruz. Bu yaklasik 20 bin paket yapiyor. Bu ihale 500 kg üzerinden yaklasik 1000 evimizin bu kis, isinma ihtiyacini gidermek üzere yapildi Sayin Dindar’in bahsettigi, kömür dagitimi ihalemiz Erdem insaat firmasi verildikten sonra kamu ihale denetim kurumunun denetimi altinda kazandi ve daha sonra firma kömürleri getirmis bulunmaktadir. Bu süreçte getirilen kömürlerde firmanin ihale süreci getirdigi raporda, çesitli bazlardaki kömürlerin kalori degerlerini firmanin ihale sart namesinin karsiliginda getirmesi uygun görülmektedir. Ancak her ihaleyi belediye yaparken kontrol edilir, malzeme aliminin en dogru sekilde yapilmasi denetlenir. Dolayisi ile buraya gelen kömüründe an itibari ile baslanmadigi için henüz kontrolü bitmemistir. Dagitilmamis olan kömürlerin belediye tarafindan henüz resmi olarak teslim alinmamistir.

Elimizde Sayin Dindar’in söyledigi gibi bir çok tarihte alinmis raporlar bulunmakta, mevcut degerlerin %25 degerleri göstermekte. Tübitak’dan 02 12 2014 tarihinde almis oldugumuz raporlara göre degeri düsük çikti. Yüklenici firmaya kömürlerin geri gönderilmesi söylendi. Yüklenici firmaya kömürleri kismen geri gönderdi.
Sartname geregi bu yapilanlara karsilik yüklenici firmanin sözlesmesi herhangi bir kusur gördügümüz halde mazeret belirtmeden sözlesmeleri iptal edilebilir. Yaklasik bir ay zaman kaybi oldugundan yüklenici firmaya eksikleri olmasina ragmen, kömüre ihtiyaci olan Bayrampasali vatandaslarimizi daha fazla soguk havada kömürsüz birakmamak adina fesih yapilmadik” diyerek hizmetin devam edilmesini ifade etti.

Kaynak:Hüseyin Koç



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı