Bugün, 24 Kasım 2024 Pazar

DISK-AR: Kadin isgücü son bir yilda yüzde 8,2 azaldi

DISK-AR: Kadin isgücü son bir yilda yüzde 8,2 azaldi

DISK-AR'in pandeminin kadin isgücü üzerindeki etkilerine iliskin raporu, kadin isgücünün son bir yilda yüzde 8,2 azaldigini, genis tanimli kadin issizliginin yüzde 37,7'ye yükseldigini ortaya koydu.

Haber Elmas Aydogdu

DISK-AR'in Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) Hanehalki Isgücü Arastirmasi verilerinden yararlanilarak 8 Mart’a özel olarak Kovid-19 salgininin kadin isgücü üzerindeki etkilerini inceledigi rapordaki bulgulara göre, genis tanimli kadin issizligi yüzde 37,7'ye ve Kovid-19 döneminde kadinlarin aylik ortalama is kaybi da 1 milyon 484 bine ulasti.

Raporda, TÜIK verilerine göre toplam isgücünün son bir yilda 1 milyon 406 bin azalarak 32 milyon 477 binden 31 milyon 71 bine geriledigine isaret edilerek, "Isgücünde toplam azalis yüzde 4,3 oldu. Ancak bu azalisa cinsiyet bazinda baktigimizda kadin isgücünde daha büyük bir daralma yasandigi görülüyor. Kasim 2019’da 1 milyon 755 bini issiz ve 8 milyon 639 bini istihdamda olmak üzere toplam olarak 10 milyon 596 bin kadin isgücündeydi" denildi.

TOPLUMSAL CINSIYET ESITSIZLIGI ARTTI

Kovid-19 salginindan bu yana 867 bin kadinin isgücünden çekildigi ve kadin isgücünün 9 milyon 729 bine geriledigi belirtilen raporda, "Kadin isgücündeki gerileme yüzde 8,2 olarak gerçeklesti. 2019 Kasim’da 21 milyon 881 bin olan erkek isgücü sayisi ise bir yilda 538 bin azalarak Kasim 2020’de 21 milyon 343 bin oldu. Erkek isgücü ise yüzde 2,5 oraninda azaldi. Böylece kadinlar son bir yilda erkeklere göre isgücü piyasalarindan daha fazla çekildi" denildi.

Raporda "Sonuç olarak kadinlar Kovid-19 döneminde isgücünden ve istihdamdan daha fazla çekildiler. Kadinlar Kovid-19 döneminde daha fazla evlerine dönmek zorunda kaldi. Kovid-19 bakim emegine (hasta bakimi, çocuk bakimi, yasli bakimi, ev hijyeni gibi) olan ihtiyaci artirdigi için kadinlari isgücünden ve istihdamdan çekilmeye zorladi ve isgücü piyasasinda toplumsal cinsiyet esitsizligi artti" ifadelerine yer verildi.

Raporda, kadin isgücünde toparlanmaya iliskin su önerilere yer verildi:

  • Kadin istihdamin önündeki engellerden olan çocuk bakimi, yasli bakimi ve ev isleri kadinin üstünden alacak sosyal politikalar uygulanmali.
  • Çalisma hayatinda kadina yönelik her türlü ayrimcilik terk edilmeli, cinsiyetçi is bölümüne, ücret esitsizligine son verilmeli; güvenceli ve düzenli isler yaratilmali.
  • Salgin döneminde artan kadin issizligini azaltacak istihdam politikalari hizla hayata geçirilmeli. Kadinlarin gelirlerini koruyacak önlemler alinmali, artan bakim emegi için ekonomik destek ve ebeveyn yardimlari saglanmali.
  • Sendikalarin çalisma alanlarina yönelik politikalari olusturulurken ve hayata geçirilirken toplumsal cinsiyet esitligi referans alinmali.
  • Istanbul Sözlesmesi’nin tartisilmasina son verilmeli, 6284 sayili Yasa etkin bir sekilde uygulanmali.
  • Uluslararasi Çalisma Örgütü'nün (ILO) 190 sayili sözlesmesi derhal imzalanmali, sendikalar bu konuda ortak kampanyalar örgütlemeli.
  • Sendikalar yasamin her alaninda kadina yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik siddet ve tacizin sonlandirilmasi için önlemler almali.
  • Sendikalarda, meslek odalarinda ve diger demokratik örgütlerde kadinlarin karar mekanizmalarinda varligini garanti altina alacak kararlar hayata geçirilmelidir.


  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.1 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı