DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu (Şubat 2026)”nu yayımladı. Rapora göre geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 946 bine yükselirken, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29,9 olarak hesaplandı.
TÜİK’in 27 Şubat 2026’da açıkladığı Ocak 2026 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) verilerini değerlendiren DİSK-AR, dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 8,1 olduğunu, ancak işgücü piyasasının gerçek durumunu geniş tanımlı işsizlik verilerinin ortaya koyduğunu belirtti.
TÜİK verilerine göre Ocak 2026’da dar tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 819 bin olarak açıklandı. DİSK-AR’ın hesaplamasına göre ise geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 946 bine ulaştı. Dar ve geniş tanımlı işsizlik oranı arasındaki fark 21,8 puana çıktı.
Raporda, dar tanımlı işsizlik son iki yılda gerilerken geniş tanımlı işsizliğin arttığına dikkat çekildi. Ocak 2024’te 10 milyon 225 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı, Ocak 2025’te 11 milyon 369 bine, Ocak 2026’da ise 11 milyon 946 bine yükseldi. İki yıllık artış 1,7 milyon, son bir yıldaki artış ise 577 bin olarak kaydedildi.
Ocak 2024’te yüzde 25,3 olan geniş tanımlı işsizlik oranı, Ocak 2026’da yüzde 29,9’a çıktı.
Rapora göre geniş tanımlı işsiz sayısındaki artışın temel nedenlerinden biri zamana bağlı eksik istihdamdaki yükseliş oldu. Haftalık 40 saatten az çalıştığı halde daha fazla çalışmak isteyenlerin sayısı son bir yılda 3,4 milyondan 3,9 milyona çıktı. Böylece eksik istihdam edilenlerin sayısı 464 bin kişi arttı. DİSK-AR, bu artışın geçim sıkıntısının bir sonucu olduğuna dikkat çekti.
Potansiyel işgücü olarak tanımlanan, çalışmak istediği halde iş bulamayan ya da iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı da arttı. Son bir yılda 689 bin kişi artan potansiyel işgücü sayısı 5,3 milyona yükseldi.
Rapora göre Ocak 2026 itibarıyla Türkiye’de 5,3 milyon kişi çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor.
Raporda kadın işsizliğinin tüm kategorilerde erkeklerden daha yüksek olduğu belirtildi. Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 39,3 olarak hesaplandı. Gençlerde dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 14,3 iken genç kadınlarda bu oran yüzde 19’a ulaştı.
Öte yandan Ocak 2026’da 2,3 milyon işsizin işsizlik ödeneğinden yararlanamadığı kaydedildi. Rapora göre her 10 işsizden 8’i işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor.
DİSK-AR, dar tanımlı işsizliğin işgücü piyasalarının gerçek durumunu yansıtmada yetersiz kaldığını, geniş tanımlı işsizliğin esas alınması gerektiğini vurguladı.