Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

DISK: Asgari ücret insan onuruna yarasir bir düzeye yükseltilmeli

DISK: Asgari ücret insan onuruna yarasir bir düzeye yükseltilmeli

Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu (DISK) , asgari ücretin net 3800 lira olmasi talebiyle tüm Türkiye'de ayni zamanda eylem yapti

Haber/Elmas Aydogan

Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu (DISK) 2021 yili asgari ücret taleplerini açiklamak amaciyla es zamanli olarak DISK Bölge Temsilciliklerinin bulundugu illerin Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlükleri (Bölge Çalisma Müdürlükleri) önünde basin açiklamasi gerçeklestirdi.

TÜIK'in Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na sundugu 2 bin 792 lira olarak sundugu 2021 yili asgari ücretin yetersiz oldugunun altini çizen DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, “Bu mu adaletiniz? Bu mu ülkenin bütün güzelliklerini üreten isçi sinifina reva gördügünüz asgari ücret?” diye sordu.

“INSAN ONURUNA YARASIR BIR ASGARI ÜCRET ISTIYORUZ”

Çerkezoglu söyle konustu:

Buradan ülkeyi yöneten ve asgari ücretin belirlenmesi sürecinde belirleyici konumda olan hükümete sesleniyoruz. Bir yandan yasanan ekonomik kriz diger yandan covid-19 pandemisinin yarattigi bu yoksulluk sürecinde bu olumsuz kosullarda yapmaniz gereken göreviniz alim güçleri düsen milyonlari korumak, sosyal devleti yeniden hatirlamak, salginin ve ekonomik krizin yarattigi yoksullasmaya karsi asgari ücreti insan onuruna yarasir bir ücrete yükseltmektir.

Yillar içinde asgari ücret sürekli geriledi alim gücümüz sürekli düstü. Dolar, altin ve enflasyon karsisinda asgari ücret sürekli geriledi. Gida enflasyonu geçtigimiz yila göre katbekat artmis durumda. Asgari ücretlinin en önemli gider kalemlerinden birisi olan gida enflasyonunun resmi rakamlarla bile yüzde 25'lere yanastigi bir süreçte, evet insan onuruna yarasir bir asgari ücret istiyoruz”

“ADALETLI BIR GELIR DAGILIMI ISTIYORUZ”

Büyümeden ve milli gelir artisindan payini alan bir asgari ücret istediklerini ifade eden Çerkezoglu, “1978 yilinda bu ülkede asgari ücret kisi basina milli gelirden yüzde 3,5 daha fazlasiydi. Aradan 42 yil geçti 2020 yilinda asgari ücret kisi basina düsen milli gelirden yüzde 40 daha altina düstü.

Yani çalisiyoruz üretiyoruz, hepimizin çalisarak ürettigi toplam degere milli gelir diyoruz bu milli gelirin katça paylasildigi adaletli bir gelir dagilimi istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na TÜIK rakamini sundu. ‘Bir isçinin geçinmesi için gerekli asgari tutar 2 bin 792 liradir' dedi.

Böylelikle asgari ücretle ilgili bir standart olusturulmaya çalisiliyor. Buradan soruyoruz bu mu adaletiniz? Bu mu ülkenin bütün güzelliklerini üreten isçi sinifina reva gördügünüz asgari ücret. TÜIK'in belirledigi ve masaya sundugu bu rakam her seyden önce ülkenin gerçekleriyle ayni zamanda Türkiye isçi sinifinin beklentileriyle hiçbir biçimde uyusmamaktadir.

Bütün uluslararasi standartlarda da söylendigi gibi ve Türkiye'nin imza koymus oldugu Birlesmis Milletler Avrupa Konseyi ve ILO kararlarinda da söylendigi gibi, ‘isçinin ailesiyle birlikte geçinebilecegi bir ücrettir. Yani 2 bin 792 lirayla bir isçi kirasini, mutfak masraflarini, elektrik, su ve dogalgaz faturasini birakin diger giderleri en temel olmazsa olmaz giderlerini karsilamasi mümkün degildir” diye konustu.

“KESINTI YÜKLERININ ASGARI ÜCRET ÜZERINDEN KALDIRILMASINA ÇAGIRIYORUZ”

Arzu Çerkezoglu söyle tamamladi:

“TÜIK'in bir isçi üzerinden hesapladigi 2 bin 792 lira rakami DISK olarak bizim 2021 yili için önerdigimiz bir isçinin ailesiyle birlikte geçinmesi gereken ücret olan 3 bin 800 liraninda tehit edilmesi anlamina gelmektedir.

O nedenle biz buradan bir kez daha Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda belirleyici konumda olan hükümeti ve isverenleri asgari ücreti uluslararasi standartlara uygun biçimde isçinin ailesini hesaba katarak belirlemeye, milli gelir artisindan payini alacak biçimde belirlemeye ve asgari ücretin tümüyle vergi disi birakildigi bir biçimde hesaplanmasini ve bütün kesinti yüklerinin asgari ücret üzerinden kaldirilmasina çagiriyoruz.

Içinden geçtigimiz pandemi sürecinde yüzbinlerce is yerinin kapandigi milyonlarin yoksullastigi bu süreçte 2021 yili asgari ücreti farkli biçimde hesaplanmalidir. 2021 yili asgari ücreti salginin yarattigi gelir kaybi hesaba katilarak belirlenmeli ve 2021 yili asgari ücretinin brütü net olarak ödenmelidir.

Asgari ücret ve bütün ücretlelerin asgari ücret düzeyindeki bölümü tüümüyle vergi disi birakilmalidir. Asgari ücretin üzerinde SGK primi basta olmak üzere kesinti yükleri hazineden karsilanmalidir.”



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli