Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

DISK, KESK, TMMOB ve TTB’nin 7 acil önlem metni imzaya açildi

DISK, KESK, TMMOB ve TTB’nin 7 acil önlem metni imzaya açildi

DISK, KESK, TMMOB ve TTB, Kovid-19 salgini ile etkin mücadelede halkin sagligini, isini ve asini korumak için 7 önlem maddesi açikladi.

DISK, KESK, TMMOB ve TTB, yurttasin isini, sagligini ve geçimini güvende tutmak amaciyla ortak bir imza metni yayinladi. Koronavirüs salginina karsi gerçeklestirilmesi gereken ve hayati önem tasiyan 7 madde su sekilde:

  1. Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten isler disinda bütün islerde salgin süresince çalisma acilen durdurulmalidir.
  2. Salgin süresince isten çikarmalar yasaklanmali, küçük esnaf desteklenmeli, çalisanlara ücretli izin verilmeli ve issizler için ise kosulsuz issizlik maasi ödenmelidir.
  3. Tüketici, konut ve tasit kredileri ile kredi karti borçlari ve elektrik, su, dogalgaz ve iletisim faturalari salgin riski boyunca faiz isletilmeden ertelenmelidir.
  4. Bu süreçte özel saglik kuruluslari kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaslarin saglik hizmetlerine erisimi istisnasiz ve ön kosulsuz bütünüyle parasiz olmalidir.
  5. Salginla mücadelede koordinasyonda kati bir disiplin uygulanmali, bilimsel yaklasim ve bilgi paylasiminda açik ve seffaf olunmalidir. Güven kriteri haline gelen Covid-19 Testleri konusunda bilimsel-yaygin-hakkaniyetli ve sonuçlarin hizla açiklandigi bir isleyis hakim kilinmalidir.
  6. Basta hekimler, saglik ve belediye çalisanlari olmak üzere, tüm zorunlu islerde koruyucu ekipman basta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yasanmayacagina dair güven verilmeli ve bu islerde çalisan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.
  7. Salgin dönemlerinde dezavantajli kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yasamlarini ve sagliklarini koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

DISK (Türkiye Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu)

KESK (Kamu Emekçileri Sendikalari Konfederasyonu)

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi)

TTB (Türk Tabipleri Birligi)

Imza kampanyasinin linki için tiklayiniz.

Arica yayinlanan metinde, "Biz imzasi bulunan konfederasyonlar, birlikler, sendikalar, odalar, barolar, dernekler, demokratik kitle örgütleri ve inisiyatifleri, siyasi partiler ve kisiler olarak Kovid-19 salgini ile etkin mücadele için, halkin sagligini, isini ve asini korumak için asagidaki 7 önlemin aciliyetini bir kez daha hatirlatiyor is isten geçmeden gereginin yapilmasi için Hükümet’i uyarmayi tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz." ifadeleri yer aldi. 

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı