Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Divrigi Çiftay madeninde kosullara itiraz eden is güvenligi uzmani Kod 43 ile isten çikarildi

Divrigi Çiftay madeninde kosullara itiraz eden is güvenligi uzmani Kod 43 ile isten çikarildi

Divrigi Demir Isletmeleri madeninde A Sinifi Is Güvenligi Uzmani olarak çalisan Aytekin Tasdemir, çalisma kosullarina itiraz etti, Kod 43 (Isverenle ilgili asilsiz ihbarlar) ile isten çikarildi.

Haber/Hasan Gürsoy

DIVRIGI'DE ÇALISMA KOSULLARINA ITIRAZ EDEN IS GÜVENLIGI UZMANI ÜCRETSIZ IZNE ÇIKARILDI

Öte yandan Çiftay’a bagli Sivas Divrigi Demir Isletmeleri madeninde A Sinifi Is Güvenligi Uzmani olarak 15 aydir çalisan Aytekin Tasdemir de isçilerin çalisma kosullarina itiraz ettigi için ücretsiz izne çikarildi.

Evrensel’e bilgi veren Aytekin Tasdemir, "635 kisi çalisiyor. Kamp alaninda kalan için hafta tatili izin uygulamasi kaldirildi. Kamp alaninda çalisanlar var evlerinden gelenler var. Kamp alaninda kalanlar hafta tatilinde de çalisirlar sonra onu toplu bir arada kullanmak için iki ayda bir 10 gün 15 gün izne giderler, bu uygulamayi kaldirdilar. Sen hafta tatilinde çalismayacaksin kamp alaninda yatacaksin dediler. Izin parasi yatacak dediler. Üç vardiyaya geçmekten dolayi bir saat olan yemek molasi kaldirilip yarim saate indirildi. O yarim saatte de çorbanizi içer devam edersiniz isinize denildi. Dagin basindayiz verilen yemek parasini harcayacak yerimiz yok, dolayisiyla aç kaliyoruz. Günde ortalama 12- 13 saat aç kaldigimiz zamanlar oluyor, bu zaman diliminde çalisirken kaza geçirir bu insanlar, çesitli nedenlerden kaynakli. Bu kazalar sonucunda da bu sorumluluklari kabul etmiyoruz. 'Bu sizin isiniz degil' dediler. Bu benim is güvenligi olarak asil görevim, isim bunu söylemek, 'o zaman biz seni ücretsiz izne çikariyoruz' dediler" dedi.

Çiftay sirketi, sözlü olarak ücretsiz izne çikarilmak istenmesine itiraz eden Tasdemir’i "Pandemi kosullari ve is gereklerinden dolayi 4857 sayili is kanunu geçiçi 10. Madde çerçevesinde ücretsiz izne ayrildiginizi bildiririz" diyerek ücretsiz izne çikardi. 

17 Mayis’a kadar isten çikarma yasagi oldugu için sirketin kendisini isten atamayacagini ancak o tarihten sonra çikarilirsa hukuki süreci baslatacagini ifade eden Tasdemir, “Ise iade davasi ve kötü niyet tazminat davasi açacagim” dedi. 



  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli