Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma

Diyarbakir `An azadî an azadî` dedi

Diyarbakir `An azadî an azadî` dedi

aliligin yasak kararina ragmen sabahin erken saatlerinde sokaklara dökülen Diyarbakirlilar, barikatlara, polis saldirisina, gaz bombalarina ragmen Newroz alanina ulasarak, ?An azadî an azadî-Ya özgürlük ya özgürlük` dedi.

Valiligin yasak kararina ragmen sabahin erken saatlerinde sokaklara dökülen Diyarbakirlilar, barikatlara, polis saldirisina, gaz bombalarina ragmen Newroz alanina ulasarak, ‘An azadî an azadî-Ya özgürlük ya özgürlük’ dedi.

Tüm engellemelere ragmen yüzbinlerin ulasmayi basardigi Newroz alaninda baris, kardeslik, esitlik talepleri dillendirildi, baskilara karsi direnisin sürecegi mesaji verildi.

Diyarbakir’da haftalar önce 18 Mart’ta kutlanacagi ilan edilen ancak geçtigimiz günlerde valiligin yasakladigini duyurdugu Newroz kutlamasi tüm engellemelere ragmen gerçeklesti. Diyarbakir’da sabah saatlerinden itibaren, genç, yasli kadin, erkek, çocuk on binlerce kisi yerel kiyafetleri ve sloganlariyla alanlara akti. Sokaga adim atan herkesin polis siddetiyle karsilastigi kentte neredeyse her noktada çatismalar yasandi. Polis bir araya gelen tüm gruplari gaz bombasi ve tazyikli suyla dagitmaya çalisti, çatismalar yasandi. Halkin kararli durusu saatler sonra polise geri adim attirdi ve yüzbinlerce kisi Newroz alanina ulasmayi basardi. Halkin alana ulasmasiyla polsin de alandan ve sokaklardan çekilmeye basladigi  gözlendi. Diyarbakir’da yasaga ve polis saldirisina ragmen verilen mesaj net oldu: ‘An azadî an azadî.’

DIRENIS VE KUTLAMA BIR ARADA

Baglar, Kuruçesme, Balikçilar Basi, Yeni Hal girisi, Dogumevi Hastanesi önü, BDP Il Binasi basta olmak üzere birçok noktada halk gaz bombalari, tazyikli su ve barikatlara taslarla karsilik vererek barikati asti. BDP Il binasi önünde yapilan müdahalenin ardindan Dörtyol’a giden ve aralarinda BDP Es Genel Baskani Selahattin Demirtas, DTK Es Genel Baskani Ahmet Türk Emek Partisi Genel Baskani Selma Gürkan, BDP’li milletvekilleri ve KESK Genel Baskani Lami Özgen’in de yer aldigi kitle burada da polis barikatiyla karsilasti Polise tepki gösteren siyasi parti temsilcileri ve BDP’liler kol kola girerek barikatin üzerine yürüdü. Barikat zorla açildi ve Newroz alanina yürüyüs basladi.

NEWROZ ATESI ENGELLENEMEDI

Diyarbakir’in aktigi Newroz alaninda bir tarafta kutlamalar yapilirken, bir tarafta barikatlari asma için güçlü bir direnis yasandi. Halkin akin akin geldigi alan hizla dolarken, sari kirmizi yesil flamalarla, yöresel kiyafetleriyle, PKK Lideri Abdullah Öcalan’in posterlerini tasiyan kitle halaylar çekti. Tüm engelleme girisimlerine ragmen tüm ilçelerde ve alanda Newroz atesi bu sene de yakildi.

BARIS VE DIRENIS MESAJLARI VERILDI

Newroz alanina varilmasinin ardindan yapilan konusmalarda, hükümetin yasakçi ve saldirgan tutumu kinanarak, bu yöntemlerin Kürt halkinin direnisini bastiramayacagi mesaji verildi. Hükümetin Newroz alanlarinda yüzbinlerin toplanmasindan korktugu ve bu nedenle Newroz’u yasaklarla provoke ettigi dile getirilen konusmalarda, Kürt sorununun demokratik çözümü için bu tutumdan vazgeçip demokratik adimlar atilmasi ve Abdullah Öcalan’la müzakerelerin baslatilmasi çagrilari yapildi.

DEMIRTAS: MÜZAKERE DIRENISLE OLACAK

Newroz alaninda yüz binlere seslenen BDP Es Genel Baskani Selahattin Demirtas, "Newroz`u bilmeyenlere, tanimayanlara Newroz nedir dersi verdiniz. Bak AKP bak! Iste Newroz budur. Engelleyemezsiniz, yasaklayamazsiniz. Tehdit ve operasyonlara ragmen iste halk özgürlük meydanindadir. `Teslim olmadik` diyen kocaman yürekli bir halk Newroz meydanindadir. Halkin gücü önünde duramazsiniz. Halk saçma sapan genelgenizi tanimaz. Siz halki taniyacaksiniz. Artik Kürdistan`da statüsüz yasamak istemiyoruz. Kendi anavatanimizda özgür yasamak istiyoruz. Diyalog ve müzakere direnisle olacak. Sayin Öcalan 10 metrelik çukurdaysa çözüm beklemeyin. Direnis bu halka özgürlük getirecektir" dedi.

POLIS KUTLAMADAN SONRA DA SALDIRDI

Yapilan konusmalarin ardindan BDP il binasina dogru yürüyüse geçen yüzbinlerce kisiye polis yine gaz bombalari ve tazyikli suyla saldirdi. Kitlenin de polise taslarla karsilik vermesi üzerine baslayan çatisma mahallelerde devam ediyor. (Diyarbakir/EVRENSEL)


HALKIN DIRENISI YASAGI KIRDI

Hükümetin yasak israrina Diyarbakir halki sehrin dört bir tarafindan Newroz alanina akarak cevap verdi.

“Kimligin taninmasi, anadilde egitim hakki, siyasi statü ve Kürtlerin örgütlenme hakki” talepleri ile “Êdî bes e an azadî an azadî (Artik yeter ya özgürlük ya özgürlük)” ve “Öcalan’a özgürlük Kürt halkina statü” talepleriyle kutlanmak istenen Diyarbakir Newroz’una yasak, halkin Newroz’u kutlamasini engelleyemedi. Çesitli siyasi partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütlerini temsilen Diyarbakir’a gelen heyet, BDP Il Baskanligi’nda bulustu. Halkin alkislarla ve zilgitlarla karsiladigi heyet Newroz alanina dogru otobüsle yola çikarken,  yürüyüse geçenlere de polis müdahale etti. Kuruçesme, Iskan Evleri, Hal Kavsagi, Baglar Dörtyol, Sehitlik, Kayapinar’da sabah gerçeklestirilen Newroz kutlamalarina yapilan müdahalede yaralananlar oldu.  Sokak aralarinin bile tutuldugu Diyarbakir’da Baglar’daki Newroz alanina dogru yürüyen gruplara polisin izin vermemesi ve gaz bombalariyla müdahale etmesinin ardindan alana çikan farkli yollardan yürümeye çalisan halk, buralarda da barikatlarla karsilasti.

HALK AKP’YE GEREKEN CEVABI VERDI

Her seye ragmen Newroz alanina ulasan halk erbaneler ve davul zurnalarla halay çekti. Önceki Newrozlarda alanin dört bir tarafina asilan ve talepleri içeren pankartlara da el konuldugu için yalnizca platformun üzerindeki “Newroz piroz be” yazisi göze çarpti.

‘BIZ YINE DE BARIS VE KARDESLIK DIYORUZ’

Polis engelini asarak Newroz alanina ulasan halk hem öfkeliydi, hem de direnerek kazanmanin coskusunu yasiyordu. “Devlet kürt halkini sürekli yasaklarla idare etmeye çalisiyor. Ancak, Kürt halki kandirmayla, oyalamayla, gaz bombalariyla, kimyasalla susturulacak bir halk degildir” diyen Sevket Aslan adli vatandas, “Erdogan baska devlet baskanlarina ‘halkinizin sesine kulak verin’ diyor önce kendisi bu halkin sesini dinlesin. Newroz, Ortadogu halklarinin bir bayramidir, bunu yasaklamaya kimsenin gücü yetmez” dedi.

Abdülkadir Karaagaç ise “Her seye ragmen insanlar buraya gelerek taleplerini dile getiriyorlar. Biz her yil oldugu gibi bugün de yine baris ve kardeslik diyoruz” dedi. Gün boyu alçak uçus yapan helikopterleri gösteren Murat Bulutekin ise “Simdi yukarda helikopterden bu halki çekiyorlar. Umarim Ankara’dakiler görür de yasaklarin çözüm olamayacagini anlarlar” diyor.

“Bugün Diyarbakir’da halkin iradesinin önünde hiçbir barikatin duramayacagini gösterdik” diyen Izzettin Baran ise “Bizim mücadelemiz kardeslik mücadelesidir” dedi. Zeynep Nergiz ise “Halkin Newroz alanina girebilmesi çok heyecan verici. Bu meydan Kürt halkinin zaferinin göstergesidir” dedi. Berfin Dicle isimli yurttas da “Bugüne kadar bu baskilarla bizi durduramayan hükümeler simdi yine engel olamadi, iste yine alanlardayiz” sözleriyle dile getirdi duygularini. (Diyarbakir/EVRENSEL)



  • Cuma 15.1 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.7 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı