Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Diyaspora Türkleri: Avrupada Solcu,Türkiye`de Sagci

Diyaspora Türkleri: Avrupada Solcu,Türkiye`de Sagci

Artik ne isçi ne de göçmenler. Yüzde 57`si 21 yildan fazladir Avrupa`da. Yüzde 20`ye yakini Avrupa dogumlu. Avrupa`da sola, Türkiye`de ise muhafazakâr ve merkez sag partilere oy veriyorlar. Çogu Türkiye`ye dönmeyi düsünmüyor.

Avrupa’da yasayan 5 milyon Türkiye kökenli üzerine ilk kez yapilan kapsamli arastirmadan çarpici sonuçlar çikti. 50 yil önce ‘isçi’ olarak Avrupa’ya adim atanlar ‘diyaspora’ olma yolunda. Çogunluk iki ülkede birden yasamak istiyor. Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Arastirmalari Merkezi (HUGO), mart ayinda ‘Euro-Turks-Barometre’ Arastirmasi yapti. HUGO Müdürü Doç. Dr. Murat Erdogan’in baskanligindaki ekibin yaptigi arastirma Türklerin 100 bin kisiden daha fazla bulundugu alti AB üyesi ülke ( Almanya , Fransa, Hollanda, Ingiltere , Belçika, Avusturya), Danimarka, Isveç, Norveç, Finlandiya ve Isviçre’de gerçeklestirildi. Arastirma için 22 bin 99 hane içinden tespit edilen 14 yas ve üstü 2634 kisi seçildi.
YARIM ASIRLIK DEGISIM: Ilk olarak 1960’larda çalisma amaçli giden Türkiye kökenliler yarim asiri geride birakirken Avrupa’nin ayrilmaz parçasi haline geldiler. Avrupa’da 3 milyonu Almanya’da, toplam 5 milyon Türkiye kökenli bulunuyor. Türkiye kökenlilerin yüzde 90’i 11 yili, yüzde 57’si ise 21 yili askin süredir buralarda yasiyor. Yüzde 13-20’si ise Avrupa ülkelerinde dogdu. HUGO Müdürü Murat Erdogan’a göre, “Nüfusun yaridan fazlasi Avrupa Birligi vatandasi. Göçmen Türkler artik isçi degil Türk diyasporasi olarak degerlendirilmeli”.
ENTEGREYIZ: Yüzde 82.5’lik bir bölüm kendisini bulundugu topluma entegre görüyor. Çogunluk yasadigi ülkede kendisini ‘evinde’ hissediyor.
BIRDEN FAZLA SIYASI KIMLIK: Yasadiklari ülkelerdeki siyasi tercihleri ile Türkiye’deki tercihleri arasinda büyük fark var. Yasadiklari ülkelerde sol, sosyalist, yesillere oy veren insanlar Türkiye’de ise muhafazakâr ve merkez sag partileri tercih ediyor. Erdogan, bu farkliligi söyle açikliyor: ”Bu durum trans-nasyonal göçmen psikolojisi ve ihtiyaçlari ile açiklanabilir. Ama ayni zamanda bireylerin birden fazla siyasi kimlige ayni anda sahip olabilecegini de gösterir. Bu bir çeliski degil, rasyonel bir tercihtir.”
SANDIGA GIDECEKLER: Avrupa’da yasayanlar artik bulunduklari ülkelerde oy kullanabilecekler. Ilk uygulama önümüzdeki seçimlerde olacak. Sadece bir yerde oy kullanirlarsa tercihlerinin neresi olacagi soruldu. Yüzde 26’si ‘Türkiye seçimleri’, yüzde 12’si ise ‘yasadiklari ülke’ seklinde cevap verdi. Yüzde 74’ü Türkiye seçimleri için sandiga gidecek.
AVRUPA’DA KALICILAR: “Önümüzdeki 10 yil içinde Türkiye’ye yerlesmeyi düsünür müsünüz?” sorusuna yüzde 22 “Kesinlikle yerlesmem”, yüzde 23 “Belki yerlesirim”, yüzde 15 “Her iki ülkede yasarim” karsiligini verdi. Sonuçta yüzde 70’e yakin oran kendisini kalici görüyor.
TÜRK’ÜZ AMA ÇOKKÜLTÜRLÜLÜGE AÇIGIZ: Çalisma diyasporalasmanin ipuçlarini verdi. Avrupa’da kalicilik artmasina karsin, Türkiye’ye aidiyet ve Türklüge aidiyet vurgusu güçleniyor. Türkler çoklu kültürel aidiyete açik olduklarini da söylüyorlar. Deneklerin yüzde 34’ü kendisini ‘Türk-Müslüman’, yüzde 7’si ise ‘hem Türk hem Alman’ olarak tanimliyor.
AYRIMCILIGA UGRUYORUZ: Avrupa’da ayrimcilik yapildigi algisi yaygin. Ayrimciliga ugramayanlarda bile bu ‘algi’ gözlendi. Avrupa’da ayrimcilik oldugunu söyleyenlerin orani yüzde 70’leri buluyor. Islamofobi oldugunu düsünenlerin orani ise yüzde 80.
AB’YE SOGUKLAR: Türkiye’nin Avrupa Birligi üyeligine mesafeliler. Bu sonuçta, Avrupa’yi sarsan mali krizin ve Türk ekonomisindeki olumlu gelismelerin etkisi oldugu saniliyor.



  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı