Bugün, 4 Temmuz 2024 Perşembe

DKD “LAIK DEMOKRATIK TÜRKIYE ÇAGRISI”

DKD “LAIK DEMOKRATIK TÜRKIYE ÇAGRISI”

Divrigi Kültür Dernegi’nin 50. 0lagan Kongresi PERPA Ticaret Merkezi Konferans Salonunda gerçeklesti.

Divrigi Kültür Dernegi’nin Ocak 2021 tarihinde yapilmasi gereken 50. Olagan Kongresi 9 ay gecikmeyle 26 Eylül Pazar Günü yapildi. COVID Salgini sebebiyle zamaninda yapilamayarak ertelenen kongre PERPA Ticaret Merkezinde gerçeklesti.

Divrigi Kültür Dernegi’nin PERPA Ticaret Merkezinde yapilan 50. Olagan Kongresine CHP Milletvekilleri, Belediye Baskanlari, Halkevi Yöneticileri, çesitli dernek ve federasyon baskanlari ve temsilcileri, IBB ve ilçe belediyelerinden meclis üyeleri ile dernek üyeleri katildi.

Divrigi Kültür Dernegi’nin 50. Kongresi, DKD’nin önceki baskanlarindan, 22 Agustos 2021 tarihinde hayatini kaybeden Hüseyin Gülseven’e atfedilerek, “Laik Demokratik Türkiye” Çagrisiyla toplandi. Son aylarda hayatini kaybeden Murtaza Yildirim, Mehmet Aydin, Nejdet Erik ile Ilgin Baris Özat’in fotograflari kongre salonunun çesitli yerlerine asildi.

Kongrede COVID-19 Salgini dolayisiyla sosyal mesafe kurali uygulandi, salon salgina karsi sik sik dezenfekte edildi.

Kongrede ayrica Hüseyin Gülseven’in, 2019 yilinda yapilan Divrigi Kültür Dernegi’nin 49’uncu Kongresinde yaptigi konusmayla basladi. Kongreye Hollanda’da yasayan Hüseyin Gülseven’in oglu Arkadas Özgür Gülseven ile esi Gülsen Gülseven katildi. Esi Gülsen Gülseven kongrede bir konusma yapti.

Divan Baskanligini Hüseyin Özkahraman, yardimciligini ise Av. Aslan Erdogan ile Gizem Emir’in yaptigi kongre öglenden sonra saat 2 buçukta basladi.

KONGREDE YÖNETIMIN BELIRLEDIGI TEK LISTE ÇIKTI

Divrigi Kültür Dernegi’nin 50’inci Olagan Kongresinde yönetimin belirledigi tek liste çikti. Herhangi bir muhalefet yasanmayan kongre sakin geçti çabuk bitti. Seçime tek listeyle gidildi. Divrigi Kültür Dernegi’nin mevcut yönetim kurulunda 2 dönem görev yapan Orhan Akkaya dernek baskani seçildi.

3 DÖNEM DKD BASKANLIGI YAPAN CAFER YILDIZ YENIDEN ADAY OLMADI

Tek listeyle gidilen kongrede 2 dönem dernek yönetiminde bulunan Orhan Akkaya DKD Baskani oldu.

kongrenin açis konusmasini dernek baskani Cafer Yildiz yapti. Cafer Yildiz, konusmasinin “Duygusal ve veda konusmasi” gibi olacagini ifade etti. Yildiz konusmasinda 3 dönem Divrigi Kültür Dernegi’nin baskanligini yaptigini ifade ederek çalismalarini anlatti. Yildiz kongrede yaptigi konusmada neden aday olmadigini ise “DIVKOOP Baskani olmam hasebiyle Divrigi’de çalismalar yapmaktayim. Divrigi Kaymakami ve Sivas Valisi basta olmak üzere kamu yöneticileriyle koordineli çalisma yapiyoruz. DKD Baskani oldugum zaman bu yöneticilerle zaman zaman karsi karsiya gelmek zorunda kaliyorum. Iki görevi bir anda yapacagim zaman sikinti yasiyorum. Bu vesileyle DKD Baskanligina yeniden aday olmadim” dedi. Cafer Yildiz konusmasinin devaminda “Erdogan iktidarinin Türkiye’yi laik ve demokratik yapisindan adim adim uzaklastirdi. Laik Demokratik bir Türkiye’yi hep birlikte mücadele ederek insa etmek zorundayiz. Türkiye adim adim seriat toplumu haline gelirken buna seyirci kalamayiz, hiç kimsenin yataginda rahat uyumaya hakki yoktur.” dedi.

Divrigi Kültür Dernegi’nin 50’inci Kongresinde Faaliyet Raporunu Aslan Kiliç, Gençlik Kurulu Raporunu Gizem Altunay, Kadin Kurulu Raporunu Ayse Gürsoy okudu,

Yeni dönem DKD Yönetim Kurulu için yapilan seçimde Orhan Akkaya dernek baskani, Aslan Kiliç, Türkân Solmaz, Murat Türkyilmaz, Emrah Yildiz, Sevinç Özcan, Sevgi Kiliç, A. Batuhan Sefer, Erol Kiliç, Oguzhan Dirlik ile Hüseyin Balkaya yönetim kurulu üyesi olarak seçildi.

KONGREYE SIYASI KONUSMALAR DAMGA VURDU

Divrigi Kültür Dernegi’nin 50. Olagan Kongresinde CHP Istanbul Milletvekillerinden Dr. Ali Seker, Av. Turan Aydogan, Sisli Belediye Baskani Muammer Keskin, SOL Parti Baskanlar Kurulu Üyesi Alper Tas, IBB Meclisi Üyesi Süleyman Solmaz, KDF Baskani Hasan Aslan, Prof. Dr. Ali Riza Cenal, Sait Balci, Ali Durmus, Ali Aydin, Cem Solmaz birer konusma yapti.

 

Konusmalar agirlikli olarak Divrigi Kültür Dernegi’nin 50. Olagan Kongresinin “Laik ve Demokratik Türkiye” çagrisi üzerine yapildi. DKD’nin önceki baskanlarindan IBB Meclisi Üyesi Süleyman Solmaz, kongrede yaptigi konusmada DKD’nin Divrigi Subesinin kapatilmasina itiraz etti. Bu itiraza cevap veren Cafer Yildiz ise, “sube yöneticilerinin yeteri kadar çalismadigini faaliyet göstermedigini ifade ederek, subeyi kapatmaktan baska çaremiz yoktu” dedi.

Kongrenin sonunda Divrigi Kültür Dernegi 50. Olagan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi

Okundu. “Laik Demokratik Türkiye Çagrisina” vurgu yapilan Sonuç Bildirgesini ise Ceren Kiliç okudu.

 

“Divrigi Kültür Dernegi 50. Olagan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi

Birlikte Üretecegiz, Birlikte Yönetecegiz.

Divrigi Kültür Dernegi 50. Olagan Genel Kurulu Kisa bir süre önce kaybetmis oldugumuz önceki dönem baskanlarimizdan Hüseyin Gülseven anisina ithaf edilerek, "Laik Demokratik Türkiye" gündemi ile toplanmistir. Genel kurula katilan ve kürsüde söz alan üye konuklarimiz genel gündemin yani isira "Laik Demokratik Türkiye" talebi üzerine sözlerini söylemislerdir. Bu çerçevede; Emperyalist devletlerin isgali ve yerli isbirlikçilerinin destegi ile ortadan kaldirilmaya çalisan Anadolu Halki, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliginde baslatilmis olan bagimsizlik mücadelesi ile karakteri Laik ve Demokratik bir Cumhuriyet olan bir devleti insa etmistir. En kisa sürede çok partili demokrasiye geçirmis, kadinlara seçme seçilme hakki taninmis, alfabesinden giyim kusamina kadar, egitim, saglik, hukuk ve Yasama dair tüm alanlar modern dünyaya entekre olacak sekilde yeniden dizayn edilmistir. Yokluk ile kurulan ülke kurucu iradenin üstün çalismalariyla 15-20 yilda tam bagimsizlik yolunda siyasi ve iktisadi büyük kazanimlar elde etmistir.

Bu durumu kendi bekalari için tehdit gören iç ve dis güçler harekete geçmis ve 1950'li yillardan itibaren ülke emperyalizme yedeklenmis iktidarlarin eline geçmistir. Din ve Milliyetçilik pompalanarak toplumun laik ve demokratik yönelimi önüne set çekilmeye çalisilmistir. Bugüne gelen süreç içerisinde cumhuriyetin ekonomik siyasi birçok kazanimlari ortadan kaldirilmis ya da kaldirilmaya yeltenilmistir. 70 yillik bu süreç, Cumhuriyet ve Cumhuriyet karsitlarinin sürekli mücadele içinde oldugu bir kisir döngü seklinde geçmis toplumsal ilerlemenin önü kesilmistir. Toplumun beklentilerini karsilanmayan iktidarlar sikistiklari anda toplumda ayrismayi ve kaosu tetiklemekten imtina etmemislerdir. Darbeler, katliamlar, infazlar, hak ihlalleri, emek sömürüsü özgürlük ve demokrasi taleplerinin önünü kesen baski araçlari olarak kullanilmistir. Iktidari elinde bulunduranlar ve yakin çevresi kamu kaynaklarini ve imkânlarini ele geçirilerek zenginlesirken halkin genel kesimi yoksulluga issizlige mahkum edilmistir. Egitim sistemi yaz-boz tahtasina çevrilmis akla ve bilime dayali sistem ortadan kaldirilmistir. Kurulan imam hatipler Kur'an kurslari cemaatler eliyle Dindar ve Kindar nesiller yetistirme gayretine girmistir. Cemaatler devletin en ince kilcal damarlarina sizmis devleti ele geçirme asamasina gelmislerdir. Parlamenter demokrasi ortadan kaldirilarak tek adam rejimi tesis edilmistir. Toplumda kadinin alani daraltilmis çocuklar, kadinlar istismar tecavüz ve siddetin hedefi haline getirilmistir. Diyanet Isleri Baskani basta olmak üzere din adami ve akademisyen kilikli din tacirleri her gün televizyon kanallarindan toplumu deforme eden, siddeti ve sapkinligi kutsayan fetvalar yayinlamaktadir.

Tüm bu tespitler isiginda; Biz laik ve demokratik Türkiye'ye inanan, bu ugurda mücadele eden demokrasi güçleri olarak hiçbir zaman bu mücadeleden vazgeçmeyecegimizi laik ve demokratik Türkiye'yi yeniden tüm kural ve kurumlari ile insa edilene kadar mücadeleye devam edecegimizi tüm kamuoyuna deklare ederiz.

Divrigi Kültür Dernegi 50.Dönem Yönetim Kurulu”

Kaynak/Divrigi Gazetesi



  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli