Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Dogasi yagmalanan, topraklari çorakliga terkedilen Türkiye`nin tarimsal çöküsü: Türkiye ot ve saman ithal edecek!

Dogasi yagmalanan, topraklari çorakliga terkedilen Türkiye`nin tarimsal çöküsü: Türkiye ot ve saman ithal edecek!

Dünyanin yedinci, Avrupa`nin bir numarali tarim ülkesi olmakla övünen Türkiye, sap ve saman ithal edecek duruma geldi. Tarim ve Hayvancilik Bakanligi`nin yaptigi düzenlemeyle daha önce ithalati yasak olan ot ve saman gibi yem ürünlerinin ithalatinin önü a

Dünya Gazetesi`ndeki `Tarim Dünyasindan` kösesinde konuyu gündeme getiren Ali Ekber Yildirim, Tarim ülkesi olan Türkiye`nin cumhuriyet tarihinde ilk kez saman ithaline karar verdigini yazdi. Yildirim, "eveleyip gevelemeye gerek yok, sözün bittigi yerdeyiz" ifadelerini kullandi.

Bakan Eker müjdeyi iftar yemeginde verdi
Ali Ekber Yildirim`in bugünkü Dünya Gazetesi`nde yer alan çarpici yazisinda, Türkiye`nin sap ve saman ithal etmek için yasal düzenleme yapildigi bilgisini verdi. Sahip oldugu iklim, insan gücü, toprak yapisi ve tarimsal potansiyeli ile Türkiye`nin bunu hak edecek bir ülke olup olmadigini sorgulayan Yildirim, 3 agustos`ta Dünya Gazetesi`nde yayinlanan "Ot ve saman ithalati gündemde" baslikli haberin ardindan Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker`in gazetecilere verdigi iftar yemeginde saman ithalati yapilacagi müjdesini (!) verdigini yazdi.

Özel sektör saman ve ot ithal edecek
Bakan Eker`in, sap, saman, korunga, fig gibi kaba yem ham maddelerinin miktarinda meydana gelen azalmanin hayvanciligi olumsuz etkilememesi için tedbirler aldiklarini söyledigini animsatan Yildirim, "Bu çerçevede Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) arpa satisi yapmasini ve kaba yem ham maddelerinin gerekirse ithalat yoluyla karsilanmasini kararlastirdiklarini açikladi. Bakan Eker, besicilerin yemden olumsuz etkilenmemeleri için hayvan basina 300 lira destek verilecegini bildirdi. Bakan Eker, ihtiyaç ortaya çikmasi durumunda kaba yemle ilgili ithalatin özel sektör tarafindan yapilacagina vurgu yaparak, asiri fiyat yükselmelerini önlemek ve isteyen üreticilerin ithalat yapmasini kolaylastirmak için bu kararin alindigini söyledi. Bakan Eker, `Biz devlet eliyle bunu ithal etmeyecegiz, ithal için yol açiyoruz. Ithal etmek isteyenlere imkan verecegiz` dedi" bilgisini aktardi.

Hazirliklar tamam, komsu ülkeler devrede
Bakan Eker`in açiklamasindaki yeni olan tek seyin ot ve saman ithalati oldugunun altini çizen Yildirim, yazisinda ayrica su ifadelere yer verdi: "Açiklamadan iki gün sonra ot, sap ve saman ithalatinin önünü açan yasal düzenleme yapildi. Bitki karantinasi yönetmeliginde yapilan degisiklik 9 Agustos 2012 tarihli Resmi Gazete`de yayinlandi. Degisiklikle ithalati yasak ürünler kapsaminda olan kuru ot, sap ve saman bu kapsamdan çikarilarak ithalati yapilabilir hale getirildi. Yapilan düzenleme ve Bakan Mehdi Eker`in açiklamalari hayvancilik sektöründe özellikle yem sanayicileri tarafindan olumlu karsilandi. Hazirliklar yapildi yakin zamanda komsu ülkelerden ot ve saman ithalati yapilacak.

Ot ithalati Türkiye hayvanciligini kurtarir mi?
Bu ithalat darbogaza düsen ülke hayvanciligini kurtarmaya yeter mi?

1- Ot ve saman ithalati günü kurtarmaktan öte bir ise yaramaz. Ithalat kisa süreli olarak fiyati asagi çekebilir ama sektöre yarardan çok zarar verir.

2- Geçmiste pek çok örnegi gösterdi ki ülkenin kaynaklarini verimli kullanmak yerine iç piyasayi ithalatla terbiye etmenin faturasi sonra çok agir oluyor. Örnek mi istiyorsunuz. Iste canli hayvan ve et ithalati. Ithalat, yükselen et fiyatini kisa süreli olarak asagi çekti. Fakat, besicilerin iflasina neden oldu. Ülkenin 2 milyar dolardan fazla parasi ithalata gitti. Ot ve saman krizi ile sektör yine çikmaza girdi. Süt hayvanlarinin yeniden kesime gitmesine neden oldu. Birçok hastaligi ülkeye musallat etti. Insan sagligina verdigi zarari henüz kimse bilmiyor. Canli hayvan ve et ithalati, ülke hayvanciligini kurtarmak bir yana daha büyük bir darbogaza sürükledi.

3- Ot ve saman ithalati ile ülkeye yeni hayvan hastaliklarinin girmesi kaçinilmaz. Ithalatla üç kurusluk fiyat indirimi saglayalim derken ot ve samanla gelecek hastaligin zarari çok büyük olacak.

Üretim degil, ithalat destekleniyor
Iklimi her türlü tarimsal üretime uygun olmasina karsin topraklari bos kalan, insanlari issiz ve yoksul olan Türkiye, ot ve saman ithal etmek zorunda kaliyorsa hayvancilik politikasinin ciddi olarak sorgulanmasi gerekmez mi? Asil sorunun yüksek girdi maliyetleri oldugu hep gözden kaçiriliyor. Günübirlik politikalarla üretim degil ithalat destekleniyor.

Kooperatifler ve yem sanayicileri sorumlu
Saman ithalatina izin veren Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker`e tesekkür etmek için siraya giren hayvancilik örgütlerinin yöneticileri, kooperatif yöneticileri, ithal samanla hayvanlarini doyurmak zorunda kalan yetistiriciler, çözümü ithal yemde bulan yem sanayicileri ülke hayvanciliginin bu noktaya gelmesinde sorumlulugunuz yok mu?

Avrupa’nin bir numarali tarim ülkesi mi, hadi oradan...
Hayvani ithal edeceksiniz. Hayvana yedireceginiz ot ve samani ithal edeceksiniz. Kurbanda keseceginiz kurbanlik hayvani bile ithal etmeye mecbur olacaksiniz. Yetmedi halkiniza ithal et yedireceksiniz. Sonra da, `Türkiye dünyanin yedinci, Avrupa`nin bir numarali tarim ülkesi` diyeceksiniz. Hadi oradan."

Yusuf Yavuz



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı