Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Dogu ve Güneydogu`daki kaçak elektrigin faturasi vatandasa çikiyor

Dogu ve Güneydogu`daki kaçak elektrigin faturasi vatandasa çikiyor

Dogu ve Güneydogu Anadolu`da kullanilan kaçak elektrigin faturasini tüm Türkiye ödüyor. Dicle Elektrik`in sözcüsü Mehmet Üstün, ?Faturalara her ay 10 lira yansiyor? dedi. Tüketicileri Koruma Dernegi vatandasi dava açmaya çagirdi.

Dogu ve Güneydogu`daki kaçak elektrigin faturasi vatandasa çikiyor

Dic­le Elek­trik Söz­cü­sü Meh­met Gö­kay Üs­tün, ka­çak elek­tri­gin abo­ne ba­si­na yil­lik be­de­li 120 li­ra ol­du­gu­nu söy­le­di. Üs­tün, ka­çak elek­trik kul­la­ni­mi­nin yay­gin ol­du­gu Gü­ney­do­gu il­le­rin­den tah­sil edi­le­me­yen her ku­ru­sun, Tür­ki­ye­’de­ki ha­vuz sis­te­mi uy­gu­la­ma­si se­be­biy­le bor­cu­nu tam öde­yen ül­ke ge­ne­lin­de­ki tüm abo­ne­le­ri et­ki­le­di­gi­ni be­lirt­ti. Üs­tün, “Bu ka­çak ora­ni­nin abo­ne ba­si­na ay­lik or­ta­la­ma­da yak­la­sik 10 li­ra ma­li­ye­ti va­r” de­di.

Üc­ret­siz su­la­ma ya­pi­yor­lar!
Böl­ge­de elek­tri­gin yük­sek oran­da ka­çak kul­la­nil­di­gi yer­le­rin ba­sin­da, bü­yük ta­rim is­let­me­le­ri­nin su­la­ma alan­la­ri­nin gel­di­gi­ne dik­ka­ti çe­ken Üs­tün sun­la­ri kay­det­ti: “Böl­ge­de kul­la­ni­lan ka­çak elek­tri­gin 4’te 1’i su­la­ma­lar­da kul­la­ni­li­yor.”

10 bin dos­ya sav­ci­da
Ka­yip ka­ça­gi ön­le­mek için cid­di ça­lis­ma­lar yap­tik­la­ri­ni, bir ça­li­san or­du­suy­la hem sa­ha­da hem de hu­ku­ki yol­lar­la mü­ca­de­le et­tik­le­ri­ni an­latan Üs­tün, su an­da 10 bi­ne ya­kin sav­ci­li­ga yan­si­yan ve 8 bi­nin üze­rin­de de ic­ra­lik olan dos­ya ol­du­gu­nu bil­dir­di.

Tü­ke­ti­ci­le­ri Ko­ru­ma Der­ne­gi (TÜ­KO­DER) Bas­ka­ni Sük­ran Erog­lu, ka­ça­gin tüm va­tan­das­la­ra öde­til­me­si­nin sos­yal ada­le­te ay­ki­ri ol­du­gu­nu ve in­san­la­ri hir­siz­li­ga tes­vik ol­du­gu­nu söy­le­di. Erog­lu, “Ken­di fa­tu­ra­si­ni öde­yen dü­rüst in­san­lar ne­den ka­çak be­de­li öde­sin? Böy­le ya­pi­la­rak ade­ta
ora­da­ki­le­re siz ka­çak kul­lan­ma­ya de­vam edin de­ni­li­yor­” de­di. Iki barajin üretiminden fazla Üs­tün, “Böl­ge­de 6 il­de ka­çak elek­trik kul­la­nim ora­ni, Ke­ban ve Ka­ra­ka­ya ba­raj­la­ri­nin yil­lik üret­ti­gi elek­trik mik­ta­ri­na ula­si­yor” di­ye ko­nus­tu.

Ödeyenler cezalandiriliyor
Ka­çak kul­la­ni­min ön­len­me­si için ge­rek­li ted­bir­le­rin alin­ma­si­ni is­te­yen BDP Mil­let­ve­ki­li Ha­sip Kap­lan, “Bu yön­tem­le ka­çak kul­lan­ma­yan­la­ra ce­za ke­si­yor­lar. Bu ada­let­siz­li­gin önü­ne ge­çil­me­si ge­re­ki­yo­r” de­di. CHP Ge­nel Bas­kan Yar­dim­ci­si Os­man Fa­ruk Lo­gog­lu ise ka­ça­gin fa­tu­ra­si­nin va­tan­das­tan de­gil dev­let ta­ra­fin­dan kar­si­lan­ma­si ge­rek­ti­gi­ni söy­le­di. CHP Is­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Mah­mut Ta­nal da uy­gu­la­ma­nin di­nen ve hu­ku­ken iza­hi ol­ma­di­gi­ni belirtti.

Dava açin çagrisi
Su anda faturalarda kayip kaçak bedelinin görünmedigini ifade eden Sükran Eroglu, “Vatandas kandiriliyor. Bu rakam diger kalemlere yediriliyor. Ancak tüketici dagitim sirketlerine ihtarname gönderip kayip kaçak bedelinin ayiklanmasini isteyebilir. Elektrigin birim fiyati belli. Kullanilan rakam belli geri kalan kisim kayip kaçak bededili ve diger kesintilerdir. Faturalara bir kere itiraz edilirse bu deger aylar içinde geçerli olur. Bunlari yaptiktan sonra hakem heyetlerine basvurulursa davalari kazanirlar” dedi.

BUGÜN GAZETESI



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli