Tarih: 08.04.2018 12:18

Dogum borçlanmasi ile ilgili bilinmesi gereken 10 önemli sey

Facebook Twitter Linked-in

Dogum borçlanmasi ile ilgili bilinmesi gereken 10 önemli sey

Nereye Basvurulur,Ne kadar Ödenir, Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bilindigi gibi Kanun sigortalilara Sosyal Güvenlik açisindan belli süreleri borçlanma hakki vermekte ve bu süreler borçlanildiginda daha erken emekli olma imkani saglanmaktadir.Iste bu süreler içerisinde kadinlar için en önemli olani “Dogum Borçlanmasi”dir.

6552 Sayili Kanunun yürürlüge girdigi 11.09.2014 tarihinden önce sadece SSK kapsaminda çalisan kadin sigortalilar dogum borçlanmasi yapabiliyorken, 6552 sayili torba kanunun yürürlüge girmesiyle nihayet bu esitsizlik ortadan kaldirilmis ve dogum borçlanmasi hakki Bag-Kur kapsaminda ve Emekli Sandigi kapsaminda çalisan kadin sigortalilara da verilmistir.

Kadin sigortalilara dogum borçlanmasi hakki verildi verilmesine de bu konuda kadin sigortalilarin uygulama konusunda kafasina takilan sorulara net cevaplar verilmedi.Iste bundan dolayi bu yazimizda dogum borçlanmasinin nasil yapilacagi, kimlerin dogum borçlanmasi yapabilecegi vb dogum borçlanmasi ile ilgili tüm sorulariniza cevap bulacaksiniz.

1-Bag-Kur’lu Kadin Sigortali Dogum Borçlanmasi Basvurusunu Nereye Yapacak?

5510 Sayili Kanunun 4/b kapsaminda sigortali olan kadinlar yani Bag-Kurlular dogum borçlanmasi basvurusunu Bag-Kur dosyasinin tescilli oldugu ve bagli bulundugu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik Il Müdürlügüne yapacaklardir.

2-SSK Kapsamindaki Kadin Sigortali Dogum Borçlanmasi Basvurusunu Nereye Yapacak?

5510 Sayili Kanunun 4/a kapsaminda sigortali olan kadinlar yani SSK’lilar dogum borçlanmasi basvurusunu en son çalismasinin/hizmetinin bulundugu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik Il Müdürlügüne yapacaklardir.

3-Emekli Sandigi Kapsamindaki Kadin Sigortali Dogum Borçlanmasi Basvurusunu Nereye Yapacak?

5510 Sayili  Kanunun 4/c kapsaminda sigortali olan kadinlar yani Emekli Sandigi çalisanlari dogum borçlanmasi basvurusunu “Mithatpasa Caddesi No:7 Sihhiye/ANKARA”  adresindeki Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalilari veya hak sahipleri “SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlügü Sigortali Tescil ve Hizmet Daire Baskanligi” na yapacaklardir.

4-Dogum Borçlanmasi Talebinde Bulunabilmek Için Kadin Sigortalilardan Istenen Evraklar Nelerdir?

Dogum borçlanmasi talebinde bulunacak SSK,Bag-Kur ve Emekli Sandigi kapsaminda çalismasi olan kadin sigortalilarin borçlanma talep dilekçelerini doldurmalari ve kimlik fotokopilerini eklemeleri yeterli olmaktadir.Dogum borçlanmasi için baska bir belge talep edilmemektedir.

5-Dogum Borçlanmasi Maksimum Kaç Çocuk Için Yapilir?

Dogum borçlanmasi sigortali ise baslama tarihinden sonra dogan 3 çocuk için yapilabilmekte ve kadin sigortali talebi halinde ve gerekli sartlari da saglamak kosulu ile 2160 güne kadar dogum borçlanmasi yapabilmektedir.

6-Dogum Borçlanmasi Ilk Defa Sigortali Ise Baslama Tarihini Geriye Çeker mi?

Dogum borçlanmasi sigortali ise baslama tarihini geriye çekmemekte,sadece prim günü toplaminda dikkate alinmaktadir.

7-Dogum Borçlanmasi Kosullari Nelerdir?

Kadin sigortalinin dogum borçlanmasi talebinde bulunabilmesi için;

-Sigortali kadinin dogumdan önce çalismasinin bulunmasi,

-Dogumdan sonraki sürelerde adina prim yatirilmamis olmasi,

-Borçlanabilecegi sürede çocugunun yasamis olmasi gerekmektedir.

8-Dogumdan Sonra Prim Yatirilan Süreler Borçlanma Talebinde Dikkate Alinir mi?

- Dogum borçlanmasi talebinde bulunan kadin sigortalilarin dogum yaptigi tarihten sonra  adina primi ödenmis süreler var ise bunlar borçlanma hesabinda dikkate alinmamakta ve  prim ödenmis süreler iki yillik süreden düsülerek kalan süreler borçlandirilmaktadir.

9-Dogum Borçlanmasi Yapilacak Sürede Vefat Eden Çocuklar Için Dogum Borçlanmasi Yapilir mi?

Kadin sigortalilarin dogum borçlanmasi yapilacak sürede çocugun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar geçen süreler borçlanilabilmektedir.

10-Dogumdan Sonraki 2 yil Içerisinde Bir çocuk Daha Doguran Kadin Sigortali Ne Kadarlik Süre Borçlanabilir?

 Ilk dogumunu yaptiktan sonra iki yil dolmadan ikinci dogumunu yapan kadin sigortali, ilk dogumdan ikinci doguma kadar geçen süre ile ikinci dogum için borçlanabilecegi iki yillik sürenin toplami kadar geçen süre borçlanilabilir.

2017 Yilinda Dogum Borçlanmasi Talebinde Bulunacaklar Ne Kadar Öder?

 

Dogum borçlanmasi yapacak kisiler prime esas kazanç alt ve üst siniri arasinda bir tutar belirleyerek borçlanma yapabilirler. 2017 yilinda yapilacak dogum borçlanmalari için bir günlük borçlanma tutari en düsük 18.96 TL, en yüksek 142.20 TL. Dolayisiyla, en düsükten toplam 720 gün borçlanma yapmak isteyen bir kadin sigortali 13 bin 651 TL borçlanma yapmalidir.Kaynak : SGK Rehberi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —