Bugün, 24 Kasım 2024 Pazar

`Dogum iznini 24 haftaya çikarmaya çalisiyoruz`

`Dogum iznini 24 haftaya çikarmaya çalisiyoruz`

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, dogum izninin 24 haftaya çikarilmasi ve maliyetinin devlet tarafindan karsilanmasi üzerine çalistiklarini belirtti. AA

Çalisma veSosyal Güvenlik BakaniFaruk Çelik, bir otelde gerçeklestirilen ``Ebeveyn Izni ve Is YasamDengesi Yaklasimi Çerçevesinde Esneklik``konulu seminerdekonusma yapti. Bakan Çelik, toplantida,``ebeveyn izni ve isyasam dengesi`` basligi altinda bir beyin firtinasi gerçeklestirilecegini belirtti. Küresel ekonominin sikintili bir süreçten geçtigini ifade eden Çelik, bu süreçte istihdamikorumak ve issizligi azaltmanin en önemli konu basliklarindan oldugunu söyledi.

``Uluslararasi Çalisma Örgütü, 2012 yilinda issizler ordusuna 4 milyonun ilave oldugunu ifade ediyor`` diyen Bakan Çelik, söylekonustu: ``Issizler ordusunun 197 milyonu buldugunu, 2013 yilinda ise bu rakamin 5 milyon daha artarak 202 milyona ulasacagini ve 2014 yilinda da 3 milyon issizler ordusuna yeni katilim olacagini ifade ediyor. Tablo tabii ürkütücü, bu açidan dünyanin yarisiniolusturan kadinlarin konumu, durumu son derece önem arzediyor. Yani dezavantajli gruplarin sorunlarinin çözümü bu süreç içerisinde önemli. Bugün Türkiye`deki issizlik rakamlari açiklanacak ama genelde baktigimiz zaman AB`de ortalama 10,7`leri bulan genç issizligin yüzde 24`lere dayandigi ve kadin issizliginde 11`lere yaklastigi bir süreci yasiyoruz. Türkiye tüm bu kriz ortamlarina ragmen yasanan küresel krizlere ragmen issizlikkonusunda veya istihdam konusunda ciddi basarilar elde etmistir. Bunun sebebi nedir? Türkiye`deki bu basarinin altinda yatan neden, Türkiye`de özellikle son 10 yilda öngörüler, muhtemel gelecekteki senaryolara göre politikalar üretebilmekonusundaki becerilerimiz ve durusumuz bu basariyi getirmistir.``

Istihdam alaninda yaptiklari çalismalari anlatan Bakan Çelik, issizlikle mücadelede kayda deger basari elde edildigini yineledi.

 

`Söylemesi kolay, gerçeklestirmesi kolay degil`

Bakan Çelik, ``Rakamsal olarak ifade edecek olursak, 4 yilda 4 milyonun üzerinde istihdam gerçeklestirdik. Bu söylemesi kolay ama gerçeklestirmesi o kadar kolay bir hadise degil`` dedi. Kadinlarin çalisma hayatinda yer almasina yönelik de önemli mesafeler katettiklerini ifade eden Bakan Çelik, ancak gelinen noktanin yeterli olmadigini söyledi.

Bakan Çelik, söyle devam etti: ``Ama düne göre mukayese ettigimizde is gücüne katilma orani yüzde 23`lerden yüzde 31`lere gelmis bulunuyor, istihdam orani ise yüzde 20`lerden yüzde 27`lere ulasmis bulunuyor. 2004`ten bu yana kadinin is gücüne katilimi 2 milyon 900 bin dolaylarinda artarken, bunlarin 2 milyon 530 binin istihdam edildigini görüyoruz. Kadin issiz sayisinda 375 bin bir artis söz konusudur. Simdi hedeflerimiz var tabii. Ulusal istihdam stratejisinde hedefimiz, kadinlarin is gücüne katilma oranini yüzde 38`lere tasimak. Buna daha da yüksek olmaz mi diye bazi derneklerden itirazlar oldu ama gerçekçi olmak gerekir. Daha yukarisini hedefliyoruz ama eldeki veriler çerçevesinde yüzde 38 hedefi önemli bir hedeftir diye düsünüyorum. Kadinlarin is gücüne katilim oranina AB cografyasinda baktigimiz zaman ortalama olarak yüzde 66`larda oldugunu görüyoruz. Istihdam oranlari açisindan AB ortalamasinin yüzde 59`lara yükseldigini görüyoruz. Tabii bu mukayeseyi kendimizde yaptigimiz zaman Türkiye-AB mukayesesi yaptigimiz zaman daha ne kadar is yapmamiz gerektiginin de bilincindeyiz.``

 

`Aileyi toplumun temeli olarak görüyoruz`

Aile bütünlügünün Türk toplumu için önemine deginen Bakan Çelik, aileyi toplumun temeli olarak gördüklerini söyledi. Bunun için anne babalarin çocuklarina ayirdiklari zamanin, aile bütünlügü açisindan önemli oldugunu vurgulayan Bakan Çelik, Dünya Saglik Örgütü`nün normlarina göre saglikli bir birey için bebeklerin 2 yil emzirilmesi gerektigini hatirlatti.

Bakan Çelik, sunlari kaydetti: ``Bu açidan bir yandan saglikli bireyler yetistirmek ve aile bütünlügünü korumak bir yandan da kadin istihdamini artirmak temel hedefimizdir. Bu konuda ebeveyn izni önemli bir sosyal politika araci oldugunu belirtmek istiyorum. Avrupa`ya baktigimizda bu izin süresinin Almanya`da 14 hafta, Fransa`da 32 hafta, Ingiltere`de 52 hafta, Türkiye`de ise 16 hafta oldugunu biliyoruz. 8 haftadan 16 haftaya gelindi. Bugünkü talepleri de biliyoruz. Konunun bir de bu alanda isveren boyutu var. Çalisan kadinin isveren açisindan bu ve benzer izinler dikkate alindigi zaman, bu ve benzeri haklar dikkate alindigi zaman is gücüne daha yogun katilimini saglamayi hedefledigimiz zaman isveren boyutu karsimiza çikmakta. Tabii isverenler is yerlerinde devamliligi ve verimliligi gözetirler, karlilik onlar için esas. Aslinda çok yanlis bir sey degil ama isin gerçegini görmeniz açisindan, bunu ifade ediyorum. Dolayisiyla ortaya koyacagimiz çözümlerde, kadin istihdami açisindan negatif bir durumun, ortaya çikmamasini saglayici bir yaklasim içerisinde olmamiz gerekiyor.``

Çelik, bir yeri düzeltirken daha büyük tahribata neden olunmamasi gerektigini belirtti.

 

3 çocuk

Konunun diger boyutunun nüfus meselesi oldugunun altini çizen Bakan Çelik, ``Beseri sermaye bir ülkenin takdir edersiniz ki en önemli gücüdür`` dedi. Avrupa nüfusunun hizla yaslandigina dikkati çeken Bakan Çelik, ``Türkiye genç bir nüfusa sahip olmasina ragmen yeni tedbirleri zorunlu kilacak bir gelecek bizi bekliyor`` ifadelerini kullandi.

Çelik, 2011 yilinda binde 13,5 olan yillik nüfus artisinin 2012`de binde 12`ye geriledigini vurgulayarak, söyle konustu: ``65 yas üstü nüfusun bugün yüzde 7,5 düzeyinde oldugunu ama bunun 2023`te 10,2 düzeyine çikacagini dikkate aldigimizda, bir baska ifade ile bugün ortalama yas 30`larda iken, 2023`te bunun 34`lere çikacagi dikkate alindiginda, nüfus meselesinin, genç nesil meselesinin dolayisiyla çocuk meselesinin ne kadar önemli oldugu ortaya çikmaktadir. Hükümet olarak politikalarimizi ifade ederken, özellikle sayin Basbakanimizin asgari 3 çocuk ifadesinin altinda yatan gerçekler var. Bunlar rastgele ifade edilmis cümleler degil, bilimsel verilere dayanan tespitler neticesinde ifade edilmis cümleler. Bizim yapmamiz gereken özellikle, istihdam politikamiz açisindan, nüfus artis hizini gözeten istihdam politikasi, aile birligini saglayan bir istihdam politikasi, saglikli nesillerin yetismesini tesvik eden bir istihdam politikasini sürekli hale getirmemiz gerekiyor.``

Bakanlik olarak kadin istihdaminin tesviki için üzerinde çalistiklari konular oldugunu belirten Çelik, sunlari kaydetti: ``Bunlardan birincisi dogum izninin 24 haftaya çikarilmasi, maliyetinin devlet tarafindan karsilanmasi. Digeri, dogum iznine ayrilan kadinin dogumdan sonra ise alinmasinin zorunlu kilinmasi, memur olan annelerin ücretsiz dogum izninde geçen sürenin de derece kademe hesaplarina katilmasi, çocuk yardimlarinin artirilmasi, kamu kurumlarinda kres zorunlulugu getirilmesi, çocuk sayisina göre kadinlarda emeklilik yasinin kademelendirilmesi yani asagi çekilmesi. Bir digeri yari zamanli ve kismi zamanli çalisma. Bu ve benzeri birçok alternatif su anda bakanligimizin ve bakanliklar arasi çalismalarimizin gündeminde olan konular. Yani yalniz 3 çocuk asgari deyip isi birakmiyoruz, bunun saglanmasi ve kadin haklari açisindan atilmasi gereken adimlar ne ise bunlarin atilmasi konusunda bir bakanlik kuruldu, bakanlik kurulmakla da kalmadi atilmasi gereken adimlar konusunda da ciddi bir dayanisma ve güzel bir çalisma ortamindayiz.``

 

`Çocuk da yaparim kariyer de`

Çelik, dün aksam Basbakan Recep Tayyip Erdogan ile birlikte oldugunu ve Basbakanin bu konudaki çalisma talimatlarini bir kez daha verdigini kaydetti. Bu konudaki çalismalarin sürdügünü yineleyen Çelik, kisa sürede sonuç alacaklarini bildirdi.
Bakan Çelik, ``Yapacagimiz çalismalarla `çocuk da yaparim kariyer de yaparim` diye yaygin bir cümle var ya iste bunun altini doldurmaya dönük, çalismalari içeren bu konu basliklarini sizlerle paylasmis oldum. Inaniyorum bu konularda elde edecegimiz basarilar, kadina siddet konusunu da gündemden kaldiracak ve bu konularda yasanan sikintilari gündemimizden çikaracak temennisinde bulunuyorum`` dedi.

Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskan Yardimcisi Bela Szombatiise kadinlarin isgücü piyasasindan çikmaya zorlandigini ve genellikle kisa süreli islerde, düsük ücretlerle çalistirildiklarini söyledi. Szombati, kadinlarin isgücü piyasasinda daha aktif yer almasi için küresel anlamda bir destek gerektigini ve bu alandaki çalismalarinin sürecegini kaydetti.

Öte yandan daha önce toplantiya katilacagi belirtilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin`in ise programi nedeniyle katilamadigi bildirildi.



  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.1 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı