Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Dönüsüm Konutlarinin Temeli Depremle Atildi

Dönüsüm Konutlarinin Temeli Depremle Atildi

Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm konutlarinin temeli, Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce`nin katildigi bir törenle atildi. Temel atma töreni esnasinda yasanan deprem ise; kisa süreli bir panige neden olurken, Bakan Güllüce ?Tarihe geçti bu. Depr

Dönüsüm Konutlarinin Temeli Depremle Atildi

Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm konutlarinin temeli, Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce’nin katildigi bir törenle atildi. Temel atma töreni esnasinda yasanan deprem ise; kisa süreli bir panige neden olurken, Bakan Güllüce  Tarihe geçti bu. Depremle ilgili konusuyorduk, takriben 1-2 dakika sonra deprem oldu” dedi.

Proje alani yanindaki Yunus Emre Ilkokulu bahçesinde gerçeklesecek törene;  Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce, TBMM Anayasa Komisyonu Baskani Burhan Kuzu, AK Parti Milletvekili Osman Askin Bak, Esenler Kaymakami Yüksel Ünal, Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, projeyi üstlenen Emlak Konut Gayrimenkul Yatirim Ortakligi A.S. Genel Müdürü Murat Kurum, Ilçe Milli Egitim Müdürü, Belediye Baskan Yardimcilari, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayida vatandas katildi.

Esenler’de yürütülen kentsel dönüsüm çalismalarinin anlatildigi kisa bir filmin gösterilmesinin ardindan baslayan törende konusan Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, temeli atilacak olan kentsel dönüsüm konutlarinin hem Istanbul, hem Esenler açisindan önemli bir miladin adi oldugunu ifade etmeme gerekir” dedi. Havaalani Mahallesi’nde yürütülen kentsel dönüsüm çalismalari hakkinda bilgi veren Göksu, “ Havaalani’ndaki kentsel dönüsüm çalismalari öncesinde yerle bir olma ihtimali yüksek bu alanlari gezdigimde gerçekten uyku tutmayan geceleri yasadik. Korkumuz binalarin yikilmasi degil, korkumuz o gerçekten yipranmis, binalarin altinda kalacak olan bizim aziz canlarimiz, çocuklarimiz” dedi.

BUGÜN GÜZEL GÜNÜ GÖRME VAKTI

 “Bugün güzel günü görme vakti” diyen Göksu, kentsel dönüsüm çalismalarinin özellikle 30 Mart 2014 yerel seçim döneminde manipüle edildigini belirtti ve,  “(Havaalani Mahallesi’nde konutlarinizi yapmayacaklar) diyenler, (sizi Arnavutköy’e sürecekler) diyenler simdi neredeler”  dedi. Göksu, Esenler’de yürütülen kentsel dönüsüm çalismalarinda emegi geçen herkese tesekkür ettikten sonra, projenin Emlak Konut GYO tarafindan yapilacagina dikkat çekerek, “Hem biz rahat bir nefes aldik. Hem de buradaki hak sahipleri rahat bir nefes aldilar. Su anda devlet burada çok büyük bir fedakârlikla duruyor. Buranin yaklasik yatirim maliyet 350-400 trilyon civarinda. Emlak Yatirim GYO bu kadar büyük bir yatirimi üstlendi. Sadece ve sadece insani çok sevdigi için” diye konustu.

Esenler’de yürütülen diger kentsel dönüsüm çalismalari hakkinda da bilgi veren Göksu, kamu eliyle yapilacak konut adedinin 7 bin 540, özel sektörle beraber yapilacak konut sayisinin 688 konut oldugunu söyledi. Esenler’de toplam 100 bin konutun dönüsmesi gerektigini ifade eden Göksu, su anda 9 bin 40’ta olduklarini yani yaklasik yüzde 10’da olduklarini kaydetti ve bu oranin Esenler gibi yikip yapmak zorunda olunan bir yer için büyük bir basari oldugunu söyledi.

ISTANBUL’A ÖRNEK TESKIL EDECEK

Göksu’dan sonra konusan Emlak Konut Gayrimenkul Yatirim Ortakligi A.S. Genel Müdürü Murat Kurum ise; Emlak Konut hakkinda bilgi verdikten sonra “Istanbul’da su ana kadar yapilan en büyük kentsel dönüyüm projelerinden birinin içinde olmak bize ayri büyük bir memnuniyet veriyor. Insallah bu proje dönüsüm anlaminda Istanbul’a örnek teskil edecek” dedi.

Depremin insani öldürmedigini, tedbirsizligin insanlari öldürdügünü söyleyen Kurum’dan sonra konusan Esenler Kaymakami Yüksel Ünal da, depremle ilgili gereken tedbirlerin alinmasi gerektigini vurguladi. Konutlarin yenilenmesinin temel bir ihtiyaç oldugunu belirten Ünal, herkesin bireysel olarak dönüsümü saglamasi gerektigini belirtti.

DEPREMI GÖZ ARDI ETMEYELIM

Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce yapti.  Güllüce, Türkiye’de insaat sektöründe harcanan yatirim bedellerinin geçmiste hayal edilemeyecek rakamlar oldugunu söyledi. Deprem gerçeginin göz ardi edilmemesi gerektigini vurgulayan Bakan Güllüce, “Bir süreç istiyor bu is. Son 1-2 yil içinde bu is çok hizlandi. Türkiye artik dev bir ülke. Medeniyet tasavvurumuza uygun sehirler olmasi gerekiyor” diye konustu.

GÜLLÜCE UYARDI

Bazi sektör temsilcilerinin kanun boslugundan yararlanarak harç parasi ödememek için farkli yöntemlere basvurdugunu belirten Bakan Güllüce, sert elestirilerde bulundu. Güllüce, bu konuda sunlari söyledi:

 “Riskli binalar da yapiliyor ve yenileniyor. Burada kanunun kendilerine göre açigini buldugunu sanan bazi uyaniklar harç ödememek için, ya da bazi yanlislara tenezzül edip riskli bina hüviyetine sokup yeniden yapimina giriyorlar. Sunu iyi bilsinler ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti 5 sene sonra da olsa bu tip firildakliklari bulur, önüne geçer. Aman ha kimse kanunlarin boslugundan, kanunlarin açigindan yararlanip da sadece harci ödememek için ya  da imarin bazi açiklarindan faydalanmak için bir seyler yapmaya kalkarsa eninde, sonunda hem kendisini magdur eder, hele hele geriye dönüsü oldugu için de çok kötü bir faturasi olur.”

DEPREM KORKUTTU

Tören, yapilan protokol konusmalarinin ardindan temel atma töreniyle devam etti. Bakan Güllüce, beraberindeki diger protokol üyeleriyle birlikte sahneye çikarak, video konferans sistemi araciligiyla önce Nenehatun Mahallesi’nde özel sektör tarafindan yürütülen ilk ada bazli kentsel dönüsüm çalismasina canli baglanti kurup Azizeye Konutlari’nin temelini attilar. Tam 72 bin metrekarelik alan üzerinde 2.358 konut ve 42 isyerini kapsayan Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm Projesinin temelini atmak üzereyken saat 12.33’de Ege Denizi`nde meydana gelen 6,5 büyüklügündeki deprem hissedilmeye baslandi.  Okula yakin duran vatandaslar,  kenarlara kaçisirken tam butona basmak için mikrofon elinde bekleyen Bakan Güllüce ise, "Tam depremi konusmustuk, deprem de fena vurdu. Ne kadar isabetli bir çalisma yapiyoruz iste sahidi" dedi. Panigin atlatilmasinin ardindan hayirli olmasi temennileriyle konutlarin temeli atildi.

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli