Tarih: 01.01.2018 00:00

Dönüsüm tasarisi degisiklikleri yapildi

Facebook Twitter Linked-in

Tasariya göre, riskli yapilarin tespiti, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan hazirlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masraflari kendilerine ait olmak üzere öncelikle yapi malikleri veya kanuni temsilcileri tarafindan, bakanlik tarafindan lisanslandirilan kurum ve kuruluslara yaptirilacak. Çalismanin sonucu, Çevre ve Sehircilik Bakanligi veya ilgili idareye bildirilecek.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, riskli yapilarin tespitini süre vererek, maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebilecek.

Verilen süre içinde yaptirilmadigi takdirde, tespitler Çevre ve Sehircilik Bakanligi veya idare (belediyeler veya il özel idareleri) tarafindan yapilacak veya yaptirilacak.

Bu tespitlere karsi malikler veya kanuni temsilciler, 15 gün içerisinde itiraz edebilecek. Bu itirazlar, bakanlikça, üniversitelerden 4 ve bakanlikta görevli iki kisiden olusturulan teknik heyet tarafindan incelenerek, karara baglanacak.

Yenileme projelerinin gerektirdigi uygulamalar, verilen süre içinde yapi malikince yapilmadigi takdirde il özel idaresi veya belediye tarafindan yapilarak masrafi yapi malikinden tahsil edilecek. Il özel idaresi veya belediye, yapi malikinin uygulama masraflarini ödemesini kolaylastirici tedbirler alabilecek.

Bakanligin talebi üzerine Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsaminda bulunan yerler de dahil olmak üzere, riskli alanlarda ve rezerv yapi alanlarinda olup Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan tasinmazlardan; Kamu idarelerine tahsisli olanlar, MSB`nin uygun görüsü alinip Bakanlar Kurulu karariyla, kamu idarelerine tahsisli olmayanlar, ilgili kamu idaresinin görüsü alinarak bakanliga tahsis edilecek veya bakanligin talebi üzerine TOKI`ye ve idareye bedelsiz devredilebilecek.

Hazine disindaki kamu idarelerin mülkiyetinde olan tasinmazlar da TOKI`ye veya idareye bedelsiz devredilebilecek.

Tahsis ve devir tarihinden itibaren 3 yil içinde ve gerekli görülen hallerde bakanligin talebi üzerine Maliye Bakanliginca uzatilan süre içinde maksadina uygun olarak kullanilmadigi ilgili bakanlikça tespit edilen tasinmazlar, bedelsiz olarak ve resen tapuda Hazine adina tescil edilecek veya önceki maliki olan kamu idaresine devredilecek.

Uygulamayi yürüten kurum veya kurulus, riskli alanlarda kanun kapsamindaki proje ve uygulamalar süresince her türlü imar ve yapilasma islemlerini geçici olarak durdurabilecek.

Uygulamaya konu olan tasinmazlar, tahsis ve devir islemleri sonuçlandirilincaya kadar Maliye Bakanliginca satilamayacak, kiraya verilemeyecek, tahsis edilemeyecek, ön izne veya irtifak hakkina konu edilemeyecek.

Ilgili bakanlik, idare ve TOKI tarafindan talep edilmesi halinde, riskli alanlardaki yapilar ile riskli yapilara elektrik, su, dogalgaz hizmetleri verilmeyecek ve verilen hizmetler ilgili kurum ve kuruluslar tarafindan durdurabilecek.

Kaynak:CNNTurk




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —