Dönüsümün böylesi barinma hakkina saldiri

Dönüsümün böylesi barinma hakkina saldiri

YIKIM TEHLIKESIYLE KARSI KARSIYA OLAN 1 MAYIS MAHALLESI SAKINLERI BÖYLE DIYOR Hasim Demir / Musa Nuri Gündogdu

Kentsel dönüsümle birlikte dört parçaya ayrilmak istenen, Ümraniye ilçesine bagli 1 Mayis Mahallesi sakinleri, kentsel dönüsümün barinma hakkina yapilan saldiri oldugunu belirtiyor.

Basta Istanbul olmak üzere büyük kentlerin tümünde kentsel dönüsüm adi altinda yikim çalismalari artarak devam ediyor. Sulukule, Ayazma, Aydos, Basibüyük, Derbent ve Armutlu’dan sonra, kentsel dönüsüm kapsaminda yikimlarin baslayacagi bir yer de Istanbul’un Atasehir ilçesine bagli 1 Mayis Mahallesi. Mahalledeki binalarin 60 gün içerisinde yikilmasi planlaniyor.

Kentsel dönüsümün, barinma hakkina yapilan bir saldiri oldugunu belirten 1 Mayis Mahallesi sakinleri ise kurduklari Site ve Esenevler Mahalleleri  Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi ve 1 Mayis Yikimlara Karsi Mücadele Platformu’nda örgütlenerek mücadele yolunu seçti.

Yikimlara Karsi Mücadele Platformunun içinde onlarca yöre dernegi, siyasi parti, muhtarlik, mimar ve mühendis odasi, sehir planlamacisi, inanç ve kanaat önderi bulunuyor. Bu platform bir yandan kentsel dönüsüm politikalarina karsi mücadele yol ve yöntemleri hakkinda aydinlatma çalismasi yaparken bir yandan da hukuki girisimler için çesitli davalar açiyor.

Her geçen gün üye sayisi artan Site ve Esenevler Mahalleleri Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi, kurulan mücadele platformu ile ortak hareket ederek  ev ziyaretleri yapiyor, mahallelerde yeni bir zorunlu göçün olmamasi için çaba gösteriyor. Biz de kentsel dönüsümle birlikte evlerinin yikilmasina karsi mücadele eden mahalle sakinleriyle bu durumu konustuk.

TOPYEKÜN MÜCADELE

Site ve Esenevler Mahalleleri Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Mehmet Tas, AKP Hükümetinin barinma sorununu çözmek istemedigini söylüyor. Ikamet ettikleri Site ve Esenevler Mahallelerine bos bir arazi statüsünde imar izni verildigini belirten Tas, “Yani yüzde 36 kamusal alana ayrilmis bir bölge. Bundan dolayi da birçok aile magdur edilmis durumda. Biz dogrudan magdur edilmis binlerce aile bir araya gelerek, bu magduriyetleri gidermek için bir dernek kurmak fikrinde birlestik. Sulukule örnegini göz önüne alarak, bireysel hareket etme yerine toplu davranma ve topyekün bir mücadele yolunu seçtik. Pek çok deneyimden yararlandik.  Basibüyük, Aydos, Ayazma, Sulukule, Armutlu, Derbent, Fikirtepe örnekleri bizim için ögretici olmustur” diye konustu. Dernegin 25 bin emekçiyi kapsadigini söyleyen Tas, “Bu emekçilerin hepsi barinma hakki için mücadele ediyor. AKP ve onun yerel yöneticileri bizi bölmek için önce mahalleyi dörde böldüler. Bir kismimizi Ümraniye’ye, bir kismimizi da Atasehir’e bagladilar. Bu bilinçli bir politikadir. 35 yildir bu mahallelerde yasiyoruz. Görülmemis bir biçimde zorbaliklarla karsilastik. Konutlarimizin her tuglasinda, attigimiz betonda, fayansta alin terimiz ve kanimiz var. Simdi kentsel dösüm, ya da kentsel sürgün politikalari ile göçe zorlaniyoruz. Sürgün edilmek isteniyoruz. Sosyal hayatimiz, komsuluk iliskilerimiz yok edilmek isteniyor” dedi. Tas, tüm kentsel dönüsüm derneklerini tek çati altinda birlestirmek istediklerini aktardi.

Site ve Esenevler Mahalleleri Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Hidir Elitok da Atasehir’e Merkez Bankasi, Dünya Bankasi tasinip finans merkezi yapildigi için mahalleden sürülmek istediklerini belirtti. Elitok, “Kentsel dönüsümün amaci, saglikli konut saglamak degil, kentin havadar, oksijeni bol alanlarinin ranta açilmasidir. Insanlarimiz bencillige ve bireysellige itiliyor. Herkesi kendini kurtarmaya itiyorlar. Buna izin vermemek için örgütlendik, bir araya geldik. Demokrasi güçleri olarak Istanbul çapinda yikimlara karsi barinma hakki mücadelesini birlestirmeyi amaçliyoruz” diye konustu. Elitok, “Mahallemizde 1200 parsel, 5 bin konut yagmalanacak. 5 bin ailenin sosyal dokusu bozulacak, sürgün edilecek. Göç baslayacak. Birlik olmamiz sart. 35 yildir yoksulluklar içinde birlikte yasadik. Kaderimiz ayni. Tüm odalar, meslek örgütleri ve yöre dernekleri ile bir araya gelmeli direnis cephesi olusturmaliyiz” dedi.

“Sulukule’den, Tuzla’ya kadar yikimlara karsi barinma hakki için mücadele eden emekçilerle bulustum. Bu halka diyet borcumuz var. Birlik olmak sart” diye konusan Kürecikliler Dayanisma ve Kültür Dernegi Saymani Ibrahim Polat, 1 Mayis Mahallesinin dörde bölündügünü vurgulayarak, “Dünya Ticaret Merkezinin hemen yani basimizda olmasi tesadüf degildir. Kentsel dönüsüm rantsal dönüsümdür. Ali Cengiz oyunlari oynaniyor. Ne idügü belirsiz müteahhitler mahallemizde cirit atiyor. Yesil alan, 5 binlik gibi farkli olan statüler gerekçe gösterilerek burada oyun oynaniyor. Bu oyunlari bosa çikarmak için öncelikle birligimizi pekistirmeliyiz. Uluslararasi rant sirketlerine karsi birligimizi pekistirip mücadele edecegiz ve onlarin heveslerini kursaklarinda birakacagiz” dedi.

INSANLARIN ÖZGÜRLÜGÜ ELINDEN ALINMAK ISTENIYOR

Atasehir Pir Sultan Abdal Cem ve Kültürevi  Sube Baskani Metin Arslan, kentsel dönüsümü rantsal dönüsüm olarak niteliyor. AKP iktidarinin, tarihin en büyük rant vurgununu yapmak istedigini söyleyen Arslan, “Ümraniye’ye dahil olan mahallelerde 1/ 5000’lik planlari geçirdiler. Ümraniye’nin 1/ 1000’lik planlari geçince bu saldiri daha da hizlanacak. Bu bölgenin, E-5’e yakin olmasi zeminin sert ve kayalik olmasi, finans merkezine yakinlik rant istahini daha da kabartiyor” diye konustu. Insanlarin müstakil evlerinde özgür oldugunu belirten Arslan, “Yikima ugrayanlarin büyük binalarda yasamalari da kesin degil.  Konutlarin bir kismi saglam degil. Bu yerinde dönüsümle saglamlastirilabilir. Kentsel dönüsüm yalniz ranti amaçlamiyor, insan iliskilerini de yok ediyor” dedi.

Mahallede esnaflik yapan Hüseyin Kozan da dernegin kurulmasinin önemli oldugunu belirtiyor ve “Ben kiraciyim. Dernekte birliktelik, dayanisma olmazsa ise yaramaz. Konut hakki beni de ilgilendiriyor. Bazi kisiler ve sahislar, fakli egilimleri kiskirtarak isi sabote etmeye çalisiyor. Bazi müteahhitler gelip arazi kontrolü yapti. Hatta bazilariyla protokol imzalandi bile. AKP’li yerel yöneticilerin, TOKI’nin ince bir hesabi var. Biz bu ince hesabi açiga çikarip bosa düsürmeliyiz” dedi.

`NE SÜRGÜNE, NE DE GÖÇE IZIN VERMEYECEGIZ`

Site Mahallesinde oturan Hasan Bahadir ise “AKP açiktan oyun oynuyor, CHP’li belediye de bu büyük ranttan  pay almak istiyor. Ikisine de güvenmiyoruz. 30 yildir ayni sokakta yasadigim komsularimdan ayrilmak istemiyorum. Bilmedigim bir yere de göç etmek istemiyorum” seklinde konustu.
36 yildir Esenevler’de ikamet eden Melek Dönmez istenilen her türlü vergiyi ödedigini belirtiyor. “Beni buradan sürgün edip zenginlere verecekler burayi” diyen Dönmez, “Benim kanim akti, alin terim akti burada. Canimi alirlar, evimi alamazlar. Malatyalilar, Sivaslilar, Maraslilar, Amasyalilar olarak birligiz. AKP istedigi gibi cirit atmasin. CHP de AKP’nin arkasina siginip ben burada ne koparirim derdine düsmesin” seklinde konustu.

Tekstil isçisi olan Seval Akdemir, “Tek seçenek barinma hakki için örgütlenerek mücadele etmektir. Siyasi mücadele olmadan barinma hakki kazanilamaz. AKP rant pesinde, CHP’li belediye de sessiz kaliyor. Halk magdur oluyor.  CHP’li belediye halki düsünüyorsa niye bir sey yapmiyor. Yoksa rant onlarin hevesini de mi arttiriyor” diye sordu.(Istanbul/EVRENSEL)


ATASEHIR’DE KENTSEL DÖNÜSÜM PANELI DÜZENLENDI

Platform genis aydinlatma çalismalari baslatarak halk toplantilari yapiyor. Ilk olarak 18 Agustos Cumartesi günü Atasehir 1 Mayis mahallesi Pir Sultan Abdal Cem ve Kültür evinde bilgilendirme amaçli bir panel düzenledi. Bu panele yüz elliyi askin kisi katildi.
Panelin açilisindan önce 17 Agustos 1999 tarihinde Gölcük merkezli Marmara depreminde hayatini kaybedenlerle su anki 1 Mayis mahallesinde 1977’de kendi imkanlariyla konutlarini yapmak isteyen emekçilere yapilan saldirida hayatini kaybedenler için saygi durusunda bulunuldu.
Panelistlerden Istanbul Mimarlar Odasi Büyük Kent Subesinden Mimar Murat Yalçinsoy, kentsel dönüsüm yasasi adi altinda yapilan uygulamalarin hiçbir sekilde halkin menfaatine islemedigini belirterek, “Yapilan düzenlemelerle hiç kimsenin lehine dayanak olacak yasal bir hak olmadigi ve yapilan itirazlarinda geçersiz oldugu ortaya çikti.Yapilacak sey sözlesme imzalamamaktir” dedi.
Çagdas Hukukçular Derneginden Ilknur Alcan, “Iktidar koruyucu hükümleri tamamen kaldirmistir. Bu alana dair çevre ve sehircilik bakanligina büyük yetkiler verilmistir. Sosyal alanlar halkin elinden bedelsiz olarak alinip peskes çekilmektedir” diye konustu.
Konut Hakki Koordinasyonundan Köksal Dogan da “Sariyer Derbent’te yerlesik olan halkin konutlari kismen Mili Savunma Bakanligi, kismen hazine, kismen sahis arazileri üzerindedir.1984 imar affi nedeniyle tapu tahsis belgesi verildigi halde sulandirmayla ne yazik ki esas tapuya dönüstürülemedi. Bu durumda olan diger semtlerdeki magdurlarla diyalog halindeyiz. Kurum olarak bir kooperatif kurduk. Bu tüzel kisilik üzerinden faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” seklinde konustu.
Gülensu Yasam ve Dayanisma Merkezinden Enver Delibas ise “Semtimizde saldirilara ve hak gasplarina karsi barinma hakkimizi ve yasam hakkimizi sürdürmek için mücadele ediyoruz. Konutumuz yaninda sularimiz, ormanlarimiz ve yesil alanlarimiz talan edilmesin diye örgütleniyoruz. Mahallemizde, sokagimizda birlesik bir mücadele için örgütleniyoruz” diye konustu.


‘SÜRGÜN OLMAK ISTEMIYORUM’

Semih Akdemir – Esnaf: VARYAP, Ali Agaoglu zengin olacak diye ben sürgün olmayi, göç etmeyi düsünmüyorum. 1980’de 12 kisi burada yasamini yitirdi. O da barinma hakki içindi. Gerekirse biz de ölürüz ama ranta izin vermeyiz.
Serafettin Tutal – Ögretmen: AKP’nin yeni sehirler plani bizim üzerimizden uygulamaya sokulmak isteniyor. Bu plan yoksullari sürgün edip zenginlere oksijeni bol kentler yaratmaktir. Bunun aleti olmayacagiz. CHP de bu oyunun aleti olmayacagini ilan etsin.
Didem Yalinaçik - Lise Ögrencisi: Burada dogdum, burada evlenmek istiyorum, burada yasamak istiyorum. Gebze’ye, Kurtköy’e sürgün olmak istemiyorum. AKP kendi bindigi dali kesiyor. Bence CHP de bunu seyrediyor. Kimsenin aleti olmayacagiz. Dernek etrafinda birlik olacagiz ve mücadele edegiz.