Tarih: 12.10.2012 09:35

Dörtyol portakali yok oluyor

Facebook Twitter Linked-in

Diger illerden Iskenderun’a yolculuk edenleri yolculugun sonuna yaklasildiginda bir tarafta yemyesil çam örtüsüyle kapli Amanos daglari, diger yanda masmavi Akdeniz karsilar. Erzin’e yaklastikça sagli sollu portakal bahçeleri görülür. Biraz ilerde ise, demir çelik fabrikalarinin bacalarindan yayilan kömür kokularini duymaya baslarsiniz. Burasi hava ve deniz kirliligi açisindan Iskenderun Körfezi’nin en kirli kismidir. Simdilerde bacasi tamamlanan ve yapimi tüm hiziyla devam eden Sariseki termik santrali ve körfezde birbirini izleyecek olan 14 termik santralle birlikte çok kisa bir zaman içinde körfezin dogal güzelliklerinin yok olacagini söylemek gerçekçi bir yorum olacaktir.

TERMIK IÇIN ÖZEL KANUN

Dogu Akdeniz Çevre Dernekleri sözcüsü Oktay Demirkan, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) uygulama yönetmeliginde, OSB içinde yapilan nükleer ve termik santral disinda kalan yatirimlarda Çevre Etki Degerlendirme (ÇED) raporu  aranmadigi bilgisini verdi. Ancak bu maddenin kanun hükmünde kararname ile degistirilerek, Sariseki’de termik santral için de ÇED raporu aranmamasinin önünün açildigini ifade etti. “Ancak bir açmazlari vardi. Termik santralin külünü nereye dökeceklerdi? OSB disinda bir yerde kül depolama alani planlamislardi. Ama onun için de ÇED gerekiyordu” diyen Demirkan, Sariseki’ye de termik santral yapilacagini bu asamada ögrendiklerini dile getirdi.

TARIM YOK OLACAK

Sariseki’de yapilacak olan termik santralin günde 11-12 bin ton kömür yakacagini, ne kadar önlem alinirsa alinsin zehirli gazlarin havaya salinacagini söyleyen Demirkan, “Bu gazlar asit yagmurlari olarak yeryüzüne dönecek. Yörenin tarim ekonomisi yok olacak. Dünyaca ünlü Dörtyol portakalini artik yiyemeyecegiz” dedi.

Oktay Demirkan, bölgede bulunan Amanos ormanlarinin dünyanin en önemli gen bankalarindan biri oldugunu ifade ederek, “Asit yagmurlariyla Amanos ormanlarinin içinde yasayan canlilarla beraber yasam da yok olacak. Dolayisiyla gen bankasi durumundaki ekosistemi, birilerinin üç bes kurus daha fazla para kazanmasi ugruna kaybedecegiz” diye konustu.


SANTRALIN BÖLGEYE ZARARLARI

* Termik santraller ihtiyaci olan suyu denizden çekiyor ve isitarak tekrar denize birakiyor. Denize birakilan sicak su ekosistemi bozuyor. Deniz canlilari yok olma tehlikesi ile karsi karsiya.
* Termik santrallerden çikan zehirli gazlar, asit yagmurlariyla birlikte yer yüzüne geri dönüyor ve halk sagligini tehdit ediyor.
* Asit yagmurlari bitki yasamini olumsuz yönde etkiliyor ve tarimi yok ediyor.
* Hava kirliligi asit yagmurlari ile genis bir cografyaya da yayilacak.


‘ALTERNATIF ENERJI KULLANILSIN’

Halit Katkat (Emekli-Sen Sube Baskani):  Termik santral kurulmasi Iskenderun’un gözden çikarilmasi demektir. Körfezin fiziki yapisindan dolayi su ve hava sirkülâsyonu az. Bu yüzden termik santraller körfezde etkisini çok kisa zamanda gösterecek. Havayi kirletmeden de enerji saglamak mümkün. Magma tabakasinin üzerinde yasiyoruz. Termal enerjiyi, günes enerjisini, rüzgâr enerjisini kullanabiliriz. (Iskenderun/EVRENSEL)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —