Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

DSÖ: Obezite Avrupa'da salgin durumuna geldi, Türkiye ilk sirada

DSÖ: Obezite Avrupa'da salgin durumuna geldi, Türkiye ilk sirada

DSÖ'nün raporuna göre Avrupa bölgesinde obezite ‘salgin boyutuna’ ulasti, asiri kilo sorununun en yaygin oldugu ülke ise Türkiye.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ ), obezitenin 53 ülkenin dahil oldugu Avrupa bölgesinde "salgin boyutuna" ulastigini açikladi.

Konuya iliskin yayinlanan raporda obez veya fazla kilolu olan yetiskin sayisi göz önüne alindiginda listenin ilk sirasindaki ülkenin Türkiye olduguna vurgu yapilirken, Türkiye'deki yetiskin nüfusun yüzde 66,8'inin fazla kilolu oldugu ifade edildi.

'YILDA 1,2 MILYON ÖLÜME YOL AÇTI'

DSÖ'nün yayinladigi raporda, obezitenin bölgede son 50 yilda yüzde 138 arttigi ve Avrupa'da yilda 1,2 milyon ölüme yol açtigi bildirildi. Avrupa'nin Amerika'dan sonra obezitenin en yaygin oldugu bölge oldugu belirtilen raporda, Avrupa'daki yetiskinlerin yüzde 59'u ve okul çagindaki çocuklarin üçte birinin fazla kilolu veya obez oldugu vurgulandi. Obezitenin yilda en az 200 kanser vakasi disinda kalp hastaligi ve tip 2 diyabet gibi hastaliklara yol açtigi hatirlatildi.

Rapora göre, obez veya fazla kilolu olan yetiskin sayisi göz önüne alindiginda ilk sirada Türkiye bulunuyor. Rapordaki verilere göre Türkiye'de yetiskin nüfusun yüzde 66,8'i fazla kilolu, obez olarak nitelendirilenlerin orani ise yüzde 32,1.

Türkiye'nin ardindan, yetiskinlerde fazla kilolularin oraninin en yüksek oldugu ülkeler sirasiyla Malta, Israil ve Ingiltere oldu.

KLUGE: DURUM TERSINE ÇEVRILEBILIR

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, obezitenin Avrupa'da artik salgin boyutuna ulastigini ve durumun giderek daha vahim hale geldigini belirtti. Kluge, "sagliga yatirim yaparak ve uygun çevre kosullari olusturarak" bu durumu tersine çevirebileceklerini söyledi. DSÖ'nün önerdigi önlemler arasinda vergilerin sekerli içeceklerde artirilmasi, saglikli gidadaysa azaltilmasi, çocuklara sagliksiz gida satisinin sinirlanmasi yer aliyor.



  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false
  • Pazar 19.4 ° / 13.4 ° Güneşli