Baskent Yeni Delhi’de pazartesi günü hava sicakligi 48 dereceye çikti. Racastan eyaletine bagli Çuru kenti de 50 dereceyi asan sicaklikla dünya üzerindeki en sicak yer oldu.
Güneyde ülkenin finans ve is merkezi Mumbai’ye yaklasik 400 kilometre mesafedeki bölgelerde onlarca köy terk edilmis durumda. Susuzluk nedeniyle hasta ve yaslilarin disinda nüfusun yüzde 90’inin evlerini terk ettigi belirtiliyor.
2 bin kisilik kasabada 5-10 kisi
Ingiliz Guardian gazetesi, Maharastra eyaletine bagli Beed kenti yakinlarindaki 2 bin nüfuslu Hatkarvadi kasabasinda sadece 10-15 kisinin kaldigini aktardi.
Bölgede hava sicakliginin 45 dereceye ulasmasindan sonra kuyularin tamamen kurudugu haber veriliyor. Hint yetkililer, Aralik’tan beri devam eden kurakligin etkilerinin 1972’de 25 milyon kisiyi etkileyen kitliktan daha agir oldugunu söylüyor.
BBC Türkçe’nin aktardigi habere göre, kurakligin Karnataka ve Maharastra’da toplam sekiz milyon çiftçiyi etkiledigi, köylülerin her gün su kavgasi yasadigi belirtiliyor.
Kuraklik nedeniyle çok sayida hayvanin telef oldugu, misir, soya, pamuk, misket limonu ve baklagiller hasadinin yapilamadigi için bölge ekonomisinin darbe aldigi bildiriliyor.
Su sikintisi daha da agirlasacak
Büyük Okyanus’taki hava akiminin tersine dönmesiyle olusan hava-atmosfer olayi El Nino ve küresel isinmanin dünya genelinde kurakliklarin daha agir ve daha sik görülmesine neden olduguna dikkat çekiliyor. Bu durumun, kurak bir ülke olan Hindistan’i daha fazla etkiledigi vurgulaniyor.
Bilim insanlari, küresel isinma ve nüfus artisiyla sicakliklarin yükselmeye devam edecegini ve ülkede su sikintisinin daha da agirlasacagini söylüyor.
Hindistan’in en kurak bölgesi olan Maratvada’da son bes yilda 4 bin 700’den fazla çiftçi intihar etti. Sadece geçen yil intihar eden çiftçilerin sayisi 947.
Beed kentinde içme suyunun tamamen tükendigi, insanlarin çamasirlarini, bulasiklarini yikayamadiklari ve tuvaletlerinin sifonunu çekemedigi belirtiliyor. Halkin kirli su tüketmeye baslamasi nedeniyle hastaneler ishal vakalariyla bas etmekte zorlaniyor.
Guardian’a göre, parasi olanlar, tonu yaklasik bes dolara tankerle su getirtiyor.
Ancak kurumus barajlar ve göllerin dibinden çekilen bu çamurlu ve tuzlu sulari tüketenlerin çogunun hastaneye kaldirildigi, ineklerin bile bu suyu içmedigi söyleniyor.
Tuvaletlerini yapmak için havanin kararmasini bekliyorlar
Usa Cadha adli bir Sivacinagar sakini, “Artik tuvaleti kullanamiyoruz. Suyu satin almak zorunda kaldigimiz için 5-10 litre suyu tuvalet için harcayacak gücümüz yok. Tuvaletimizi disarida yapabilmek için havanin kararmasini bekliyoruz” dedi.
Bu yil az yagis kaydedilmesi nedeniyle Mayis sonu itibariyle ülkenin yüzde 43’ü kurakligin etkisi altinda. 2015’ten beri, 2017 hariç her yil kuraklik yasaniyor.
Sadece Maharasta eyaletinde 20 bin köyde içme suyu sorunu yasaniyor.
Bölgede 35 büyük baraj tamamen kurudu. Bin kadar küçük barajda su seviyeleri yüzde 8’in altina indi. Bu barajlara su veren nehirler çorak topraklara dönüstü.
Hindistan’in su ihtiyacinin yüzde 40’ini karsilayan yeralti sulari hizla azaliyor.
Geçen yil yayimlanan bir rapora göre aralarinda Yeni Delhi, Bengaluru, Çennai ve Haydarabad’in da bulundugu 21 kentte 2020’ye kadar yeralti su kaynaklarinin tamamen tükenecegi öngörüsünde bulunuldu.
Yaklasik bir milyar 300 milyon nüfuslu Hindistan’da halkin yüzde 40’i bu kentlerde yasiyor.