Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Dünyada 30 milyon, Türkiye`de 110 bin köle var

Dünyada 30 milyon, Türkiye`de 110 bin köle var

Yapilan bir arastirma, dünyada yaklasik 30 milyon insanin köle olarak yasadigini ortaya koydu. Arastirmada insanlarin zorbalik ve baski altinda sömürüldükleri, tacize maruz kaldiklari ve kötüye kullanildiklari belirtiliyor.

Yapilan bir arastirma, dünyada yaklasik 30 milyon insanin köle olarak yasadigini ortaya koydu. Arastirmada insanlarin zorbalik ve baski altinda sömürüldükleri, tacize maruz kaldiklari ve kötüye kullanildiklari belirtiliyor.

Modern kölelik üzerine arastirmalar yapan Özgür Yürü Vakfi (Walk Free Foundation), dünya çapinda 162 ülkeyi kapsayan ve tek tek ülkeler hakkinda verileri ortaya koyan kapsamli bir arastirma yapti.

Özellikle bati Afrika ve güney Asya’da insanlarin gözlerini dünyaya kölelik kosullarinda açtiklarina dikkat çeken arastirma raporuna göre, insanlarin kaçirilarak satildiklari, zorla evlendirildikleri ve ücretsiz olarak çalistirildiklari belirtiliyor. Rapora göre her zaman fiziki baski kullanilmiyor. Insanlar bir is veya meslek egitimi sözü verilerek kandiriliyor, gözdagi verilerek izole ediliyor ve bir çikmaz sokaga sürüklenerek kiskaca aliniyorlar.

Arastirma raporunda modern kölelik, bir insanin baska bir insanin  içinde bulundugu maddi veya manevi durumdan faydalanarak üzerinde hakimiyet ve kontrol olusturmasi ve ondan çikarlari için faydalanmasi veya kötüye kullanmasi seklinde tanimlaniyor ve amaca ulasmak için, fiziki veya psikolojik siddet, tehdit ve zor kullanildigi ifade ediliyor. Dünya çapinda ilk olarak bu kapsamda yapilan arastirma, ülke nüfuslarina göre kölelik oran ve sayilarini ortaya koyarken zorla evlendirme, çocuk ve insan ticaretine iliskin verilere yer veriyor.

AFRIKA VE ASYA BASI ÇEKIYOR

Raporda, 3.8 milyon nüfuslu bati Afrika ülkesi Moritanya’da 140 bin ila 160 bin arasinda köle kosullarinda yasayan insan oldugu belirtilerek, köleligin bu ülkede yasalara göre suç olmasi ve 10 yil hapis cezasi olmasina ragmen, adeta normal bir durum olduguna dikkat çekiliyor.  Böylece Moritanya, nüfusa oranla en fazla köle bulunduran 162 ülke içinde birinci sirada yer aliyor. Haiti’de de durum alarm verici boyutta. 10.2 milyon nüfuslu Haiti’de yaklasik 200 bin köle konumunda insan bulundugu tahmin ediliyor.  Üçüncü sirada yer alan 179 milyon nüfuslu Pakistan’da ise yaklasik 2 milyon insan köle gibi yasiyor.

Köleligin en az oldugu ülkeler olarak ise Izlanda, Irlanda ve Ingiltere yer aliyor. Köleligin bu ülkelerde az olmasina neden olarak, cografi konumlari ve nispeten ekonomik olarak refah içinde yasamalari gösteriliyor.

TÜRKIYE’DE 110 BINDEN FAZLA KÖLE VAR

Özgür Yürü Vakfi tarafindan hazirlanan endekse göre 90. sirada yer alan Türkiye’de 110 ila 130 bin arasinda kisi köle durumunda. Dünyanin en zengin ülkeleri içinde yer alan Almanya ise 162 ülke arasinda 136. sirada yer aliyor.

Arastirmacilar, gerçek sayilara ulasmanin güçlügüne dikkat çekerek yasal olmayan yöntemlerin kullanilmasi nedeniyle, kurbanlarin kapali kapilar ardinda tutulduklari ve bilgi almanin çok zor oldugunu belirtiyorlar. Yaklasik verilere ulasabilmek için iki farkli yöntem kullanilmis. Birincisi ilgili ülkelerin resmi verileri, hükümetlerden bagimsiz kurulus ve medyaya yansiyan veriler degerlendirilerek, bilimsel ayiklanmasi ve düzeltmeler yapilmis. Bir diger yöntem olarak da, eger varsa ilgili ülkeler üzerinde bilimsel arastirmalarda ortaya çikan sonuçlar üzerinden hareket edilmis.

AVRUPA’DA 880 BIN KÖLE VAR

Avrupa Parlamentosu Komisyonu tarafindan hazirlanan rapora göre Avrupa’da 880 bin kisi kölelik sartlarinda yasamini sürdürmek zorunda.
Rapora göre, 880 bin kisinin dörtte biri seks kölesi olarak çalistirilirken, mafya seklinde örgütlenen çetelerin yilda yaklasik 25 milyar avro kazanç sagladigini gösteriyor.
Raporda ayrica, AB sinirlari içinde 1300  kadar suç örgütünün faaliyet gösterdigine yer veriliyor.
Bu örgütler, insan kaçakçiligindan yilda 25 milyar, organ ve vahsi hayvan kaçakçiligindan ise yaklasik 18-26 milyar avro gelir elde ediyor.
Avrupa Parlamentosu bünyesinde çalisan CRIM Komisyonu, organize suç örgütlerinin önüne geçmek için AB üyesi ülkelerin polis ve adalet sisteminin birlikte uyum içinde çalismasinin zorunluluguna dikkat çekiyor.
CRIM Komisyonunun hazirladigi ve rüsvet, Internet kriminalitesi ve diger yolsuzluklari da içeren rapor, 23 Ekim tarihinde Avrupa Parlamentosunda görüsülecek.

Aziz Koçyigit

(Köln/EVRENSEL)

www.evrensel.net



  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.1 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 10.5 ° / 7.5 ° false