Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Durakoglu: Herkes avukatin biat etmeyecegini bilecek

Durakoglu: Herkes avukatin biat etmeyecegini bilecek

Ankara'da tüm engellemelere ragmen gerçeklestirilen 'Savunma Yürüyüsü'nün ardindan kente dönen Istanbul Barosu Baskani Mehmet Durakoglu, 'Ankara’da polis devletiyle karsilastik' dedi.

Barolarin yapisini degistirecek yeni yasal düzenlemeye karsi 19 Haziran’da birçok kentten baro baskanlarinin baslattigi ve tüm engellemelere ragmen Ankara'da yapilan açiklama ile tamamlanan “Savunma Yürüyüsü’nün” ardindan kente dönen Istanbul Barosu Baskani Mehmet Durakoglu, büyük bir ilgiyle karsilandi. Istanbul Barosu binasi önünde gerçeklestirilen karsilamaya, yüzlerce avukatin yani sira yurttaslar da katildi.

Baro binasina "Güçlü Baro Güçlü Avukat" pankarti asilirken, "Savunmaya Özgürlük", "Hukuk yok nefes alamiyoruz", "Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik yasasin" dövizleri tasiyan kitle sik sik, “Direne direne kazanacagiz”, "Savunma susmadi, susmayacak” sloganlari atti.

‘ANKARA POLIS DEVLETINE DÖNÜSMÜS’

Ardindan Baro binasi önüne gelen Durakoglu, burada yaptigi açiklamada meslek adina büyük bir savasin verildigi bir dönemden geçildigini söyledi. Adaletin ve savunmanin içine düstügü durumdan çikarilmasi için mücadele içerisinde olduklarini ifade eden Durakoglu, “Bilmedigimiz bir savasin içinden geldik. Biz bu ülkeyi hukuk devleti yapmak için ugrasirken, bu ülkeyi bir kanun devleti olmaktan çikaralim diye ugrasilirken gittik Ankara’ya, meger orasi bir polis devletiymis” diye tepki gösterdi.

NEDEN YÜRÜYEMIYORUZ TEPKISI

Türkiye’nin dört bir yanindan Ankara’ya yürüdüklerini ifade eden Durakoglu, “Bize Anayasa’nin açik hükümlerine ragmen, 2918 sayili yasaya ragmen, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi kararlarina ragmen, Anayasa Mahkemesi kararlarina ragmen toplanti ve gösteri yürüyüsü anlatmaya kalkistilar. Ya ne yapiyorsunuz, bize anlatir misiniz, biz neden yürüyemiyoruz diye sorduk. Neden yürüyemedigimizin yanitini bulamiyorlar” diye konustu. 

‘BIZ BURADAN GIDEMEYIZ’

Durakoglu, Ankara’da polisler tarafindan çembere alindiklarini ve izole edildiklerini belirterek, “Bu yaptigimiz suç ise eger gözaltina al o zaman. Böyle keyfi bir devlet düsünebilir misiniz? Böyle bir emniyet teskilati düsünebilir misiniz? Böyle bir güvenlik anlayisi düsünebilir misiniz? Onlara da söyledim. Türkiye’nin hiçbir yerinden böyle bir anlayis yok. Orasi baska bir cumhuriyet olmus neredeyse. Bir polis devleti olmus neredeyse. Açik açik söyledim, ben baro baskaniyim. Kanunsuz bir islem yapiyorsunuz. Bunu hesabini gittigim andan itibaren soracagim. Ama kimse burada bir avukatin hele bir baro baskaninin böyle bir kanunsuz islemle karsilastiktan sonra, ‘E madem siz öyle buyurdunuz öyleyse biz de geri dönelim demesini beklemeyin’ 3 ay mi sürecek, 5 ay mi sürecek, 8 ay mi sürecek biz buradan gidemeyiz” ifadelerinde bulundu.

‘AVUKATLAR BIAT ETMEYECEK’

Herkesin savunmanin susturulamayacagini, avukatlari esir alamayacagini bilmesi gerektigine dikkat çeken Durakoglu, sözlerini söyle sürdürdü: “Herkes avukatin biat etmeyecegini bilecek. Biz itiraz meslegiyiz. Biz rahat duracak isler yapmayiz. Bize biat ettirecek, boyun egdirecek seyler anlatamazsiniz. Kendilerine de söyledim. Ben burada yürümezsem Istanbul’a gidemem. Ben meslektasimin yüzüne bakamam. Ben isimi yapamam. Biz burada yürüyecegiz dedim. Sonunda yürüdük. Biz büyük bir orduyuz, eger bugün saat 14:00’e kadar bize olumlu bir sey söylemezseniz biz de ‘Büyük Savunma Mitingi’ için bütün avukatlari buraya çagiracagiz dedik. Bizi durduramazsiniz, 3 gün geçsin de yorulsunlar, ayakta kalsinlar da gitsinler diye hesap yapanlar, aylar geçse de bu mümkün degil, gitmeyecegiz, bunu bilmelisiniz.”

‘BÖYLE SEYLER OLABILIR’ DIYECEK BIR BARO ARAYISI

Düzenlemenin gerçeklesmesi halinde hukuk ve adaletin bitecegini, yargi bagimsizliginin tartisilamayacak duruma gelecegini belirten Durakoglu, “Biz bu ülkede yargi bagimsizligi için variz. Biz bu ülkeyi hukuk devleti yapmak için variz. Ve biliyoruz ki yargi bagimsiz olmazsa benim avukatlik yapabilmem mümkün degil. Kendi barosunu kurarak, hakimle iliskilerini düzenlemeye çalisan bir anlayis, kendi barosunu kurarak siddete ugramis kadinla ilgili tartisma açan anlayis, çocuklar istismara ugrarken, ya da iskence ve kötü muameleler gerçeklestiginde ‘olabilir olur böyle seyler‘ diye bilecek bir baro arayisi içindeler. Bunu yaptirmamaliyiz” sözleriyle konusmasini tamamladi.



  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli