EGITIM SEN’in çagrisiyla 11 Eylül’de Türkiye’nin dört yürüyüs koluyla baslayacak olan 4+ 4+ 4’e karsi 15 Eylül mitingi öncesi dün Mülkiyeliler Birligi’nde bir basin toplantisi düzenlendi.
KESK Genel Sekreteri Ismail Hakki Tombul, Basbakan Erdogan’in “dindar nesil yetistirmek istiyoruz” sözlerini hatirlatarak, “AKP’nin yeni nesil olusturma projesi, kendi siyasal ve ideolojik amaçlarina uygun bir sekilde 4+ 4+ 4 kademeli egitim seklinde hayata geçiriliyor” dedi. Tombul, basta milyonlarca ögrenci olmak üzere, toplumun bütün kesimlerini yakindan ilgilendiren 4+ 4+ 4 egitim sisteminin yasalasmasiyla egitimde ticarilesme ve dinsellestirmenin en büyük adimlarinin atilmis oldugunu söyledi.
‘EGITIM BASLAMADAN DAHA BIRÇOK ZORLUK YASANIYOR’
4+ 4+ 4 ile birlikte okullarin dönüstürülerek ögretmen ve ögrencilerin sürgün edilmesine ve velilerin parali okul servislerine mahkum edilecegine dikkat çeken Tombul, yeni egitim sistemi ile birçok zorlugun yasanacagini bunun egitim ögretim yili baslamadan görülebildigini söyledi. Tombul, “anadilde egitim talebi yok sayilmakta, kiz çocuklari eve kapatilmakta, çocuk gelinlerin, dindar ve kindar nesillerin yetismesine neden olan bu sistem, gelecegimiz olan çocuklarimizi irkçi ve gerici egitime maruz birakmaktadir” dedi. Emek ve demokrasi güçleri olarak, AKP hükümetinin içinde bulundugu ideolojik hedeflere kurban edilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Tombul, “4+ 4+ 4’ü durduracagiz” dedi. Tombul, tüm anneleri, babalari ve 4+ 4+ 4’e karsi herkesi, Egitim Sen’in 15 Eylül’de Ankara’da yapacagi mitinge çagirdi.
‘AKP’NIN DAYATMACI TAVRI TEHLIKE YARATIYOR’
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de, 15 Eylül mitingine gereken destegi sunacaklarini söyledi. Yeni egitim sistemiyle birlikte birçok karmasanin olusacagini kaydeden Gök, AKP’nin dayatmaci tavri yüzünden Türkiye’nin büyük bir tehlikeye dogru gittigini söyledi.
ÖDP Genel Baskan Yardimcisi Haydar Ilker de, egitim sisteminin her zaman önemli bir alani oldugunu söyledi. Geçmisten bugüne kadar egitim alaninda özellestirmeci, piyasaci, gerici birçok adimin atildigini Söyleyen Ilker, AKP bugün artik çekinmeden, korkmadan, istedigi her seyi hayata geçirdigini söyledi.
BDP Ankara Il Baskani Ahmet Aday da, toplantiyi Kürtçe selamladi. Anadilde egitime dikkat çekmek amaciyla Kürtçe selam verdigini kaydeden Aday, Türkiye’de sadece Türklerin yasamadigini, birçok inanç ve dilin egitim müfredati içerisinde bulunmadigina dikkat çekti. Aday, “Bu egitim sistemi bastan asagi degismelidir. Hiç kimse kendisini o egitimin içinde bulamiyor. Tamamen tekçi bir egitim sistemidir” diyerek elestirdi. Halkevleri Genel Baskan Yardimcisi Samut Karabulut da yasanin getirdigi olumsuzluklara karsi mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. Karabulut, “Yolu yok bu yasayi durduracagiz” dedi.
Egitim Sen Genel Baskani Ünsal Yildiz, yapilacak eylem ve etkinlikler hakkinda bilgi verdi. Türkiye’de dört noktadan olmak üzere 11 Eylül’de yürüyüs kollariyla Ankara gelinecegini bildiren Yildiz, birçok il merkezinde yürüyüsler yapilarak 15 Eylül mitingine katilinacagini söyledi. Yürüyüsün saat 10.00’da Ankara Gar’ina dogru, Büyüksehir Belediyesi önünden baslatilacagini duyuran Yildiz, saat 13.00’de de mitingin yapilacagini söyledi. Yildiz, herkesi mitinge katilmaya ve 4+ 4+ 4’e karsi mücadele etmeye çagirdi. (Ankara/EVRENSEL)