Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

EGEMEN BAGIS SISLI`YE ADAY, KURTULMUS KABINE`YE

EGEMEN BAGIS SISLI`YE ADAY, KURTULMUS KABINE`YE

Yerel seçimlerin yapilmasina 165 gün kala, partilerin taktik ve stratejileri belirginlesti. 30 Ekim`den sonra maratonun baslamasiyla, parti liderleri kadar adaylarinda manevralarina tanik olunacak.

EGEMEN BAGIS SISLI`YE ADAY, KURTULMUS KABINE`YE

Takvim gazetesi yazari Bülent Erandaç, yerel seçimler öncesi parti kulislerinden son bilgileri yazdi. Erandaç`in bugün kösesine"CHP`nin ümidi örtülü ittifak" basligi atti ve partilerin seçim stratejilerini yazdi. Peki kritik illerde AK Parti ve CHP nasil bir yol izleyecek?

Iste Erandaç`in kaleminden seçim öncesi Türkiye`yi bekleyenler...

AK PARTI`DE IKI BOYUTLU HEYECAN
Iktidar partisi Ak Parti`de iki boyutlu heyecan gözleniyor. Bir taraftan özellikle Büyüksehir adaylarinin belirlenmesi, diger taraftan aday olacak 4 bakanin yerine Bakan olmayi bekleyen milletvekillerinin heyecani yükseliyor.
Basbakan Erdogan`in yerel seçimlerde ilk hedef seçtigi Izmir için geri sayim basladi. Binali Yildirim bu seçimin en büyük sürprizine imza atabilir. Son anketlerde CHP yüzde 44,1, Ak Parti yüzde 38. Aradaki farki Yildirim`in kapatacagi varsayiliyor.

BAGIS SISLI`YE 
Istanbul`da Kadir Topbas maratonu zaten baslatti. Ak Parti beyin takimi, CHP`ye Istanbul`un bazi ilçelerinde sürprizler hazirladi.
Mustafa Sarigül`den bosalacak Sisli`de Ak Parti`li çok popüler bir bakanla sasirtici bir sonuca gidilmesi gündemde. CHP`de bulunan Sariyer ve Bakirköy`de CHP`yi sasirtacak isimler hazirlaniyor. Istanbul Ilçelerinde Avrupa Bakani Egemen Bagis sasirtici sonuç alabilir.

ÇELIK DÜSÜNDÜRÜYOR
Ak Parti`nin beyin takimindan Milli Egitim eski Bakani Hüseyin Çelik`in Van ve Adana büyüksehir baskanligina israrla istenmesi, Basbakan`i düsündürüyor.

4 BAKAN`IN YERI KESIN GIBI
Ak Parti kulislerinde,4 bakanin Belediye Baskan adayi olmasi üzerinde son kararlar verilmek üzere:
GAZIANTEP: Fatma Sahin (Aile Bakani),
DIYARBAKIR: Mehdi Eker (Tarim Bakani),
KOCAELI: Nihat Ergün(Sanayi Bakani),

KURTULMUS BAKAN OLUYOR
Istanbul`da önemli bir ilçe: Egemen Bagis (Avrupa Bakani) Kabineye ise Numan Kurtulmus, Volkan Bozkir, Mahir Ünal ve Nükhet Hotar`in isimleri agirlik kazandi.
Ayrica Hatay`dan Adalet Bakani Sadullah Ergin`in, Isparta`dan Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu`nun da aday olacaklari konusuluyor. Fakat henüz karar verilmedi.

CHP`NIN SON ÜMIDI
CHP ve MHP liderlerinin, yerel seçimlerde ittifak yapilmayacagina iliskin açiklamalarina ragmen, her iki partinin de tabanlarinda "örtülü ittifak" konusunda yapilan görüsmeler duyuluyor. Görüsmelerin daha çok, gösterilecek adaylar konusunda yapildigi bildirildi. Buna göre desteklenecek olan adayin, iki partinin de tabanina hitap etme özelligi araniyor. Yani CHP adayinin desteklenecegi il ve ilçelerde, MHP tabaninda oy verebilecegi kisiler araniyor. Örtülü ittifak arayislarinin Ankara, Istanbul, Antalya, Adana ve Manisa gibi kritik illerde devam ettigi konusuluyor.

ADANA`DA ILGINÇ GELISME
CHP`nin Ankara ve Adana`nin da arasinda bulundugu bazi illerde, merkez sag adaylari listeye koyacagi vurgulaniyor.
Nitekim Basbakan Erdogan`in son gezisinde "Adana`yi kesinlikli istiyorum" açiklamasini yaptiktan sonra, CHP`nin bir gizli görüsmesi dikkatlerden kaçmadi. Adana`nin görevden alinan eski MHP`li Belediye Baskani Aytaç Durak ile CHP genel baskan yardimcisi Adnan Keskin, adaylik görüsmesi yapti. Adana`da son anketlere göre durum söyle: AKP 29,7% MHP 28,5% , CHP 26,9%, BDP 11,8.

BDP Diyarbakir kadin aday olacagi açiklandi. Yeni adayin BDP Diyarbakir milletvekili Emine Ayna ya da, Batman milletvekili Ayla Akat Ata olabilecegi belirtildi. Ak Parti`nin adayinin Tarim Bakani Mehdi Eker olacagini düsünürsek, Diyarbakir`da tansiyonlar yükselecek.

MARDIN`IN GELECEGI
Mardin`in büyüksehir belediye ilan edilmesinden sonra, sinirlari genisledi. Son genel seçimde Mardin`de Ak Parti yüzde 32 oy almis; Ahmet Türk, Gülseren Yildirim ve Erol Dora da bagimsiz aday olup seçilmisti.
2009 yerel seçimlerinde ise Ak Parti yüzde 45 ile Mardin Belediye Baskanligi`ni kazanmisti. O zamanlar DTP adini tasiyan bugünkü BDP, yüzde 36 almisti. Bu durumda sinir genislemesinin, 2009`da yaklasik 3 bin olan oy farki, Mardin seçimlerine büyük hareket getirmis bulunuyor.



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli