Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Egitimde alacakaranlik kusagi basliyor

Egitimde alacakaranlik kusagi basliyor

Okullarin açilmasina sadece 2 hafta kaldi ama hâlâ ne ders programi, ne de okullarin giris çikis saatleri belli degil. Ögrenciler Istanbul gibi büyüksehirlerde ikili ögretim yapmak zorunda. Yani ya evden sabah karanliginda çikacak ya da eve aksam karanlig

Hürriyet Gazetesi`nden Nuran Çakmakçi`nin haberine göre, bu yil sadece Istanbul ’da 114 bini 60 aylik olmak üzere toplam 373 bin ögrencinin birinci sinifa adim atmasi bekleniyor. Elbette 60 aylik çocugu olan velilerden bazilari erken oldugunu düsünüp çocugunu okula göndermeyebilir. Her durumda okul sayisi yetmedigi için ortaokullar sabah, ilkokullar ögleden sonra ayni okulu kullanarak ders basi yapacak. 60 ayliklarin tamami ders basi yaparsa, sinif mevcutlari hayli kalabaliklasacak. Yeni sistemde ortaokullarin ders sayisi arttirildigi için bu ögrenciler daha erken girip, daha geç çikacak. 373 bin ögrencinin 300 bini bile okula gelse ders programlarini yetistirmek için ortaokul ögrencilerinin sabah 07.30’da ders basi yapip, ögleden sonra 14.30 gibi okuldan ayrilmalari gerekiyor. 

Kendilerinden sonra ayni okulu kullanacak olan ilkokul ögrencileri ise bu saatten sonra okula gelip, en iyi ihtimalle 19.30 gibi okuldan ayrilacaklar. Her iki durumda da kis saatlerinde ögrenciler karanlikta girip, karanlikta çikacak. Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde de günesin dogusu ve batisi düsünüldügünde ayni sorun yasanacagi öngörülüyor. Geçtigimiz hafta il milli egitim müdürleri, bakanlik yetkililerine bu sikintiyi dile getirdi. Bakan ve üst düzey bürokratlar da bu okula giris ve çikislar için onlardan yeni formüller bulmasini istedi. Simdi özellikle Istanbul gibi büyüksehirlerdeki il müdürleri haril haril toplanti yaparak hiç degilse okula gelisi sabah 07.00’ye çekmeye çalisiyor. 

Liselerde de durum ayni 
Istanbul ’da 1250 okulun ilkokula dönüstürüldügünü açiklayan Il Milli Egitim Müdürü Muammer Yildiz, bu okullarin yüzde 60’indan fazlasinin ikili ögretim denilen sabahçi-öglenci uygulamasi yapilacagini söyledi. Yildiz, bazi ilkokullarin imam hatip ortaokullari ile dönüsümlü olarak kullanilmasi durumunda ciddi sikinti yasanacagini dogrulayarak, “Imam hatiplerde haftalik ders saati 40. O zaman da büyük sorun yasamamak için birkaç senaryo üzerinde çalisiyoruz” dedi. Yildiz, bu yil ilk kez zorunlu egitim kapsamina giren lise binalarinin da yetersiz kalmasi nedeniyle ikili ögretime geçildigini, Anadolu liseleri disinda kalan 340 meslek ve genel lisede de sabahçi-öglenci uygulamasi olacagini hatirlatti. Liselerde de ders saati 40 oldugundan ayni sorunu bu ögrencilerin de yasamasi bekleniyor. 

`05.30’da baslatirlar` 
Tenefüsleri kisaltmayi bile düsündüklerini anlatan Muammer Yildiz söyle konustu: “Ders çizelgelerini eskiden okullara birakirdik. Simdi okullara birakirsak onlar 05.30’da bile dersi baslatabilir. Ilkokul bir, ortaokul bir ve lise birinci sinif çizelgelerinde degisiklik var. Ortaokulda ders sayisi artinca giris çikislarda problem olacak. Sabah 05.30 olmasa bile 07.00’de dersi baslatsak, ilkokul birinci sinif ögrencileri aksam 19.00’da çikacak. 7-8 degisik alternatif üzerine çalisiyoruz. Simdi ögrencilerin erken gelip, geç çikmamalari için bazi formüller de ariyoruz. 7 yas altindaki bir çocuk için 40 dakika ders dinlemek bile büyük süre, onlara blok ders yapamayiz, ama belki orta okullardakilere yapabiliriz. Öglen saatlerini ya da teneffüsleri kisabiliriz. Evet, ikili ögretimde büyük sorun olacak. Agirlikli olarak okulu bir bütün düsününce birinci siniflarda ders sayisi artti, ikinci siniflar artmasa bile giris çikis servis saatleri ciddi problem olacak.” 

Büyük kaos yasanacak 
Dogan Ceylan (Müfettisler Dernegi Baskani) “Sehirlerdeki okullarin yüzde 62’sinde ikili ögretim uygulaniyordu, simdi yüzde 70’den fazlasi uygulayacak. Eskiden haftalik ders saati bütün siniflarda 30 idi. Ögrenciler sabah 07.30’da girip, 12.30’da çikiyordu. Ögleden sonraki ögrenciler de makul bir saatte çikiyordu. Simdi ortaokullarin ders saati artti, ögrenciler ya alacakaranlikta 05.30 gibi okula gelecek, ya da aksam karanliginda okuldan ayrilacaklar. 05.30’da okula gelecek çocugun en iyi ihtimalle 04.00’te kalkmasi gerekecek. Bu saatte belediye otobüsü bile bulamayacaklar. Büyük kaos yasanacak. Il Milli Egitim Müdürleri çok zor durumda. Bakanlik bu isin içinden çikamiyor. Ikili ögretim bu sekilde uygulanamaz. Ya bakanlik geri adim atip, ortaokul birinci siniflardaki 36 saat uygulamasini geri çekecek, ya da tepkilere gögüs gerecek. En kötüsü 5 yasindaki bir çocuk bu durumda ögleden sonra okula gelecegi için 40 dakika ders dinleme zorlugunu yasamanin yani sira aksamin karanliginda evine gidecek.” ( Hürriyet )



  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı