Tarih: 12.01.2012 09:07

Egitimde piyasalasma hiz kesmiyor: DTÖ üniversitelerde kürsü kuruyor

Facebook Twitter Linked-in

AKP iktidari, üniversitelerde ticaret odalarina yönetiminde söz hakki vermesinden sonra simdi de Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) okullada kürsü açmayi hedefliyor. YÖK ile yaptigi anlasma çerçevesinde DTÖ üniversitelerde kürsü açacak.

Yeni YÖK Kanunu Taslagi ile üniversiteleri borsaya açmaya çabalayan AKP hükümeti, son olarak üniversitelere gönderdigi yaziyla okullarda “Dünya Ticaret Örgütü Kürsüleri”nin kurulmasina ön ayak oldu.

DTÖ ile YÖK arasinda gelistirilen program çerçevesinde “gelismekte olan ve az gelismis ülkelerde ticaret konusunda akademik çalismalari ve etkinliklerin” desteklenmesi amaçlaniyor. 2009 yilindan bu yana gelistirilmekte olan program çerçevesinde üniversiteler araciligiyla uluslararasi ticaretin gelistirilmesi hedefleniyor.

Konuyla ilgili YÖK Baskani Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya imzasiyla Marmara Üniversite’sine gönderilen yazida, DTÖ’nün görev alanina giren konularda çalisma yapmak üzere kürsüler kurulmasinin YÖK tarafindan desteklendigi dile getirildi.

DTÖ tarafindan kurulan bir danisman kurulunun basvurulari degerlendireceginin belirtildigi yazida, kazanan üniversitelere 4 yil boyunca 50 bin Isviçre Frangi yardim yapilacagi kaydedildi.

Egitimde piyasalasma hiz kesmiyor
“Üniversite harçlarini kaldirdigini” ilan ederek sosyal sorumluluk anlayisini yerine getirdigini kamuoyuna duyuran AKP, biçimde degil özde yaptigi düzenlemelerle aslinda buldugu her firsatta egitimi piyasalastiriyor.

AKP hazirladigi Yeni YÖK Kanun Taslagi sayesinde üniversite yönetimlerinin mütevelli heyetlerine birakilmasiyla beraber, üniversiteler is adamlarinin, sanayicilerin ve tüccarlarin yönetecegi bir kuruma dönüstürülmüs olacak. Bu uygulamayla birlikte üniversitelerin, üniversite-sanayi isbirligi adi altinda bilimsel faaliyet yürüten kurumlar olmaktan çikarilarak, piyasa mantigiyla tam uyumlu kurumlar haline getirilmesi yönünde büyük bir adim atilmis olacak. Bu baglamda DTÖ ile kurulan isbirligi sayesinde ise üniversiteler uluslararasi ticari iliskilerin önemli aktörü haline gelmis olacak.

1995 yilinda ülkeler arasindaki çok tarafli ticaret iliskilerini düzenlemek amaciyla kurulmus olan DTÖ’nün YÖK destegiyle üniversitelerde kürsü sahibi olmasi, bu kurumlarin sermayenin çikarlari dogrultusunda kâr amaci güden ticarethanelere dönüsmesi yönünde önemli bir katki saglayacagi tahmin edilmekte.

(soL- Haber Merkezi)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —