Egitimde Skandalla Bir Yenisi Eklendi

Egitimde Skandalla Bir Yenisi Eklendi

Bölgede ilk haber gazetesinde ?Esenlerde egitimde büyük skandal? baslik haberde Esenler Yunus Emre Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmeni, 7`nci Sinif ögrencilerine ?Hangi mezheptensiniz?? anket sorusunu sormasi ögrenci velilerinin büyük tepkisi

Haber Merkezi/Gazete Esenler

Egitimde Skandalla Bir Yenisi Eklendi

Bölgede ilk haber gazetesinde “Esenlerde egitimde büyük skandal” baslik haberde Esenler Yunus Emre Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmeni, 7’nci Sinif ögrencilerine “Hangi mezheptensiniz?” anket sorusunu sormasi ögrenci velilerinin büyük tepkisine çekti.

Veliler Fislenmesinden korktugu haber söyle;

Tepkileri hiçe sayan ve “Okulda böyle bir soruya gerek olup olmadigina ben karar veririm” diyen Esenler Yunus Emre Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmeni R.H, “Ben okulumuzda kimin Alevi, kimin Sünni oldugunu zaten biliyorum.

Bu nedenle hangi mezheptensiniz? Sorusuna farkli bir pencereden bakarsaniz fisleme gibi gözüküyor ama benim amacim çocuklara kitap okutmaktir” diyerek, kendisini savundu.

Bir veli: Bu anket kesinlikle ayrimciliktir

Adinin açiklanmasini istemeyen bir veli, yapilan böyle bir anketin çocuklar üzerinde kesinlikle ayrimciligi tetikleyecegini belirterek, “Sayin Basbakanimiz ülkemizdeki kardesligi rayina oturtturmak için çok büyük bir çaba sarf ederken, bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmeni çikip çocuklarimiza ‘hangi mezheptensiniz?’ diye sorabiliyor.

Bu tamamen çocuklar üzerinde ayrimciligi tetikleyecegi gibi alenen de bir fislemedir bu. Bu nasil bir mantik, nasil bir zihniyet? Kaldi ki kimin hangi mezhepten olup olmadigi ona ne. Bu arkadas ögretmen oldugunu belli ki unutmus ve kafasina göre hareket ediyor. Böyle bir sey olabilir mi?

O ögretmen Milli Egitim Bakanligi’nin yayinlamis oldugu müfredata göre hareket etmek zorundadir. Onun için bir veli olarak 22. Yüzyilda böyle bir anketin yapilmasindan dolayi utanç duyuyorum” diye konustu.

Baska bir veli ise: Bize göre bir fislemedir

Baska bir veli ise, yapilanin anket degil, tamamen bir fisleme oldugunu dile getirerek,  “Emin olun bu konularda konusmak bile hos degil. Böyle bir anket bu yastaki çocuklar arasinda büyük bir ayrimciliga yol açacagi ortada. Hatta bana göre çok tehlikeli sonuçlar da dogurabilir.

Çünkü siz çocuklara ‘hangi mezheptensiniz?’ diye sorarsaniz ve çocuklar da arkadaslarinin farkli mezheplerden oldugunu ögrenirse ister istemez bu bizden degil düsüncesi ile aralarina bir sogukluk girebilir. Bu da çocuklar arasinda mezhep çatismalarina yol açabilir.

Onun için çocuklarimizi emanet ettigimiz ögretmenlerimizin çok dikkatli olmalari ve kesinlikle Milli Egitim Bakanligimizin yayinladigi müfredatin disina çikmamalari gerekiyor. Çünkü ülkemizde bir kardeslik havasi eserken bu tür sorular ne kadar iyi niyetle de olsa farkli sonuçlar dogurabilir” seklinde tepkisini dile getirdi.

Diger bir veli de: Mezhep çatismalarina yol açabilir

Yapilan anketin çocuklar arasinda bir mezhep çatismasina yol açabilecegini belirten diger bir veli de, “Ben öncelikle bu sorularin 7’nci sinif ögrencileri dahil kimseye sorulmamasi gerektigini düsünüyorum.

Çünkü bu tür anket çalismalari mezhep ayrimciligini tetikleyebilir. Hele de bir ögretmenin kendi vazifesi olmadigi halde bu tür anket çalismalarinin içerisine girmesi gerçekten manidardir. Çünkü ögretmenlerin kesinlikle Milli Egitim Bakanliginin yayinladigi müfredatin disina çikmamalari gerekiyor.

Kaldi ki, Sayin Basbakanimiz ülkemizdeki ayrimciligi ortadan kaldirabilmek için elini tasin altina koyarken bir ögretmenin çikip da bu tür faaliyetler yürütmesi istenmeyen sonuçlar dogurabilir. Kisaca bana göre biran önce o anket sorularinin ve cevaplarinin imha edilmesi gerekmektedir” dedi.

Din Kültürü Ögretmeni: Herkes mezhep degistirebilir

Esenler Yunus Emre Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmeni R.H., 7’nci sinif ögrencilerine yönelik içerisinde ‘hangi mezheptensiniz?’ sorusunun da bulundugu bir anket yaptigini dogrulayarak, kendisini söyle savundu;

“Ben okulumuzda kimin Alevi, kimin Sünni oldugunu zaten biliyorum. Tabi hangi mezheptensiniz? Sorusuna farkli bir açidan bakarsaniz fisleme gibi gözükür, ama benim baktigim pencereden bakarsaniz fisleme degil.

Benim amacim çocugun ve ailesinin inandigim dedigi, takip ettigi mezhebinin gerekliliklerini gerçekten takip edip etmedigini ögrenmektir. Yaptigim anket ile ilgili çocuklarin getirdigi cevaplara bakinca ailesinin sadece mezhebini ve imamini bildigi ortaya çikti. Bizim amacimiz düsündürmek ve eksikliklerini görmesini saglamaktir.

Ve bu ankete katilanlarin bir tanesine bile kitaba baktirabiliyorsak bizim için yeterlidir.
Tabi aileler o sorulara cevap veremiyorlarsa kendilerine sormalidirlar ben gerçekten mezhebimi biliyor muyum, bilmiyor muyum, diye. Bakin bir çocuk Alevi olarak dogdu ama sonra Hanefi olamaz mi? Niye olmasin. Tabi ki, olur. Din mi ki bu olamasin. Kaldi ki, bir insan din bile degistiriyor.

Müslümanken Hiristiyan oluyor da, Alevi iken neden Sünni olmasin. Kaldi ki, bu sorulara gerek olup olmadigina ben karar veririm.  Demek ki, gerek var demisim ki, sormusum. Hatta ben çocuk Alevi ise kendilerine bu sorulari gidip bir Alevi dedesi ile birlikte cevaplamasini istedim. Benim amacim insanlarin inandiklarina bilerek inanmalaridir”

Esenler Yunus Emre Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmeni R.H., 7’nci sinif ögrencilerine yönelik yaptigi ankette su sorulari soruyor:

1-) Hangi mezheptensiniz?

2-) Mezhep imaminiz (Kurucunuz) Kimdir?

3-) Neden bu mezhebi seçtiniz?

4-) Mezhebinizi diger mezheplerden ayiran özellikler nelerdir?

5-) Mezhebiniz disinda bildiginiz mezhepler nelerdir?

6-) Fikih ve itikat deyince ne anliyorsunuz?

7-) Sizce bir Müslüman’in mutlaka bir mezhebi olmali midir? Niçin?

8-) Mezhep imaminiz (Kurucunuz) hakkinda ne biliyorsunuz?

9-) Tarikat ve seriat denince ne anliyorsunuz?

10-) Peygamber efendimiz zamaninda neden mezhep yoktu?

11-) Mezhepler arasinda neden farkliliklar vardir? (Din 1 iken)

12-) Mezheplerin görevlerini yerine getirmeyen dinden çikar mi?

13-) Mezhep kurallari zamanina göre degistirilir mi? Niçin

14-) Bir kisi mezhep degistirebilir mi? Niçin?

15-) Birden çok mezhebe tabi olunabilir mi? Niçin?