Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Egitimde 4x4 gericiligin ardindan 4x4 özellestirme hamlesi!

Egitimde 4x4 gericiligin ardindan 4x4 özellestirme hamlesi!

Egitimde 4+4+4 sisteminin yasalastirilmasinin ardindan simdi de egitim hizmetinin önemli bir kisminin özel sektöre devredilmesi gündemde. Kamusal bir hak olan egitimin özel sektöre devri atamasi yapilmayan yüz binlerce ögretmene istihdam kapisi açilacak y

Iktidarda oldugu süre boyunca egitimde özel sektörün payinin arttirilmasi yönünde adimlar atan AKP hükümeti, egitim hizmetinin önemli bir bölümünün özel sektöre devredilmesi için hazirlik yapiyor. Son günlerde basina yansiyan haberlere göre, devlet ögrenci basina özel okullara 1.500 TL vererek egitimde özel sektörü tesvik edecek. Yine basina yansiyan haberlere göre, su an yüzde 3 olan egitimde özel sektörün payinin yüzde 50`ye çikartilmasi hedefleniyor. Kamusal bir hak olmasi gereken egitim hizmetinin özellestirilmesini mesrulastirmak için ise atamasi yapilmayan ögretmenlerin kullanilmaya çalisildigi görülüyor. Konu ile ilgili bugün Star gazetesinde çikan "500 bin ögretmene özel okul tesvikiyle istihdam" baslikli haberde hükümetin egitim hizmetini özellestirmesi ile birlikte ögretmenlerin atama sorununun tarihe karisacagi iddia edildi.

Egitim hizmeti özellestirilecek
Basina yansiyan bilgilere göre, devlet egitimde özel sektör payinin arttirilmasi için ögrenci basina 1.500 TL tesvik verecek ve özel okullarda okuyan ögrenci sayisi bahsedilen tesvik sistemi ile her yil yüzde 20 oraninda arttirilacak. Yine basina yansiyan bilgilere göre, hükümet su an yüzde 3 olan örgün egitimde özel sektörün payinin yüzde 50`ye çikartilmasini planliyor. Ocak ayinda Türkiye Özel Okullar Birligi Dernegi`nin düzenledigi sempozyumda konusan Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, iktidarda olduklari süre boyunca egitimde özel sektörün payinin arttirilmasi için çabaladiklarini ancak su an hedeflerinin gerisinde olduklarini belirtmis, özel okullari daha fazla tesvik edeceklerini dile getirmisti.

Su an özel okullarda yaklasik 500 bin ögrencinin okudugu, ancak mevcut toplam ögrenci kapasitesinin yaklasik 800 bin oldugu biliniyor. Yillik binlerce liralik fiyati nedeniyle özel okul kontenjanlarinin önemli bir kisminin bos kaldigi bilinirken, hükümetin kisa vadede özel okullarin kapasitesini 2-3 milyona, uzun vadede de 7-8 milyona çikarmayi hedefledigi belirtildi.

Bahsedilen tesvik sistemi ile devletin her yil özel sektöre milyarlarca lira kaynak aktarilacagi anlasilirken, bu tesvik sistemi ile özel sektörün egitim alanina yatirim yapmasi özendiriliyor.

Atamasi yapilmayan ögretmenlerin sorunu çözülür mü?
Hükümete yakin gazetelerde konu ile ilgili haberlerde, egitimde özel sektörün tesvik edilmesi ile ögretmenlerin atama sorununun tarihe karisacagi iddia edildi. Özel sektör mantiginin kâr maksimizasyonu oldugu ve özel okullarda ögretmenlerin sadece bir maliyet kalemi oldugu bilindigine göre, egitim hizmetinin özel sektöre devredilmesi ile atamasi yapilmayan ögretmenlerin sorunun nasil çözülecegi anlasilamadi.

Zaten AKP iktidari süresince ortaya çikan veriler, yapilan haberlerin tamamen hükümetin adimini mesrulastirma amaciyla yazildigini gösteriyor. Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer`in Ocak ayinda Türkiye Özel Okullar Birligi Dernegi`nin düzenledigi sempozyumda yaptigi konusmada verdigi bilgilere göre, 9 yillik AKP iktidarinda özel okulda okuyan ögrenci sayisi yüzde 124 oraninda artti. 9 yil önce atamasi yapilmayan ögretmen sayisi 72 bindi. Su an bu rakam 250 binin üzerinde. Rakamlarin açik biçimde gösterdigi gibi, AKP`nin egitimde özel sektörün agirligini arttirma çabasi ile atamasi yapilmayan ögretmenlerin sayisi azalmak bir yana 4 katina çikmis durumda.

AYÖP: Piyasacilik ile atama sorunu çözülmez, aksine büyür!
Konu ile ilgili soL`a görüs bildiren Atamasi Yapilmayan Ögretmenler Platformu Merkezi Yürütme Kurulu üyesi ve Basin Sözcüsü Canan Kilinç, egitim hizmetinin özel sektöre devredilmesi ile ögretmenlerin atama sorunun çözülmesinin kesinlikle mümkün olmadigini söyledi. Bunun egitimi piyasalastirmanin yeni bir adimi oldugunu dile getiren Kilinç, özel sektörde çalisan ögretmenlerin düsük ücretlerle güvencesiz olarak çok uzun saatler çalistirildiklarini, binlerce ögretmenin maaslarini alamama sikintisini yasadigini ifade etti.

Özel sektörün atama yapmayacagina ve kendi adamlarini ise alacagina da dikkat çeken Canan Kilinç, yüz binlerce egitim fakültesi mezununun atama sorunun çözülmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Gericik ile piyasacilik kol kola!
Egitimin bütünüyle dinsellestirilmesini, imam hatiplerin orta okul bölümlerinin açilmasini, 9-10 yasindaki çocuklarin meslek seçimine ve çirakliga zorlanmasi ve kiz çocuklarin eve hapsedilmesini hedefleyen, Kuran ve Peygamberin Hayati gibi seçmeli derslerin müfredata eklenmesini öngören 4+4+4 tasarisi geçtigimiz Cuma günü Meclis`te yasalasmisti.

4+4+4`in yasalasmasinin hemen ardindan ise gündeme egitim hizmetinin büyük oranda özel sektöre devredilmesi geldi. Organize Sanayi Bölgeleri`ne özel meslek lisesi kurulmasina hükümetin onay verdigi de düsünüldügünde, piyasacilik, çocuk isçiligi ve gericiligin kol kola ilerledigi görülüyor.

Ciddi bir kesimi cemaat ve tarikatlara ait olacagi belli olan özel okullarda gericiligin daha rahat hareket edebilecegi de açik.

(soL - Haber Merkezi)



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli