Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

EGS-ERKEN GENEL SEÇİM SİYASETİ

EGS-ERKEN GENEL SEÇİM SİYASETİ

Yıllar yılı artan yığınla gaf, zehirli zaaf, ekonomik kriz, servet erozyonu, siyasal erime, katı dengesizlikle güncellenen batak batık gidişat karşılıklı güvene dip yaptırdı.

EGS-ERKEN GENEL SEÇİM SİYASETİ

Kötü gidişata pahalı kamuflaj mevcut iktidara artık yetmiyor. Uzaktan kumandalı tercih seçimlerle erki eline geçiren, ‘Bağımsızlığına bağımsız ama İslamcı milliyetçi ve yeni Osmanlıcı karışım lafta Yeni Türkiye'nin başlangıcı’ olacaktı. Büyük çabaya rağmen Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu demokratik laik cumhuriyetin sonunu getiremediler. Bu bağlamda Yeni Türkiye, ‘daha İslamcı daha milliyetçi ve daha otoriter oldu.’ çıktı. Aynı türden, türdeş iktidara aykırı düşünmek ve yasal muhalif eylemlilik ağır suçtan sayıldı. Evrensel temel değerler kolayca bertaraf edildi. Yönetsel mekanizma hepten çirkinleşti, çirkinleştirildi. Ülkenin silüetini ve aritmetiğini bozan blok yapılanma, sosyal ve siyasal şartları Büyük sermaye lehine geliştirdi. Bunalan halklar yerel seçimde malum iktidara tavır koydu. Sonrasında genel iktidara şaşkınlık bulaştı, 'Türkiye ciddi bir şekilde ikiye bölündü'. Şimdi yeniden seçim, otomatikman EGS-Erken Genel Seçim, eğilimi gündeme girdi. Neredeyse yakında şart olduğu dillendirilir. Çünkü isyan ateşi iş çığırından çıktığında, tren rayından çıktığında ve geminin dibi delindiğinde tüm dalgalanmaları ve yersiz dalgınlıkları, eksik duygular ve yitik duyumları boşa çıkarır. Varsa yoksa her şey genel seçime endekslenir. Öyle dört yıla falan da kalmaz, anında erkene çekilir…

Erken genel seçimi gerekli kılan, iktidar mızmızlanmaları, utanç duymazlık ve ilkesizlik ile ekonomik ve siyasal krizlere tarifsiz telafisiz kalınmasıdır. Erken genel seçim istemiyle, mevcut iktidara karşı çıkış ve karşı duruş haktır, haklıdır. Çünkü zamanında mutlu gelecek için üstünden gömleğini sıyıranların, yok edici kasırganın vuracağı belliyken görmezden gelerek, koftiden hedefler yedeklemesidir. Kapitalist çarka en yakın mesafede durup, yalandan mercek altına alınan izmler ve imgelerde noksanlıklar aramasıdır. Burnu Kaf dağında, saf inanç ve alışkanlıkları kullanmasıdır.

Toplumları hissizleştiren yanılsamayı siyaset kitaplarına geçirmesidir. Salt muhalefet buhranı üzerinden, asgari müşterekte buluşmaları tırpanlamasıdır. Asla renklendirilemeyen manzarayı rötuşlamalarla geçiştirmesi ve koca ülkeye rötar yaptırmasıdır. Yani resmen bıçak kemiğe dayanmıştır. O yüzden direnişin doğasına aykırı düşmeden notalı ve rotalı, erken genel seçimin şart olduğunu her fırsatta kamuoyuna deklere etmek şarttır.

Yerelde olduğu gibi on yılların tortusu vasıfsız vazifelilerden genelde de kurtulmak millet yararınadır, insanlık hayrınadır. Son üç yıldır ekonomik krizde hırpalanan toplum, hayata dair kendi çapında bir yürüyüş eyleyecektir. Yani yakın ufukta erken genel seçimin varlığı artık yadsınamaz gerçekliktir.

Hem muhalefetin yerelde güçlenmesini önlemek için, hem genelde sorunların baş edilemez seviyeye piklemesi nedeniyle genel seçimleri erkene almak evladiyelik çözümdür. Gelen Mart ayı, muhtemel bir erken genel seçim kaldırabilir. Hatta seçim ekonomisiyle azgın krizden bunalan millet az biraz nefes alır.

Aksi halde malum iktidar, ileride kendisini iyice zorlayacak ekonomik kriz dolayısıyla genelde de seçim kaybetme düzeyine indirgenir. O yüzden memleket daha seçim atmosferinden çıkmadan o hızla genel seçimleri erkene alarak bir dört yıl seçimsiz ve dikensiz dönem yaratılabilir. Ekonomik kaostan seçim yollu çıkmak ve piyasaları daha diri tutmak adına erken genel seçime onay verilmelidir. Korku veya beklenti “İstanbul’da geldiler, İstanbul’dan gidecekler…” siyaseti olmamalıdır. Geçmişte olduğu gibi dört yüz vekilin desteği kolay alınır ve erken genel seçim kanunlaşır. Seçimden kaçma içgüdüsüyle daha yeni seçimden çıkıldı, erken genel seçim devlete külfet getirir marazasına da hiç lüzum yok. Millet sanki dünden hazır, millet isteklerine yanıt bulmadıkça erken genel seçim sarmalına girmiş demektir. O yüzden mevcut iktidar zamanında seçim arzuluyorsa, iktidarda ısrarcıysa ayyuka çıkan taleplere ve dip yapan ekonomiye çareler bulmalıdır. Sonra daha da gecikilmiş olur. Bu gidişat gidişat değil, işin sonu mutlu son değil. Görünen manzara bu…

İktidarı muhalefeti erken genel seçim karşıtı maraz mantıkla, dar zihniyetle, kör bakışla memleketi daha kötü bir yere sürükler. Şimdilik görülen odur ki şu bahtsız ülkede haksızlık, hukuksuzluk, işsizlik, açlık, ıssızlık, uğursuzluk, ahde vefasızlık tavan yapmış. Millet muhtemeldir, önüne gelecek erken genel seçim sandığında hala katı partizanlık gütmez. Yaşanan darboğazı oluruna bırakmaz ve daha kötü bir sona sürüklenişi önler.

Seçim metre, erken genel seçimi gündemine almıştır. Bundan sonrasında kamplaşarak sırası değil demek erken genel seçim sonuçlarından çekinmektir. Erken genel seçim siyaseti kurnazlığıysa acı gerçeği birkaç yıl daha ertelemektir. Tez elden sandığa gitmek dışında her durum milletin zararınadır.

Ana muhalefet açıkça EGS politikasına yönelmelidir…



Anahtar Kelimeler: -ERKEN GENEL SEÇİM SİYASETİ
  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli