Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

EKMEK KAVGASI

EKMEK KAVGASI

Ekmek kavgasi insanlik tarihinin en eski kavgasidir! Ekmek aslanin agzindadir. Zengin olsun fakir olsun insanoglu ömrünün bir evresinde ekmek kavgasi verir. Yaziya konu olan bu seferki ekmek kavgasi farkli!

Ihtiyaçtan veya dogal sonuçtan kaynaklanmiyor. Bu seferki kavga, ekmek bulamiyorlarsa pasta yesinler anlayisina bürünen, sonradan görmelerin halkin ucuz ekmek almasina engel olma adina verdikleri kavga.

Normal ekmek kavgasi ne kadar degerli ve anlamli ise bu kavga o kadar degersiz ve anlamsiz. Bu anlamsizlik sehrin ötesinde ülkeyi ilgilendiren bir anlamsizlik! O yüzden pasta yiyenlerin IBB meclisindeki ekmek kavgasindan çok, ülkenin genel ahvalinden bahsetmek gerekir. Buradakiler yukaridakilerin küçük prototipi. Dün söylediklerini bugün inkar etmek, ülkeyi baskasi yönetmis gibi muhalif agzi ile konusmak hep bulasici bunlarda.

Karsimizda 19-20 yillik bir iktidar olup muktedir olamamanin vermis oldugu eziklik ile gerçeklik algisini kaybetmis, deger yargilarini yitirmis bir anlayis var.

Bu anlayis sahipleri ülkenin gerçeklerini görmek istemiyor. Kendilerine sunulan gündemi yasamayi tercih ediyorlar! Onlara göre midemize kuru ekmek giriyorsa aç degiliz zaten! Reisten çay, Bahçeliden askida ekmek kapti mi gün kurtariliyor zaten.

Bunlara göre; ekonomi iyi, issizlik yok, pandemi süreci mükemmel geçiyor, dis siyasette dünya lideriyiz, egitimde destanlar yaziyoruz, hukuk sistemimiz olmadigi kadar mükemmel.

Peki ülke gerçekleri böyle mi?

Ekonomi sözde iyi ama kendi verdikleri rakamlarda bile berbat oldugu gözüküyor. Bütçe açik, cari islemler açik, Kisacasi cep delik cepken delik durumu.

Issizlik kendi rakamlarina göre %13. Kendi rakamlarina göre diyorum çünkü isçi çikarma yasagi, 6 aya boyunca is aramayanlarin is bulmus sayilma, kayi disi çalisma artti deme gibi garabetler barindiriyor. Her hâlükârda eski Türkiye dedikleri magara döneminde bile issizlik rakamlari %10 u geçmiyordu?

Isçi issizlik demisken Eyyy Kiliçdaroglu SGK yi batirdin bahsine de deginmek lazim gelir! 1992-1999 yillari arasinda SGK bütçe açigi 9.181.545 dolar idi. SGK bütçe açigi 2003-2018 yili gerçeklesmesi 317.982.565 TL açik vermistir. 1992-1994 yili SGK bütçe açigi dolar olarak verdim. Dolar üzerinden degerlendirilse bile açigin 2003-2018 arasinda % 231 fazla oldugu görülür.

SGK reformlarinda bütçe transferinde azaltmaktan bahsedenler burada da yine çuvallamistir.2008’den 2009 senesine geçerken %50,2 transfer artisi gerçeklestirmislerdir. Bu arada emeklilik süresi uzatilmis, ABO oranlari düsürülmüstür.

Pandemi süreci rakamlar ile oynamaktan tutun da maske dagitamama acziyeti ve simdi asilamada söylenenlerin tutmamasi gibi gerçekler göz önündedir.

Dis siyasette Azerbaycan basarimiz masada olmayisimiz ile gölgelenmis, Suriye ve Libya’da beceriksiz dis siyaset yüzünden kazanimlar kayiplara dönmekte, dostlar düsman olmaktadir. ABD ve AB dalga geçer gibi açiklamalar yapmaktan sikilmamaktadir!

Egitimdeki yapboz pandemi süreci ile hep boza dönmüstür. Ülkemizdeki internet hizi ve evlerin durumu ortaya çikmistir. Fatih projesine milyarlar harcayan iktidar, uzaktan egitime katilamayan ögrencilerin haberlerinden sikilmamistir. Kamuoyu toplanarak, ögrencilerin egitime ulasmasina katki saglamistir.

SMA hastalarina para toplamayi devleti küçük düsürmek olarak görenler devleti mesaj ile para toplar hale getirmekten utanmamislardir.

Hukuk sisteminden kendileri bile yakinir hale gelmislerdir. Hukuktaki yanlislari geçmisteki yanlislar ile örtbas etme çabalari bile mevcut yapinin hukuk degil guguk oldugunu göstermektedir.

Size özgürlükten önce ekmek lazim diyen batiliya Afrikalinin cevabi: “Konusma özgürlügüm olmaz ise ekmegimi kimin çaldigini nasil söyleyecegim!” dedigi gibi garip gurebanin emegi ile ugrasip, sermaye agalarina peskes çekenler ile elbette mücadelemiz sürecektir.

Mücadelemiz ekmek kavgasidir, pasta yiyenler anlamasa da olur.



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli